Spectaculaire overwinning VVH heren 1

ZWOLLE - Afgelopen vrijdag mochten de heren van VVH heren 1 afreizen naar Zwolle om het op te nemen tegen CSV. Dit team eindigde vorig seizoen op een nette derde plek en heeft zich dit seizoen versterkt met een ex-eredivisie speler. Op basis hiervan gingen de Harlingers er vanuit dat het een lastige wedstrijd zou worden.

De eerste set begon VVH met Marnik Agema en Alle Taco Schat op hoofdblokkering, Meindert Paul Kwast en Rik Sijtsma als passer-lopers, Reinier Kwast op diagonaal, Ewout Schat op spelverdeling en Niels Wienbelt als libero. Op de bank begonnen Ignarts Bakker, Paul Lups en de van een blessure herstellende Anne Durk Bakker. CSV begon de set overtuigend. Via goed serveren en snelle set-ups maakten zij het VVH vanaf het begin lastig om bij te blijven. Via services van Marnik en Meindert Paul kwam VVH wel weer wat dichterbij, maar de thuisploeg behield de controle in de set. Ewout koos in de spelverdeling vaak de juiste aanvaller met zijn set ups waardoor VVH de side-out vaak snel pakte, maar eenmaal boven de twintig puntengrens werden enkele fouten de Harlingers fataal. Met 25-21 ging de set naar CSV.

Toch was er tevredenheid over het spel bij de Harlingers, er lagen duidelijk mogelijkheden tegen de Zwollenaren. Het voornemen was daarom ook om wat meer overtuiging in het spel te gooien de tweede set. VVH wist deze set een voorsprong te pakken, met name door zeer gericht te serveren en te verdedigen. Ondertussen waren Reinier, Rik en Meindert Paul erg effectief in de aanval, waardoor CSV op 10-14 een dubbele wissel toepaste voor de spelverdeling en de diagonaalaanvaller. Deze wissel had het gewenste effect want VVH kwam meerdere malen niet tot scoren door een goede blokkering en verdediging van de Zwollenaren. Het spel golfde vervolgens op en neer en aan het einde van de set was het CSV die, mede door onnodige fouten bij de Harlingers, wist door te drukken naar een 25-23 setwinst.

De 2-0 achterstand in sets was voor de bezoekers erg vervelend, temeer omdat ze misschien wel hun beste spel van het seizoen tot nu toe vertoonden. Toch moesten de heren dit achter zich laten en vol goede moed weer door. Marnik verhuisde deze set naar de buitenaanval, Ignarts nam zijn plek in op de midaanval en Paul kwam binnen de lijnen als spelverdeler. Deze wissels hadden hun effect. De organisatie aan Harlinger zijde stond goed. De blokkering-, verdediging- en serveer-opdrachten werden nauwkeurig uitgevoerd en CSV had het hier erg lastig mee. De passing bij CSV werd slordiger, waardoor ze amper tot scorende aanvallen kwamen. VVH daarentegen was via snelle set ups naar de buitenkanten wel succesvol en nam een ruime voorsprong (9-16). Deze voorsprong kwam ondanks meerdere wissels bij Zwolle niet meer in gevaar, waardoor met 17-25 de set naar Harlingen ging.

De vierde set begon VVH zwak en zonder overtuiging (7-2 achterstand) maar deze Zwolse voorsprong werd door Meindert Paul zijn services vakkundig weggewerkt, waarna het weer VVH was dat het spel bepaalde. Zwolle kwam alleen via een nieuw ingewisselde buitenaanvaller nog goed tot scoren, maar met name hun diagonaalaanval (waar de ex-eredivisiespeler stond) leverde amper rendement op. Ignarts en Alle Taco wisten ook in de blokkering een voorname rol te spelen en Paul kon gesterkt door de sterke serve- en rallypass (mede dankzij de ingebrachte Anne Durk) doen wat hij wou in de spelverdeling. Met 21-25 ging de set redelijk eenvoudig naar Harlingen, waardoor een 2-0 achterstand in sets dus was teniet gedaan.

Een vijfde set moest uit gaan maken wie de winnaar werd van deze ontmoeting. Evenals de vierde set begon VVH zwak. Aanvallend werden wat fouten gemaakt en in de blokkering was VVH een paar keer te laat. Bij de wisseling van veld stond het 8-4 voor de Zwollenaren. Deze vier punten voorsprong wist CSV vast te houden tot 13-9, waardoor de kansen voor De Skûtsjeboys gering leken om nog mee te doen om de overwinning. Een spelverdeler en diagonaalwissel bij VVH gaf echter weer nieuwe hoop. Ewout leverde een prima set-ups af en Rik verrichtte voor het net zeer nuttig werk. Op 14-12 kreeg CSV een tweetal matchpoints, maar VVH vocht als leeuwen en wist deze weg te werken via een aanval van Marnik en een aanvalsfout van Zwolle. Vervolgens scoorde VVH opnieuw, waardoor het eerste matchpoint voor de Harlingers op het bord kwam te staan. Deze werd niet benut, waarna Paul en Reinier het veld weer betraden op 15-15. Ook CSV wisselde een aantal spelers. VVH kreeg nog twee matchpoints maar benutte deze niet maar wist gelukkig op 18-17 een Zwols matchpoint weg te werken. Op de service van Ignarts werd het via een score van Meindert Paul en een kill-blok van Alle Taco 18-20 voor VVH waardoor de overwinning mee naar Harlingen ging!
De wedstrijd, die ruim twee uren duurde, werd dus door de Harlingers op spectaculaire wijze gewonnen. Een fantastisch resultaat, wat veel vertrouwen geeft voor de wedstrijden die volgen. Komende zaterdag komt de hekkensluiter uit Drachten op bezoek in de Waddenhal: Turfstekers heren 1. Dit team is een bekende van de Harlingers, want in mei van dit jaar werd een promotie-degradatieduel tegen dit team met 3-1 gewonnen. Om 19.00 uur begint deze wedstrijd.