Zeerobben wint van Rijperkerk

HARLINGEN - Vanaf minuut ??n maakte Zeerobben duidelijk niet in de val te trappen, die hen in de afgelopen weken de nodige punten kostte. Scherp en doeltreffend met name in de eerste helft. Het talrijke publiek kreeg in ieder geval waar voor z?n geld. Vijf doelpunten en evenzoveel onbenutte kansen; een meer dan verdiende overwinning voor de thuisploeg.

De eerste kans was voor Rijperkerk; Jacob Andringa ging alleen op keeper Arjen Veenstra af, maar Veenstra redde met een uitgestoken been. De Rijperkerksters kwamen er in de rest van de wedstrijd eigenlijk niet aan te pas. Een oppermachtig Zeerobben nam in de vijfde minuut al een 1-0 voorsprong. David van der Pol kaatste met Patrick Amels en diens inzet verdween in de rechter benedenhoek. Niet veel later probeerde Dylan Drent van veeritg meter keeper Jorna te verschalken. De boogbal ging net over het doel. Voor het doel van Rijperkerk speelden zich nog hachelijke momenten voor, maar ze leidden niet tot resultaat.
Resultaat kwam er wel na een vloeiende combinatie van David van der Pol met Patrick Amels. Patrick slalomde zich langs enkele verdedigers en de keeper en scoorde de 2-0. Vijf minuten voor rust kwam Zeerobben op een schier onoverbrugbare voorsprong. Dylan Drent demarreerde het strafschopgebied binnen en werd samen met de bal afgestopt door Friso Jorna. De goed leidende arbiter Bolman besloot resoluut tot een penalty en specialist Jordy Torenbeek kweet zich bekwaam van zijn taak en de 3-0 stond verdiend op het scorebord.

De tweede helft was een kopie van de eerste; er werd meteen druk gezet op de verdediging van de gasten en kansen bleven dan ook niet uit. Maar de beide spitsen van Zeerobben hadden te veel tijd nodig om de trekker over te halen. Die tijd had Gideon Vellinga niet nodig om een venijnig schot af te vuren op de goed keepende Redmer Jorna. Deze kon met een reflex de bal nog naast tikken. Het was uitstel van executie, want de daaropvolgende corner werd door Patrick Amels binnen geknikt. De 4-0 was zijn derde.

Inmiddels had trainer Schotanus Chekina Nzoko ingewisseld voor Reinier van der Stap en voorin maakten Higor da Silva en Marijn Helfferich plaats voor respectievelijk Lùtsen Smits en Marcel Visser. Beiden maakten daarmee hun debuut in het eerste in deze competitie. Marcel liet al meteen van zich spreken, vanaf de linker vleugel sneed hij naar binnen en z’n schot verdween maar net over de kruising. Met nog tien minuten op de klok luisterde Lùtsen Smits zijn invalbeurt op met een gaaf doelpunt. Weer op aan geven van Patrick Amels ging David de combinatie aan met Lùtsen, hij maakte zich goed vrij en de bal verdween in de korte hoek, 5-0. Rijperkerk probeerde nog wel iets terug te doen, maar tegen Zeerobben was geen kruid gewassen.

De waarschuwingen vooraf voor onderschatting van de tegenstander zijn waarschijnlijk goed overgekomen, want Zeerobben liet er geen gras over groeien en vertaalde dat in een klinkende overwinning, die misschien ook nog wel groter had kunnen uitpakken. Tevredenheid overheerste bij de trainersstaf, maar er waren ‘gelukkig’ nog wel wat verbeterpuntjes te noteren. Over één persoon was dit deze wedstrijd beslist niet het geval; Patrick Amels scoorde drie keer, maar speelde daarnaast ook voor, achter en op het middenveld een dijk van een partij.

Op dinsdagavond staat een oefenwedstrijd gepland in en tegen Workum en zaterdag wacht dan Heerenveense Boys voor de competitie.

Zeerobben: Arjen Veenstra, Chekina Nzoko (60e min. Reinier van der Stap), Adnan Harhour, Jordy Torenbeek, Allard Sym Sprenger, Gideon Vellinga, Dylan Drent, Higor da Silva (70e min. Marcel Visser), Patrick Amels, Marijn Helfferich (75e min. Lùtsen Smits), en David van der Pol.