VVH heren 1 laat kans op winst liggen tegen hoogvlieger CSV

HARLINGEN - Afgelopen zaterdag speelde het eerste herenteam van VVH in eigen huis tegen CSV uit Zwolle. Dit team stond op dat moment op de tweede plek in de competitie en had de week ervoor koploper Sneek op een eerste nederlaag dit seizoen getrakteerd. Dat het een zware wedstrijd zou worden was zodoende duidelijk.

Door afwezigheid van Marnik Agema en de lichte blessure van Ewout Schat bij de Harlingers, waren Jeroen Meijer en Sjoerd Tekstra van heren 2 aan de selectie toegevoegd. Ook de recent met volleybal gestopte Paul Lups was er voor de gelegenheid bij omdat de Harlingers anders met een spelverdelerprobleem zaten. In de basis begonnen bij de Harlingers zodoende: Reinier Kwast, Floris Meijer, Paul Lups, Anne Durk Bakker, Meindert Paul Kwast en Ignarts Bakker. Niels Wienbelt was er bij als libero en naast coach Alle Taco Schat zaten ook Rik Sijtsma en Ewout Schat nog op de bank.

Eigenlijk liep het bij de Harlingers vanaf het begin prima. Aanvallend en serverend zag het keurig uit wat VVH liet zien; slechts in de pass werden enkele foutjes gemaakt. CSV had met name moeite om de buitenspelers Anne Durk en Meindert Paul af te stoppen. Dit was mede doordat midspelers Floris en Ignarts veel dreiging brachten. Eenmaal boven de twintig bleek de wil om te winnen bij de Harlingers groter: er werd met meer lef en inzet gespeeld dan de Zwollenaren. Sjoerd betrad het veld op 24-23 voor Paul om de aanval/blokkering te versterken en dit bleek een goede set. Vanuit zijn set-up kon Reinier het setpunt binnenslaan.

Het goede spel van de eerste set nam VVH helaas niet mee naar de tweede set. Aan Harlinger zijde werden vele onnodige fouten gemaakt. Zo werden prima set-ups onnodig uitgeslagen en regende het servefouten. Op een bepaald moment had CSV een 8-18 marge te pakken. Rik betrad het veld nog voor Anne Durk, maar voor de setwinst kon niet meer worden meegedaan. Met 15-25 pakte Zwolle eenvoudig de setwinst.

Alle Taco gaf de mannen van VVH mee om scherp te beginnen aan de derde set en de vorige set te laten voor wat het was. Aan deze opdracht gaf VVH direct gevolg. De servepass was prima in orde, in de aanval sloegen met name Reinier, Meindert Paul en Anne Durk veel directe punten binnen en ook vanaf de servicelijn was het VVH die beter was. CSV maakte in deze set vele onnodige fouten en probeerde door enkele wissels het spelbeeld te veranderen, maar dit lukte niet. Met 25-19 ging de set naar de Skûtsjeboys.

De vierde set kon de winst in deze wedstrijd gaan opleveren voor de Harlingers. Dat dit de nodige druk met zich meebracht was deze set te zien. VVH maakte enkele schoonheidsfoutjes, welke door CSV genadeloos werden afgestraft. Via services van Anne Durk en Meindert Paul bleef Harlingen in het spoor van haar opponent, maar kon niet voorkomen dat de bezoekers de gehele set een kleine voorsprong wisten te behouden. De blokkering van de Zwollenaren was in deze fase zeer solide en via één van hun buitenaanvallers kwamen ze bijna altijd direct tot scoren. Met 22-25 moest VVH deze set aan de bezoekers laten, waardoor een vijfde set de beslissing moest brengen.

In deze vijfde set golfde het spel op en neer. Beide teams wisselden elkaar af met het maken van puntenreeksen, met name doordat de passing en blokkering aan beide kanten goed stond. VVH had bij de wissel van veld een 8-6 voorsprong te pakken, maar eenmaal aan de andere kant nam CSV het initiatief over. Een tweetal Zwolse blokkeringen en een inschattingsfout bij VVH maakten uiteindelijk dat de set en daarmee de wedstrijd met 12-15 door CSV werd gewonnen.

Achteraf overheerste tevredenheid bij de Harlingers, want het vertoonde niveau tegen de nummer twee van de derde divisie was voor een groot deel van de wedstrijd zeer behoorlijk. Dit biedt perspectief voor de wedstrijden die komen gaan, te beginnen met de uitwedstrijd tegen Turfstekers Drachten deze zaterdag.