Zeerobben houdt lang stand in achtste finale

Als je de stand na negentig minuten op het scorebord leest, dan geven de cijfers het verschil in klasse duidelijk weer. Een stunt zat er met nog ruim tien minuten te spelen en de 1-0 steeds in. De tweede corner, waaruit koppend 2-0 gescoord werd door aanvoerder Ewald Koster nekte de Harlingers. In het begin van de tweede helft speelde Staphorst slordig en werd Zeerobben dreigend voor het doel van keeper Oosterhof, tot echt uitgespeelde kansen leidde dit niet.

In de eerste helft wekte Zeerobben de schijn geïntimideerd te zijn door de entourage van hoofdklasser Staphorst. Behoudend en veel mensen achter de bal, met dat soort voetbal hebben de bezoekers nog weinig ervaring. De Staphorsters legde met name in het begin hun wil op aan de tegenstander. Uit een corner kwam de thuisclub op voorsprong. Slim naar de eerste paal gelopen verraste Martijn Brakke verdediger en doelman Nota. Uitgespeelde kansen waren er ook voor de hoofdklasser nog niet geweest. Het eerste gevaar voor keeper Oosterhof kwam door een onbegrijpelijke harde en hoge terugspeelbal. Higor da Silva belaagde de sluitpost maar deze bleef kalm, nam de bal op de borst en kegelde hem daarna over de zijlijn. Met snelle uitvallen na verre uittrappen van Nota probeerden David van der Pol en Higor da Silva gevaar te stichten. Met wat meer overleg had David de gelijkmaker kunnen aantekenen na een goede pass van Higor, hij koos voor een pegel van de rand van het strafschopgebied in plaats van de bal aan te nemen en schoot hoog over. In het laatste deel voor rust kreeg Zeerobben uit dode spelmomenten mogelijkheden om gevaarlijk te worden. Dat kleine beetje geluk, nodig om te scoren ontbeerde de groenwitten. Er stond natuurlijk ook nog een degelijke defensie met aanvoerder Koster en keeper Oosterhof als rustpunten. In de slotseconden draaide Ruben Kin fraai weg van zijn opponent en veegde de bal op de paal, de terug spattende bal verdween pardoes in de betrouwbare handen van Theo Nota.

Zeerobben kwam sterk uit de kleedkamer. Trainer Schotanus zal de kans om geschiedenis te schrijven zeker onder de neuzen van de Robkes hebben gewreven. En vol energie waren ze minstens de evenknie van de gastheren en er ontstonden mogelijkheden voor Jordy Torenbeek, Erwin Bleeker en Patrick Amels na vrije trappen en corners. Uit een afgeslagen aanval pikte Frank ten Hoeve de bal op en van 25 meter testte hij de kwaliteiten van Oosterhof. Die waren in voldoende mate aanwezig om de bal uit de kruising te plukken. Er werd voorin druk gezet op de verdediging en dat leidde tot slordigheden. David en Higor wisten daarvan geen gebruik te maken. Een snelle uitval van Ferdy ter Avest werd alleen voor Nota net overgeschoten. Toch bleef de 1-0 een magere voorsprong en dat hield de gasten uit Harlingen in de race, dankzij een uitblinkende Theo Nota en een sterke vier mans verdediging.

Maar wederom uit een corner kwam de 2-0 tot stand na een harde kopbal van aanvoerder Koster. Met nog ruim tien minuten te spelen, wisselde trainer Schotanus aanvallend. Hij haalde Ronald van der Heijden en Frank ten Hoeve naar de kant voor Marijn Helfferich en Kristian Feenstra. Vlak na deze wisselde scoorde de thuisploeg uit een vrije trap de 3-0. Toen was het verhaal over en kon alleen een ere treffer de avond voor de Friezen nog enige glans geven. Terwijl Zeerobben daar naarstig naar op zoek ging, leidde balverlies op het middenveld via een snelle omschakeling tot de eindstand van 4-0, doelpunt Ferdy ter Avest. Het goed leidende arbitrale trio onder leiding van Boringa maakte een einde deze bekerdroom.

Natuurlijk moet je constateren, dat Staphorst verdiend naar de kwartfinale van het bekertoernooi gaat. Een sterk collectief met veel ervaring tegen een nog onervaren jong team uit de tweede klasse, dan is deze uitslag daarvan een logisch gevolg. Even gloorde er hoop in de harten van de vele meegereisde supporters uit Harlingen, maar deze bleek ijdel. De hoofdklasser maakte het karwei professioneel af. Zeerobben wenst zijn tegenstander veel succes in de kwartfinale. De mannen van trainer Schotanus en leider Wiebe Attema keerden ’s avonds laat huiswaarts met een ervaring rijker en een illusie armer.
Zaterdag wacht er voor de competitie weer een moeilijke klus te klaren tegen De Wâlde, omschakelen en er weer voor.

Voor Zeerobben: Theo Nota, Thimo Bosma, Jordy Torenbeek, Ronald van der Heijden (’78 Kristian Feenstra), Erwin Bleeker, Frank ten Hoeve (’78 Marijn Helfferich), Steven Beuker (’85 Ruben Bosga), Allard Sym Sprenger, David van der Pol, Patrick Amels, Higor da Silva.