VVH heren 1 sluit seizoen af met overwinning met rare nasmaak

HARLINGEN - Al weken zijn de mannen van scheidend trainer/coach Ab Deurman verwikkeld in de strijd om in de derde divisie te blijven. Na goede resultaten tegen BEO en VC Zwolle stond afgelopen zaterdag de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma tegen DBS uit Balk. Om promotie-degradatieduels te vermijden, diende 4-0 gewonnen te worden om zo de tiende plaats over te dragen aan DBS. VVH speelde een prima wedstrijd maar wist aan deze opdracht niet te voldoen.

Voor deze wedstrijd had Ab gekozen om met twee libero’s te spelen: Anne Durk Bakker als libero voor de servicepass en Niels Wienbelt als libero voor de rallypass. Dit ‘experiment’ werkte uitstekend, moet gezegd worden. Aan de passing lag het zodoende niet bij VVH, maar met name aanvallend en serverend liet men de eerste set steken vallen, waardoor DBS de leiding nam. Pas in het tweede deel van de set kwam VVH terug en boven de twintig puntengrens kreeg men zelfs een 23-21 voorsprong. De coach van DBS greep in en probeerde met een wissel en een time-out orde op zaken te stellen en dit lukte. VVH had het echter aan zichzelf te wijten, want twee set points werden door aanvalsfouten niet benut. DBS kreeg op 26-27 zijn eerste setpoint en deze werd direct benut door een fout in de Harlinger blokkering.

Door het verliezen van deze eerste set, was het officieel dat VVH op een tiende plek zou eindigen. De overige sets deden er daarom niet meer toe voor de stand, maar toch wilden de Skûtsjeboys het publiek nog vermaken. Het verlies van de eerste set was nog duidelijk merkbaar aan het begin van de tweede set, maar gaandeweg begon VVH zich beter in de wedstrijd te knokken. Via aanvallen van Reinier en Rik kwam VVH vaak gemakkelijk tot scoren en de ontspannen sfeer binnen de lijnen zorgde ook voor meer lef in de service. VVH bepaalde het spelletje en op enkele oplevingen na, liep DBS achter de feiten aan. Nu hadden ze natuurlijk al het voor hen belangrijke setje te pakken, maar met een nederlaag wilden ze duidelijk het seizoen niet afsluiten. Toch gebeurde dit wel. Jan werd twee sets op de cruciale momenten ingebracht voor Paul en bleek met zijn aanval en blokkering een aanwinst. Met 25-19, 25-22,en 25-13 won VVH drie sets op een rij en daarmee ook de wedstrijd.

De afgelopen weken speelden de heren van VVH weer beter en constanter, maar helaas zijn ze op één punt achterstand van NAS en DBS op de tiende plaats geëindigd. Wat dit inhoudt, is nog even afwachten. Normaliter zou dit inhouden dat ze aan promotie/degradatiewedstrijden deel moeten nemen, maar dit is mede afhankelijk van de ambitie van de ploegen die op de tweede en derde plek in de promotieklasse zijn geëindigd. De Harlingers zullen zich in ieder geval goed voorbereiden, mochten ze nog promotie/degradatie-wedstrijden moeten spelen, want de wil om in de klasse te blijven is groot.