Vechtlust brengt VVH heren 1 overwinning

In Groningen stond afgelopen zaterdag de competitiewedstrijd tussen Donitas heren 2 en Casco Montage / VVH heren 1 op het programma. Het werd een wedstrijd van ups en downs, waarbij uiteindelijk vechtlust de doorslag gaf om een winnaar te bepalen.

In de basisopstelling had trainer/coach Jan Kamminga een plek ingeruimd voor Stefan de Jong (mid). Verder stonden Meindert Paul Kwast (mid), Marnik Agema en Koen Sikkema (buiten), Reinier Kwast (diagonaal) en Johannes Bult (spelverdeler) binnen de lijnen. Rik Sijtsma, Ignarts Bakker, Sjoerd Tekstra en Ewout Schat begonnen op de bank en Hedzer Wiersma was weer de libero.

Beide teams begonnen de wedstrijd agressief. Er werd aan weerszijde van het net hard geslagen, maar het was VVH die hierbij wat vaker onnodige fouten maakte. Daarnaast werden de Harlingers vaak afgefloten aan het net voor voetfout. In totaal zou de tweede scheids maarliefst 8 keer fluiten bij de Harlingers en geen enkele keer bij de Groningers. Met name door deze fouten, ging de set met 25-19 verloren.

De tweede set gaf VVH de Groningers slechts twee punten in de vorm van voetfouten. Omdat Donitas, slechts dertien punten erbij kregen op andere wijze, ging de set met groot verschil naar de Skûtsjeboys (15-25). VVH behaalde de puntendoor een goede servedruk van Reinier, Meindert Paul en Koen. Ook de servepassing van Hedzer was goed, waardoor Johannes het spel goed uit elkaar kon trekken.

De derde set was het spelbeeld weer heel anders. VVH was een stuk slordiger in de rally-pass en blokkering. Zo kon de sterk spelende diagonaalaanvallers van Donitas amper afgestopt worden. Ignarts betrad het veld voor Stefan en was nuttig in de serve en blokkering en Rik kwam in het veld voor Marnik. Eenmaal boven de twintigpunten grens werd het een spannend schouwspel. VVH stond qua opstellinger echter beter want op dit cruciale moment stonden zij met drie aanvallers voor het net. De Harlingers lieten geen steek vallen in de servepass, waardoor de aanvallers slechts eenmansblokkeringen op hun weg troffen en deze wisten te passeren. Via een aanval op rechtsvoor ging de set met 23-25 naar Harlingen.

Set vier begon VVH sterk (2-6 voor) maar begon vervolgens te voorzichtig te spelen. De servepass was in orde, maar aanvallend liet VVH te weinig zien. Te vaak werd voor de prikbal gekozen. Na een 10-10 tussenstand, liepen de Groningers door naar 16-10 doordat VVH de kansen niet afmaakte. Wissels en time-outs mochten niet baten – Donitas behield het initiatief en won de set (25-17).

Een vijfde set moest de winnaar brengen en wederom was het Donitas die beter begon. VVH, met Ignarts op de plek van Stefan en Rik op de plek van Marnik in de basis, knokte hard maar wist lange rally’s niet te bekronen met het scoren van een punt. Marnik kwam het veld in voor Reinier en scoorde een puntje aan de buitenzijde, maar bij de wissel van veld stond het 8-2 voor Groningen. De set leek al haast vergeven, maar op 9-3 kwam Ignarts op serve. Hij scoorde enkele servepunten en blokkerend en verdedigend was VVH eindelijk scherp. De Harlingers kwamen helemaal terug en via 10-10, werd het 10-12. Donitas scoorde twee maal, maar hierna was VVH weer aan de beurt. Nadat Reinier de 12-13 binnensloeg op een driemeteraanval was het de beurt aan Marnik om zijn team te helpen. Na twee lange rally’s scoorde hij tot twee maal toe met een harde aanval, waardoor de set en daarmee de wedstrijd met 12-15 naar VVH ging!

Wederom dus een overwinning voor het beste team van Friesland, waardoor plek 9 op de ranglijst is verlaten voor plek 6. Het team kent gedurende de wedstrijden nog veel ups en downs, maar laat met name in de passing en serve meer en meer stabiliteit zien. Ook is het mooi om te zien hoe de wissels het de basisspelers steeds lastiger beginnen te maken.
Deze week staat geen wedstrijd op de planning, maar op 29 oktober komt HVV uit Hattem op bezoek in de Waddenhal. Deze mede-promovendus doet het tot nu toe beter dan de Harlingers, want ze bezetten de vierde plek op de ranglijst. Het belooft dus een zware wedstrijd te worden. Om 19.00 uur begint deze wedstrijd.