VVH heren 1 wederom door eigen fouten onderuit

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag stond de eerste thuiswedstrijd voor VVH heren 1 op het programma tegen een oude bekende: De Balkster Smashers. Vorig seizoen werd het in onderlinge confrontaties een gelijkspel: in Balk verloor VVH met 3-1 en in de thuiswedstrijd waren het de Harlingers die een 3-1 overwinning pakten. Er was daarom het vermoeden dat de Harlingers kansen hadden. Helaas was evenals de week ervoor tegen OPM het aantal persoonlijke fouten de boosdoener, waardoor VVH wederom verloor.

Bij VVH ontbrak Anne Durk Bakker door een knieblessure, waardoor Marnik Agema op de buitenaanval de kans kreeg zich te laten zien. Verder waren er geen bijzonderheden in de beginopstelling: Ignarts Bakker en Alle Taco Schat begonnen op de hoofdblokkering, Meindert Paul Kwast was de andere buitenaanvaller, Reinier Kwast stond op diagonaal, als spelverdeler stond Ewout Schat binnen de lijnen en Niels Wienbelt nam zijn plek in als libero. Op de bank begonnen Paul Lups, Rik Sijtsma en Floris Meijer.

In de eerste twee sets was het spelbeeld nagenoeg gelijk. DBS was in de aanval effectiever, beschikte over een solide blokkering en wist veel servedruk te creëren. VVH liep zodoende achter de feiten aan. De servicepass en spelverdeling was in orde, maar met name in de aanval en serve was het onzorgvuldig: veel onnodige fouten werden gemaakt. Een spelverdeler en aanvalswissel met Paul en Rik mocht hierin helaas ook niet baten. Met 18-25 en 17-25 gingen beide sets vrij eenvoudig naar de bezoekers.

Paul begon de derde set als spelverdeler, maar kreeg in de eerste punten van de set veel zwakke servepasses te verwerken, waarna de aanval niet voorbij de blokkering wist te komen. Rik kwam binnen de lijnen kwam voor Reinier en hierna begon het beter te lopen bij Harlingen. Door de servedruk van Meindert Paul en Ignarts begon de spelverdeler van Balk het moeilijker te krijgen om een goede oplossing te vinden. Ook werd hij enkele keren zeer terecht afgefloten voor een technische fout. VVH kreeg meer vertrouwen en hield de controle in de set. Met 25-17 ging de set naar De Skûtsjeboys.

De vierde set begon VVH door de setwinst met vertrouwen. Met name Meindert Paul wist zijn ballen goed te scoren. Verder werd vier punten voorsprong gepakt door effectief serveren en blokkeren (11-7). Helaas wist VVH deze voorsprong niet vast te houden en kwam DBS langszij. Door een reeks aanvalsfouten van de thuisploeg liepen de bezoekers vervolgens weg en doorbraken zij als eerste de twintig punten grens. Reinier en Ewout kwamen weer binnen de lijnen om de 18-23 achterstand te proberen weg te werken en na goede services van Ewout en goed blokkeren en verdedigen wist VVH op 24-24 te komen. Hierna wist DBS tot scoren te komen met hun aanval en stond zodoende wederom een matchpoint op het scorebord. Via een goede service en een ietwat te scherpe pass ging dit punt jammerlijk verloren, waardoor het 24-26 eindigde voor DBS en dus een 1-3 nederlaag voor VVH betekende.

Met name in de aanval werd VVH vandaag overklast door de mannen uit Balk. Waar hun buitenaanvalllers goede set-ups vaak promoveerden tot punt, maakte VVH hier veel onnodige fouten in. Passend en spel verdelend haalde VVH wel een dikke voldoende, wat veel houvast geeft voor de wedstrijden die nog komen. Aanstaande vrijdag staat de uitwedstrijd tegen CSV in Zwolle op het programma. De verwachting is dat deze tegenstander van een hoger kaliber is dan de voorgaande twee teams die VVH tegen is gekomen (OPM Heerenveen en DBS), dus de heren kunnen hun borst hiervoor natmaken.