Sport

Sexbierumers verrassen Franekers

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De dammers van Excelsior zijn begonnen aan het tweede deel van het seizoen. Komende dinsdag staat de vierde ronde van de provinciale competitie op het programma tegen de dammers van Twijzelerheide, maar eerst was er afgelopen dinsdag weer een ronde in de onderlinge competitie. Het werd een lange avond met stuk voor stuk boeiende schouwspellen. Zo bleef de strijd tussen Franeker en Sexbierum verrassend genoeg onbeslist en had titelverdediger Kor Vrieswijk grote moeite met laagvlieger Marco Bekema.

R. Postma-J. Huizenga 0-2
Rinze Postma liet zich dinsdag meeslepen in het rappe speeltempo van Joop Huizenga. Hierdoor speelde hij te onnauwkeurig en Joop profiteerde ten gunste van twee schijven voorsprong. Deze voorsprong bleek te machtig voor Rinze die geen andere oplossing zag dan de handdoek in de ring te gooien.

J. Geertsma-J. Sloot 0-2
Jouke Geertsma liet zich in zijn partij aftroeven door Jan Sloot. Laatstgenoemde boekte een kleine voorsprong en wist in het eindspel via een twee-om-drie ruil een doorbraak te forceren, waarna hij victorie kraaide.

K. van Keimpema-K. de Vries 1-1
Sexbierumer Klaas ‘de Keimp’ sleepte tot ieders verrassing een punt uit het vuur tegen de Franeker routinier Koop de Vries. Koop leek de volle buit mee naar huis te nemen, nadat hij een schijf tot dam wist te kronen. Voor Klaas zat er echter nog een heuse plakker in en hierdoor moest Koop de ene kant op slaan en kon Klaas aan de andere kant met een meerslag ook doorbreken, waarna er een drie-om-een eindspel ontstond. Koop kon hier geen winst uit halen en dus was een remise het logische gevolg.

D. Bekkema-E. van Keimpema 1-1
Die andere Sexbierumer boekte eveneens een verrassende, maar beslist niet onverdiende remise tegen Dick Bekkema. Dick is op papier dan wel de sterkste van de twee, maar hij vergaloppeerde zich in het eindspel. Een dure misser, waar Elle echter geen traan om liet en dankbaar het punt in ontvangst nam.

M. Bekema-K. Vrieswijk 0-2
Marco Bekema begint naarmate het seizoen vordert op stoom te komen. Waar hij eerder dit seizoen kansloos onderuit ging, speelde hij tegen Kor Vrieswijk goed en alert. Kor had dan ook de grootste moeite en moest tot het uiterste gaan. Met beide spelers in tjidnood kwam Marco net een zet te kort om remise veilig te stellen, waardoor Kor met het zweet op het voorhoofd een winstpartij mocht noteren.

Vorige week organiseerde damclub Huizum te Leeuwarden een nieuwjaarssneldamavond. Namens Excelsior nam Marco Bekema deel aan deze avond. Er werden zeven partijen gespeeld met een tempo van tien minuten per speler per partij. Dankzij een winstpartij in de slotronde eindigde Marco op de zesde plaats in de C-poule.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda