Nieuws

59 Burgerhulpverleners gezocht

AED-dekking gemeente Harlingen bijna 100%

HARLINGEN – Bijna de hele gemeente Harlingen is gedekt door een netwerk van AED’s. De dekking van burgerhulpverleners is verbeterd, maar blijft nog steeds achter. Dat blijkt uit een analyse van Stichting Hartveilig Fryslân.

Wijkvereniging Het Oosterpark is onlangs voorzien van een AED. Deze hangt op De Koegelbult.

Eind 2016 heeft de gemeente Harlingen flink ingezet op ‘Harlingen hartveilig’; een sluitend netwerk van AED’s en burgers die in actie komen na een melding van ‘HartslagNu’.

 

HartslagNu is een systeem waarbij burgerhulpverleners via een app of sms een oproep krijgen als er een melding van een hartstilstand in hun buurt wordt gedaan. Zij kunnen dan gebruikmaken van een AED in de buurt. (AED is kort voor ‘automatische externe defibrillator’; een apparaat om mensen met een hartstilstand te reanimeren.)

 

In vrijwel heel Harlingen is inmiddels een AED binnen handbereik. Het aantal AED’s is het afgelopen jaar gestegen van 20 naar 31. De gemeente verwacht op korte termijn volledige dekking te realiseren.

 

Het aantal burgerhulpverleners is gestegen van 230 naar 257 – er zijn minimaal 316 burgerhulpverleners nodig, dus zijn er nog 59 burgerhulpverleners nodig.

 

Vorig jaar zijn er 12 oproepen in de gemeente Harlingen geweest bij HartslagNu. 

 

Dit jaar willen Stichting Hartveilig Fryslân en de gemeente Harlingen de AED-dekking naar 100% brengen, maar ook en vooral meer reanimatie-burgerhulpverleners werven.

 

In februari/maart start er een publiekscampagne en er komt een voorlichtingsbijeenkomst om burgerhulpverleners te werven. Rond maart/april volgt de eerste reanimatiecursus.

 

Een uitgebreider bericht staat in de papieren HC van vrijdag 9 februari.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda