Nieuws

Gouden waterprojectie van Halve Maen in Harlingen

De Nationale Museumweek wordt in Harlingen opgefleurd met een ‘gouden’ projectie van VOC-schip de Halve Maen. Het roemruchte schip verschijnt op 13 april om 21.30 uur boven het Franekereind als gigantische 3D-animatie/waterprojectie.

Onthulling an de gouden Halve Maen tijdens de Nationale Museumweek in 2015. (Foto: Jorrit Lousberg)

Een schaalmodel van de Halve Maen is het hele jaar in het Westfries-Museum te bewonderen. Het is een bruikleen uit het Hannemahuis en voor de Nationale Museumweek gaat de Halve Maen terug naar Harlingen.

 

Het zeventiende-eeuwse VOC-schip dankt zijn bekendheid aan de ontdekkingsreis die Henry Hudson in 1609 in opdracht van de VOC maakte. Tegen de orders van de VOC in, verkende hij de oostkust van Noord-Amerika op zoek naar een alternatieve zeeroute naar de rijkdommen van Indië. Deze reis gaf de aanzet tot de stichting van de kolonie Nieuw-Nederland en Nieuw-Amsterdam, het huidige New York. Een replica van de Halve Maen is het hele jaar te zien bij het Westfries Museum.

 

Tijdens de vierde Nationale Museumweek die plaatsvindt van 9 tot en met 15 april, staat heel Nederland in het teken een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is. Ruim 400 musea plaatsen gedurende deze week hun pronkstukken in de schijnwerpers. Deze musea doen dat allemaal op hun eigen manier: met speciale activiteiten of bijvoorbeeld bijzondere programmering rond een pronkstuk.

 

Meer info op www.nationalemuseumweek.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda