Voetbal

Zeerobben-Nijland 0?1

Door Jeroen Pietersma

Valse start
Vol verwachting en vertrouwen betrad de equipe van trainer Inne Schotanus het veld voor de eerste competitiewedstrijd van seizoen 2015 / 2016. Ook de supporters hadden veel zin in deze ouverture. Met welk een desillusie verlieten ze het strijdperk. Zeerobben was niet bij machte de muur te slechten, die de opponent vanaf aanvang had op getrokken. De eerste aanval van Nijland halverwege de eerste helft maakte meteen het verschil in doelpunten. Gezien het gehele wedstrijdverloop zullen de mannen uit Nijland hun handen dicht knijpen met deze drie punten. Wat de thuisclub ook probeerde telkens zat er een been of voet tussen. Of het vizier van de aanvallers stond niet op scherp.

Grote kansen geen doelpunten
Hoe anders was dit duel verlopen als Zeerobben in de persoon van Higor da Silva de open kans had benut na mistasten van keeper Peter van Dalfsen op een hoge bal van Dylan Drent. Wat Higor in Berlikum wel deed liet hij jammer genoeg bij deze 100 % mogelijkheid na. Patrick Amels, hij zat niet lekker in de wedstrijd, kreeg rand strafschopgebied een kans. Patrick in goeden doen had deze wel afgedrukt. Marcel Visser kreeg de bal niet onder controle op een diepte pass van Albert Beuker, kans verkeken. Ook Dylan Drent excelleerde een aantal keren over rechts, maar het geluk liet ook hem in de steek. Hij kwam een aantal keren gevaarlijk door, maar meer dan corners leverde dat niet op. En juist daar bleek Nijland over uitstekende koppers te beschikken. Zij wisten het gevaar bij tijds te neutraliseren, dit tot frustratie van de groenwitten.

Eerste tegenaanval raak
En uitgerekend na een reeks mogelijkheden voor het doel van Van Dalfsen, bracht een snelle uitbraak over rechts Sjoerd Tjalsma in stelling. En of Sjoerd nou scoorde of dat het een eigen doelpunt was, is niet van invloed op de 0 – 1 voorsprong. Volledig tegen de verhouding in, maar daar had geen enkele Nijlander een boodschap aan. Opereerde Nijland al van aanvang van uit een verdedigende stelling, nu hadden ze nog meer reden om de boel dicht te houden. Aan de gastheren de taak om in de stand verandering te brengen. Goed spel werd in het restant van de eerste helft niet beloond, ondanks een parade van Dylan Drent en twee afstandsschoten van Marcel Visser, de beste man van het veld.

Pech
Meteen na rust had Patrick Amels Zeerobben een goede dienst kunnen bewijzen, hij had de pech de voorzet Dylan net naast het doel te plaatsen. Een niet aflatende golf van aanvallen leverde een even groot aantal mogelijkheden op. Een vrije trap van 16 meter schoot Marcel Visser net naast. Albert Beuker zag zijn inzet overgaan. Het werd tijd om plan B in te schakelen, want de moed zonk sommigen in de schoenen als weer een kans door een woud van blauw gekousde benen en voeten werd gepareerd. Voor Patrick Amels kwam David van der Pol en voor Albert Beuker kwam Marc van Eijk.

Alle troeven gespeeld
Er kwam wat meer vuur in de gelederen, maar ook zij konden het tij niet keren. Met Frank ten Hoeve voor Allard Sym Sprenger had Inne Schotanus al zijn troeven ingezet. Een hoge voorzet van David van der Pol had Higor da Silva moeten afmaken, maar Higor miste de scherpte van voorgaande wedstrijden. Peter van Dalfsen onderscheidde zich met een alerte redding op schoten van Marcel Visser en David van der Pol. Dylan Drent, geen schim van wat hij kan, leverde nog wel een hoge voorzet af, de keeper verkeek zich, geen van de aanvallers stond scherp om de bal in het leeg doel te schieten. De scherpe corners van Dylan leverden ook geen rendement op, al was Ronald van der Heijden dicht bij de gelijkmaker.

Slotoffensief
Higor da Silva slalomde zich in het strafschopgebied langs een aantal verdedigers, maar in plaats van de vrijstaande gelegenheidsspit Ronald van der Heijden aan te spelen koos hij voor een krachteloos schot in de korte hoek. Naar mate de tijd drong vond Zeerobben niet meer de rust om combinerend een bres te vinden in het opgetrokken bolwerk van Nijland. Met het alles-of-niets offensief kreeg Nijland zowaar nog de ruimte bij twee uitvallen om de score op te voeren. Het restant van de verdediging met Jacob de Vries als sluitpost wist erger te voorkomen. Met een enorme kater dropen de Harlingers af, terwijl het bij Nijland feest was. Met hangen en wurgen wisten ze de drie punten over de eindstreep te slepen.

Weer een lesje in effectiviteit
Trainer Schotanus wist wat er te verwachten viel tegen deze tegenstander. Vanuit een hechte verdediging en met een onverzettelijke inzet kijken wat er voorin te halen valt. De tactiek van de technische staf van de bezoekers, Pyt Nota en Douwe Posthuma, had deze keer succes. Of ze tevreden zijn over het vertoonde spel valt te betwijfelen, maar het doel heiligt de middelen. Zeerobben rest de complimenten en 4 onnodige gele kaarten, maar geen punten.

Zeerobben: Jacob de Vries, Erwin Bleeker, Ronald van der Heijden, Patrick van der Veen,
Thimo Bosma, Albert beuker ( ’70 Marc van Eijk ), Dylan Drent, Allard Sym Sprenger ( ’75 Frank ten Hoeve ), Patrick Amels ( David van der Pol ), Marcel Visser, Higor da Silva

|Doorsturen

Buienradar



Agenda