Robur haakt af in titelrace

BOLSWARD - Robur is er jammer genoeg niet in geslaagd om met een goed resultaat uit Bolsward te komen. De laatste weken trof Robur op papier eenvoudige tegenstanders. Afgelopen zondag was dat wel anders. RES, dat vorige week hard onderuit ging op eigen veld tegen Bakhuizen, stroopte nu de mouwen op en liet ook voetballend zien een gevaarlijke ploeg te zijn. Robur had deze middag geen antwoord en verloor uiteindelijk maar met 2-1, mede dankzij uitstekende keeperswerk van Patrick Dijkstra.

Robur startte met Patrick Dijkstra op het doel. In de achterhoede Marcel Tuurenhout, Douwe Kamsma, Andre Alberts en Bram Wijbenga. Op het middenveld Hilko Mulder, Hans Brandes, Tetze Helvrich en Arjen Speckmann. Voorin Sander Zeilmaker en Niels Outhuijse. Robur was al weken ongeslagen. De laatste verliespartij dateerde al weer van 11 november vorig jaar tegen Oldeboorn. De verwachting was dan ook dat Robur druk op de tegenstander kon gaan zetten en het spel kon gaan maken. Het liep echter heel anders. RES was de ploeg die de duels aanging en van daaruit de combinaties zocht.

Dit resulteerde direct al in een uitstekend kans. De buitenspelval werkte niet, maar het was Patrick die één op één redding kon brengen. Even later het zelfde verhaal weer was het Patrick, die zeer attent was en opnieuw redding bracht. Aan de andere kant werd Sander de diepte ingestuurd door Hilko. Niels snelde mee, maar de pass was helaas onnauwkeurig. Kans verkeken voor Robur.
Robur probeerde van alles, maar er leek toch wat druk op te zitten bij de geelhemden. RES was agressiever en zocht de grens van het toelaatbare op. Bram kon Niels over links aanspelen. Hij zou wegdraaien, maar kwam in de tang van een verdediger terecht. Helaas einde wedstrijd voor hem. Met een enkelblessure verliet hij veld. Chiel Faber was zijn vervanger. Douwe schoof door naar de punt om toch wat te forceren. Robur had geen antwoord tegen de snelle en stevige spitsen van RES. Wederom kreeg RES twee honderd procent-kansen. Het leek wel of de thuisploeg niet wou scoren, want ook nu geen doelpunten. Toch veerde Robur wat op in de slotfase van de eerste helft. Een voorzet van Hans, belandde op een arm van een RES-speler binnen de zestien. De scheidrechter vond het echter niet voldoende voor en penalty. Er was ook geen opzet bij, maar de kans was wel verkeken. Ook Sander was er nog dicht bij net voor rust, maar hij schoot net naast.

Robur mocht de handen dichtknijpen dat het nog 0-0 was bij de rust. Dus nog alle kans om met een goed resultaat naar Harlingen te vertrekken. Net toen Robur wat grip op de wedstrijd leek te krijgen, begin tweede helft, was het toch RES dat verdiend op voorsprong kwam. Een strakke vrije trap van links, suisde precies over de muur. Dit was zelfs te mal voor Patrick; 1-0. Beide ploegen konden niet echt grip krijgen op de wedstrijd, waardoor het voor de toeschouwers een rommelig schouwspel werd. Veel foute passes kwamen er aan te pas. Douwe kwam nog wel met een goede voorzet op Hilko. Hij miste jammer genoeg op een haar. RES trok zich iets terug met de wind in de rug en ging leunen. Robur kreeg wat meer balbezit, maar kon niet meer in het spel komen. Uit de counter besliste RES de wedstrijd. Uit een mooi voorzet was het Frank Bekema die tegendraads binnenkopte.
Hans en Tetze werden vervangen door Sipke Bootsma en Nieky Dekker. Bij een 2-0 stand is het moeilijk invallen. Toch kwam Robur tien minuten voor tijd nog op 2-1. Onder druk van de Robur-aanvallers kopte een verdediger van RES in eigen doel. In de slotfase kon Robur geen vuist meer maken en was er een teleurstellend verlies.
Bolsward, dat de moeilijke uitwedstrijd bij Oldeboorn won, is nu zo goed als zeker de nieuwe kampioen. De ploeg heeft vijf punten voorsprong op de nieuwe nummer twee Black Boys, met nog twee wedstrijden te gaan. Voor Robur gloort alleen nog de tweede periodetitel. Robur is er alles aan gelegen om de laatste twee wedstrijden de goede draad weer op te pakken. Volgend weekend de laatste thuiswedstrijd van Robur tegen Langweer.