VVH heren 1 loopt onnodig tegen eerste nederlaag aan

Afgelopen zaterdag stond de uitwedstrijd tegen VC Sneek 2 op het programma. Na een doordeweekse wedstrijd tegen DBS Balk met 0-4 te hebben gewonnen, was het nu de beurt aan Sneek om te proberen VVH hun eerste nederlaag toe te brengen. Dit lukte de Snekers, maar dit lag meer aan VVH dan de thuisploeg.

Door blessures bij Sjoerd Tekstra en Reinier Kwast, was van heren 2 Bob Sijtsma meegenomen. Coach Simon Middendorp toverde de volgende opstelling uit zijn hoge hoed: Rik Sijtsma als diagonaalaanvaller, Johannes Bult als spelverdeler, Ignarts Bakker en Meindert Paul Kwast als midaanvallers, Marnik Agema en Hedzer Wiersma als passer-lopers en Erik Schukking op de libero-positie. De eerste twee sets was VVH de betere partij. Aanvallend haalde de ploeg een dikke voldoende en wist het dikwijls lange rally’s winnend af te sluiten doordat ook in de verdediging hard werd gewerkt. De blokkering en scherpe services droeg ook hun steentje bij aan het behalen van punten. Het Harlinger spel was genieten vanaf de kant en met 19-25 en 21-25 gingen beide sets naar de bezoekers.

Hierna kantelde het spelbeeld echter. Qua opstelling zette Sneek alles wat beter neer, waardoor hun betere blokkeerders meer ballen konden stoppen. Ook serverend ging Sneek meer risico nemen, waardoor de passing bij de Harlingers slordiger werd. Johannes probeerde de oplossingen te vinden in zijn spelverdeling, maar het was in set drie tevergeefs. Met 25-15 ging de set naar de Snekers.

Het spelbeeld van de derde set zette zich in de vierde set door. VVH moest hard werken en in de lange rally’s wisten ze zich met dit werken niet te belonen. Sneek bleef ondertussen rustig spelen en kwam veelvuldig tot scoren via hun diagonaalaanvaller. Pas in het tweede deel van de set herpakte VVH zich en wist het door slim positioneel serveren en blokkeren zelfs een voorsprong te pakken van 17-19. Hierna waren een passfout, servefout en een aanvalsfout er debet aan dat Sneek weer in set kwam en eenmaal boven de twintig sloegen zij hun ballen nét wat overtuigender in dan de Harlingers, waardoor het 25-23 voor de thuisploeg werd.

Het verlies van de vierde set was zeer onnodig en teleurstellend, maar aan het begin van de vijfde set was bij de Harlingers niets van deze teleurstelling te zien. Goed serveren van Rik en Meindert Paul zorgde gelijk voor een 7-2 voorsprong en het gevoel groeide dat de winst voor het grijpen lag voor de Skûtsjeboys. Sneek kwam echter terug door een gebrek aan overtuiging in de aanval bij VVH. Wat na de wissel van veld volgde (stand op dat moment was 6-8) was een zeer slordige fase waarin de arbitrage rare beslissingen nam voor weerskanten. Netfouten werden gezien die niet correct waren, een bal die van de grond werd gered werd als punt gegeven en een touché werd gezien die er niet was. Sneek wist in deze fase het hoofd koeler te houden dan VVH en gebruikte deze momenten zelfs om te intimideren tegen de Harlingers. Harlingen kreeg op 12-14 twee matchpoints, maar verzilverde deze niet. Hierna trok Sneek met 16-14 aan het langste eind, waardoor de Harlingers tegen de eerste nederlaag van het seizoen aanliepen.

Uit het oogpunt van de blessures waar VVH mee kampt, waren de 7 punten die afgelopen week in twee wedstrijden gepakt werden nog best goed te noemen. Zoals de titel van dit artikel echter al aangaf, was het verlies tegen Sneek compleet onnodig. In de vierde en vijfde set had VVH genoeg kansen om de wedstrijd binnen te slepen, maar door slordigheden in het eigen spel deed het zichzelf tekort. Volgende week komt Rouveen (nummer 11 op de ranglijst) op bezoek in Harlingen. Om 19.00 uur zal deze wedstrijd aanvangen.