VVH heren 1 begint seizoen met nederlaag

HEERENVEEN - Afgelopen zaterdag stond de eerste wedstrijd voor VVH heren 1/ ?t Sk?tsje op het programma. In Heerenveen mocht worden aangetreden tegen het uit de tweede divisie gedegradeerde OPM heren 1. Na een goede voorbereiding bleek echter dat er nog genoeg is om aan te sleutelen. Door met name een groot aantal eigen fouten werd de overwinning aan de thuisploeg gelaten.

Dit seizoen zijn een aantal gezichten nieuw bij de Harlingers. Zo is Alle Taco Schat samen met zijn zoon Ewout Schat overgekomen van VC058 in Leeuwarden. Alle Taco heeft een schat aan ervaring en hoopt hiermee het team te kunnen helpen. Zijn positie is het veld is die van hoofdblokkeerder/midaanvaller. Zijn zoon Ewout is een spelverdeler in opleiding die per week beter en beter wordt. Hij had meerdere clubs om uit te kiezen, dus dat hij gekozen heeft om naar Harlingen te komen is zeer goed nieuws. Verder laat Floris Meijer van het tweede herenteam van VVH wekelijks zien dat hij meer en meer een concurrent wordt van de gevestigde orde.

Ook hebben enkele spelers een nieuwe positie in het veld gekregen en al met al bleek in de eerste wedstrijd dat er nog veel zaken niet liepen zoals het moest. OPM speelde zeer solide en wist vooral via hun sterk spelende diagonaalaanvallen, sterk serveren en verdedigen het spel van de Harlingers onder controle te houden. De eerste, tweede en derde set werden alle drie verloren door VVH met 25-20, 25-23 en 25-22. De oorzaak van het verliezen van deze sets was vooral de vele eigen fouten. In de eerste set maakte VVH maar liefst negen servefouten.

In de tweede set had VVH veel meer grip op de tegenstander en kwam het zelfs op een 13-8 voorsprong. Deze werd vooral gecreëerd door goed blokkeren en een degelijke pass, waardoor de aanvallers konden doen wat ze moesten doen. Helaas viel Anne Durk Bakker hierna uit met een knieblessure en Rik nam zijn plaats in. OPM kwam hierna dichterbij en VVH begon steeds voorzichtiger en slordiger te spelen. Er werden een aantal pass- en servefouten gemaakt en ook in de spelverdeling en aanval begon het te haperen. VVH belande in een dal waar het niet meer uit wist te komen. Ook in de derde set zaten de Harlingers er niet lekker in en was het OPM die het betere van het spel had. Op een opleving aan het einde van de set na dankzij Alle Taco zijn serve was het ook deze set ‘net niet’.

De vierde en laatste set werd echter wel door de Harlingers gewonnen. In tegenstelling tot voorgaande sets hadden De Skûtsjeboys de gehele set het initiatief. Aanvallers werden door de spelverdeler goed in stelling gebracht en Meindert Paul Kwast en Niels Wienbelt stonden met zelfvertrouwen te passen. Met 18-25 ging de set vrij gemakkelijk naar de Harlingers, waardoor toch met een punt huiswaarts werd gekeerd.

Achteraf overheerste het gevoel dat meer mogelijk was geweest en dat de nederlaag met name te wijten was aan het hoge aantal eigen fouten. Het wordt dus vooral hard werken om met name het percentage eigen fouten omlaag te brengen. Aanstaande zaterdag komt DBS uit Balk op bezoek. Dit team heeft eveneens zijn eerste wedstrijd met 3-1 verloren en zal dus evenals VVH zeer gebrand zijn om hun eerste overwinning van het seizoen te pakken. Om 19.00 uur zal deze wedstrijd beginnen.