Titanenstrijd op het scherp van de snede

HARLINGEN - Je hebt van die wedstrijden, waarin de vonken er vanaf spatten en die slecht zijn voor het hart van de staf en toeschouwers. Zeerobben-CVVO was daarvan een voorbeeld. Op het puntje van je stoel geen moment van de strijd willen missen. Een schip vol kansen in de eerste helft waren aan de gasten uit Lemmer niet besteed. In de tweede helft stond de verdediging van de thuisclub beter, maar nu scoorde CVVO wel twee keer. Dat was echter te weinig om in ieder geval het verdiende punt mee te nemen naar de boorden van het IJsselmeer, want Zeerobben had in de persoon van Frank ten Hoeve wel een scherpschutter. Voor twee kemphanen duurde de wedstrijd net een minuutje te lang, rood was terecht hun deel.

Al in de eerste minuut had Dirk Jan Doornbos alleen voor keeper Arjen Veenstra de 0-1 moeten maken. Gelukkig voor Zeerobben was Veenstra alert en tikte de bal corner. Even later gaf Dylan Drent zijn visitekaartje af, een vlammend schot net naast. Daarmee toonden beide teams aan om vol voor de overwinning te gaan. Vanaf minuut één dus felle strijd met als opdracht zo snel mogelijk voor het vijandelijke doel te verschijnen. In de achtste minuut deed Zeerobben dat op een voortreffelijke wijze. Het was Drent die op volle snelheid langs zijn tegenstander denderde en met een gave voorzet Frank ten Hoeve op rand zestien meter vond. Diens uithaal spatte tegen het net en de 1-0 stond op het scorebord.

Kort hierna moest Dylan Drent met een blessure het veld verlaten en werd hij vervangen door Willem Faasse. Toch wel een aderlating voor de thuisclub. Hierna nam CVVO de wedstrijd over en op aangeven van twee getalenteerde middenvelders Jorn Miedema en Martijn Romkema werden de voorwaartsen van de Lemsters regelmatig in stelling gebracht. Minimaal vijf keer kwamen de spitsen van CVVO alleen voor keeper Arjen Veenstra. Hij leek een magnetisch veld rond zijn doel te hebben, want met honderd procent-kansen vlogen de ballen of hoog over of ver naast. Ze kwamen niet eens in de buurt, dit natuurlijk tot ergernis van de bank en alle supporters van CVVO. Even gloorde er een sprankje hoop voor Zeerobben. David van der Pol zag keeper Burgers te ver voor zijn doel staan, maar zijn boogbal van veertig meter ging net naast. Daarna waren het weer de blauw-witten die de toon aangaven. Maar de magie rond het zestien meter-gebied kon niet gebroken worden. In de slotfase waren zowaar de gastheren weer gevaarlijk. Een voorzet op maat van Albert Beuker werd door Van der Pol net naast gekopt.

Er viel in de rust voor trainer Inne Schotanus veel recht te zetten, met name verdedigend liet Zeerobben wat steekjes vallen. De aanwijzingen werden in de tweede helft goed uitgevoerd en met name de kuitenbijters Beuker en Gideon Vellinga legden de aanvoer van CVVO droog. Vanuit een iets meer behoudend concept kregen de Harlingers meer greep op de wedstrijd. Een snel uitgevoerde counter ingeleid door David van der Pol kwam weer terecht bij Frank ten Hoeve en in tegenstelling tot de spitsen van de opponent wist hij wel met een geplaatst hard schot de 2-0 te scoren. Tegen de verhouding in, maar zo zijn de voetbalwetten nu eenmaal. De wedstrijd had op slot gegooid kunnen worden bij een uitbraak van good old Willem Faasse, maar hij vond Burgers op zijn weg. Daniël Kleiterp werd gewisseld voor Mitchel Laros; hierdoor werd nog meer snelheid in de counter gelegd. De druk van de gasten bleef en het resulteerde in de 65e minuut in de verdiende 2-1. Uit een voorzet van Romkema wist Cha Long de Bruin wel het net te vinden. Er gloorde weer hoop voor CVVO. Maar verdedigend stond het nu goed met als vertrouwde sluitpost Arjen Veenstra. Kort na de aansluitingstreffer stuurde Patrick Amels David van der Pol de diepte in. Ook hij moest zijn meerdere erkennen in doelman Burgers.

Inmiddels had Schotanus zijn laatste wissel ingezet, de A-junior Patrick van der Veen verving op verdienstelijke wijze aanvoerder Albert Beuker. De spanning was te snijden in de slotfase van deze enerverende wedstrijd. Zou de gelijkmaker nog vallen of kon Zeerobben profiteren van de geboden ruimte. Vijf minuten voor tijd viel het doek voor de gasten uit Lemmer. David verschalkte zijn directe tegenstander en vond Willem Faasse. In het strafschopgebied controleerde hij de bal en behield het overzicht. Het steekpassje op Mitchel Laros werd door de linkerspits op waarde ingeschat. Een droge schuiver in de verste hoek betekende de nekslag voor CVVO, 3-1 en nog vijf minuten te gaan. Toch wist De Bruin in blessuretijd Gerben Visser te vinde; 3-2. Zo werd het nog spannend in de laatste minuten van de blessuretijd. Zo spannend zelfs, dat Derk Massink zich te buiten ging tegen Reinier van der Stap, diens reactie was begrijpelijk maar onacceptabel. De goed leidende scheidsrechter Schuring stuurde beiden alvast naar de kleedkamer. Aan de stand veranderde niets meer.

Het talrijke publiek kreeg een wedstrijd voorgeschoteld die alle elementen in zich had die kenmerkend zijn voor deze beslissende fase van de competitie. De Lemsters hadden bij winst goede zaken kunnen doen op de ranglijst, met in het vooruitzicht de wedstrijd van volgende week tegen directe concurrent Blauw Wit ’34. Zeerobben behoudt de leiding in de derde periode met deze bij de helsdeuren weggesleepte winst. Zij lopen zelfs twee punten uit op hetzelfde Blauw Wit ’34. Het jeugdige elftal van Attema en Schotanus heeft weer een stap gezet naar volwassenheid. Met minder sprankelend voetbal, toch op karakter de overwinning over de eindstreep trekken.

Voor Zeerobben speelden: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Albert Beuker (’70 Patrick van der Veen), Jordy Torenbeek, Pim Bleichrodt, Gideon Vellinga, Patrick Amels, Dylan Drent (’15 Willem Faasse), David van der Pol, Frank ten Hoeve, Daniël Kleiterp (’60 Mitchel Laros).