Zeerobben pakt periodetitel en verstevigt koppositie

Het klinkt gemakkelijk, maar zo eenvoudig als de kop van dit artikel, is het natuurlijk niet gegaan. De opponent van afgelopen zaterdag bood meer tegenstand dan wenselijk. En op bepaalde ogenblikken in de wedstrijd kwam de thuisclub goed weg. Daar waar Zeerobben in het eerste deel van de tweede helft Zuidhorn vast zette en de 3 ? 1 een kwestie van tijd leek, weigerde de aanval de trekker over te halen en ontstonden er mogelijkheden aan de andere kant.

Onder andere dankzij goed opstellen van de scheidsrechter Weiland liep Zeerobben geen schade op bij een schijnbare overtreding in het strafschopgebied. Bovendien liet het centrale duo Van der Veen en Torenbeek, gecoacht door de ervaren De Vries, geen steken vallen.
Het eerste kwartier waren de verhoudingen in het veld in het evenwicht, voorzichtig aftasten van elkaars stellingen met een enkele speldenprik. Patrick Amels was het dichtst bij succes, maar zijn kopbal uit een vrije trap van Dylan Drent ging net naast. Drent soleerde van eigen helft richting Marcel Groothof maar zijn schot was te gehaast. Toch zou de ‘man of the match’ een belangrijk aandeel hebben in de 1 – 0 in de 15e minuut.
Amels stuurde Dylan de diepte in en hij sneed het strafschopgebied binnen en behield het overzicht. Frank ten Hoeve maakte de voorzet fraai af. Vijf minuten later kreeg Frank ten Hoeve uit een bijna identieke spelsituatie de kans om de voorsprong uit te breiden, maar de bal ging net naast.

Verdiende gelijkmaker
Zeerobben was in deze periode de bovenliggende partij en een schot van Patrick Amels spatte op de vuisten van de uitblinkende doelman Groothof het veld weer in. Vanaf links maakte Frank ten Hoeve een snelle actie. Nu kreeg Dylan Drent de mogelijkheid, zijn inzet werd geblokt. David van der Pol schrok van een enorme kans. Een verre ingooi van Drent werd door Amels doorgekopt, van dichtbij liet David dit buitenkansje liggen.
De laatste tien minuten moest Zeerobben terug. Het uitverdedigen verliep slordig, de bal voorin werd te gemakkelijk verspeeld en de gelijkmaker hing in de lucht. De 1 – 1 kwam er uiteindelijk in de voorlaatste minuut. Een lage vrije trap werd door de defensie niet goed verwerkt en bij toeval kwam de bal voor de voeten van Jaap Jacobs. Hij prikte de verdiende tegentreffer tegen de touwen. Een domper zo vlak voor rust voor de Harlingers en een opsteker voor de tweede helft voor de Groningers.

De eerste aanval na de thee leverde meteen al een kansje op voor David van der Pol, na al weer een voorzet van de onstuitbare Drent. Nog geen minuut later dolde de rechtsvoor zijn tegenstander en Patrick van der Veen verlengde diens pass en via een verdediger was Groothof voor de tweede maal kansloos. De eerste twintig minuten verzuimde Zeerobben afstand te nemen. Solo van Dylan en zijn assist op Ten Hoeve had beter lot verdiend. Een snel genomen vrije trap zette Frank ten Hoeve zomaar voor de goalie van Zuidhorn, maar zijn redding was geweldig en voorkwam de verwachte 3 – 1.

Hectische slotfase
Met nog twintig minuten te gaan, moesten de elf van trainer Schotanus noodgedwongen wat gas terugnemen. Het middenveld had al veel energie verbruikt om de geroutineerde middenvelders van Zuidhorn het spelen te beletten. Ook Dylan Drent had al veel gegeven. De passes op hem kwamen wel aan, maar hij koos te snel voor een voorzet, terwijl een terugtrekbal van de achterlijn waarschijnlijk meer kans van slagen zou hebben gehad. Ook vanaf links probeerde Allard Sym Sprenger de beslissing te forceren, maar de hoge ballen waren een te gemakkelijke prooi voor Groothof en het centrale duo Spijkerman en Bloem.

De laatste tien minuten kunnen het best omschreven worden als hectisch en spannend, maar van fraai voetbal was toen al geen sprake meer. Een cruciaal moment uit deze fase was de actie van Jordy Torenbeek op Schultinga in het zestien-meter-gebied. Negen van de tien scheidsrechters leggen de bal op de stip, maar de jeugdige Weiland liet zich niet vermurwen en liet doorspelen. Hij had het meeste recht hiertoe, omdat hij op korte afstand de situatie goed kon beoordelen. Het restant van de tweede helft werd met lange halen en nauwelijks tweede klasse waardig spel afgesloten. Vorig seizoen liet Zeerobben in de slotfase nog wel eens punten liggen, maar deze ervaring heeft er mede voor gezorgd, dat deze zwaar bevochten overwinning over de streep getrokken werd.

Titel op eigen kracht
Over de gehele 90 minuten gezien, heeft de ontvangende club de meeste uitgespeelde kansen gehad en was ook meer in balbezit. De dreiging van de bezoekers, met name in het laatste deel van de eerste en tweede helft, had ook zomaar puntenverlies kunnen opleveren. De toeschouwers zijn op een meer spannende dan mooie wedstrijd getrakteerd, waarin de complimenten mede uitgaan naar Zuidhorn. Van deze jongens gaan we nog wel meer horen. Een aanwinst in de tweede klasse, zoals de glunderende voorzitter Woudstra terecht constateerde. Zij maakten het Zeerobben dermate moeilijk, dat tot het laatste fluitsignaal gewacht moest worden op de ontlading van het behalen van de eerste periodetitel in het seizoen 2015/2016. De uitslagen in de andere wedstrijden zorgden er bovendien voor, dat Zeerobben nu drie punten los staat van de drie achtervolgers. Gelukkig hebben de mannen van Schotanus en Attema op eigen kracht de titel gepakt, want ook bij een klein verlies was dit resultaat bereikt. Het bleef nog lang onrustig op het Oostersportpark aan de Achlumerdijk.

Zeerobben: Jacob de Vries, Chekina Nzoko (45 min. Albert beuker), Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Erwin Bleeker, Frank ten Hoeve, Dylan Drent (88 min. Pim Bleichrodt), Allard Sym Sprenger, David van der Pol (70 min. Higor da Silva), Marcel Visser, Patrick Amels.