Overwinning Zeerobben op karakter

Zeerobben breekt in de slotfase de muur van De W?lde. De voorsprong verkregen in de vijfde minuut van de tweede helft kon de voor lijfsbehoud knokkende formatie van trainer Anema niet over de eindstreep trekken. Met nog tien minuten te gaan vond Marc Reussing op aangeven van Abdul Boundati het gaatje. Waar iedereen zich dacht zich tevreden te moeten stellen met ??n punt, daar werd Kristian Feenstra in de laatste minuut van de blessure tijd alsnog match-winner met een schoonheid van een doelpunt. Opnieuw, evenals in de twee voorgaande jaren, moest De W?lde in de slotminuten het hoofd buigen voor de havenstedelingen. De druiven zijn echter nu zuurder, omdat de gastheren de punten zo hard nodig hebben. Dat geldt natuurlijk ook voor de Harlingers. Winst was noodzakelijk om in het spoor van de koplopers te blijven.

Over de eerste helft valt eigenlijk niet zoveel te schrijven. De beste mogelijkheden waren voor De Wâlde. Meteen al in de eerste minuten sloeg de schrik de vele supporters uit Harlingen om het hart. Zou het een reprise worden van vorige week, toen Veenwouden binnen het uur op 4-0 achterstand werd gezet. Maar een gewaarschuwd man telt voor twee en gelukkig bleven de mogelijkheden bij deze twee en kwam Zeerobben wat beter in zijn spel. Tot grote kansen kwamen zij echter niet, mede omdat de thuisclub de gelederen gesloten hield en de eindpass bij de bezoekers ontbrak. Combineren in de kleine ruimte, wat bij de gasten in hun spel zit opgesloten, stuitte binnen de zestien door dubbele dekking telkens op een tweede tegenstander. Of een oneffenheid zorgde voor balverlies.

Energiek begonnen de bezoekers aan de tweede helft. Meteen werd het doel van Lootsma gezocht, maar net als de voorgaande 45 minuten bleek het bastion van de tegenstander onneembaar. Bij één van de spaarzame tegenstoten sloeg De Wâlde meedogenloos toe. Hun beste man en tegenstander van Dylan Drent, de jeugdige Tiemen Landman, brak over links door en zelfs Drent kon de rush van de linksback niet stuiten. Vanaf de achterlijn leverde hij een perfecte pass af op de volledig vrijstaande Jouke Jan de Vries. Beheerst rondde hij de kans af en Zeerobben keek tegen een onterechte 1-0 achterstand aan. Maar dat telt niet, het gaat om de punten die aan het eind verdeeld dienen te worden. En voorlopig waren die voor de opponent uit de drie dorpen in de gemeente de Friese Meren.

Hierna legde Zeerobben alle schroom van zich af en wierp zich op de aanval. Kansen kwamen er ook wel. Higor da Silva niet zo kwikzilverachtig als in voorgaande wedstrijden kreeg een vrije kans, maar doelman Lootsma met al zijn ervaring voorkwam de gelijkmaker. Afstandsschoten van Boundati en Drent brachten ook niet het gewenste resultaat. Marijn Helfferich kon ook niet het laatste tikje geven. Trainer Postma had noodgedwongen Pieter Westra in de rust moeten wisselen voor Pim Bleichrodt. Om wat meer stootkracht op het middenveld te krijgen kwam Kristian Feenstra in de plaats van de moegestreden Albert Beuker. Een gouden wissel naar later zou blijken. De druk op het bolwerk van De Wâlde nam naar mate de tijd verstreek toe. Uit een scherpe counter kreeg de thuisclub zelfs een grote mogelijkheid om de voorsprong uit te breiden. Gelukkig voor Zeerobben stond het vizier van Jouke Jan de Vries nu niet op scherp. Boundati dreigend en met inzet spelend kreeg een kans, geblokt door een woud van benen. De inmiddels naar de spits verhuisde voorstopper Marc Reussing kwam na een pass van Boundati oog in oog met Lootsma, ten koste van een hoekschop kon hij zijn ploeg nog redden. Een fraaie diepte pass van Abdul Boundati werd door Marc Reussing op waarde geschat en hij maakte koppende de 1-1. Met nog tien minuten te spelen leek er nog van alles mogelijk. De kansen regen zich aaneen, maar de voorsprong liet lang op zich wachten, ook de gastheren kwamen nog gevaarlijk in de buurt van Jacob de Vries maar de verdediging bleef alert en voorkwam een nieuwe deceptie.

Vriend en vijand hadden zich al verzoend met een puntendeling. Scheidsrechter Veldhuizen, die in de geest van de wedstrijd floot, kende in de allerlaatste minuut nog een gemakkelijk gegeven vrije trap toe op de rand van de zestien. Kristian Feenstra maakte van dit buitenkansje op magistrale wijze gebruik. Met een mooie boog verdween de bal in de linker bovenhoek, de niet meer voor mogelijk gehouden 1-2 was alsnog een feit. Kort hierna maakte de referee een einde aan dit, met name na de openingstreffer, spannende duel.

Kijken op de site van Voetbalnoord is het eerste wat je doet als supporter van dit winnende team. Wat doen de concurrenten. Dan gloort er weer een sprankje hoop op een spannende slotfase van deze interessante competitie, waarin Zeerobben ook weer een rol kan spelen. Immers Veenwouden en Hardegarijp komen niet verder dan een puntendeling. Het verschil tussen voorgenoemde clubs bedraagt vijf respectievelijk twee punten. Er resten nog negen finales, maar dat geldt zeker ook voor de andere verenigingen in de top vier van de tweede klasse I. Soms zit het tegen en soms zit het mee. In Elahuizen rolde het kwartje de kant van de Harlingers op. Verdiende winst voor de subtopper, maar zuur voor de rode lantaarndrager, die de directe concurrenten punten zag sprokkelen.

Zeerobben: Jacob de Vries, Marc Reussing, Jordy Torenbeek, Pieter Westra (45 m. Pim Bleichrodt), René Cnossen, Albert Beuker (65 m. Kristian Feenstra), Dylan Drent, Allard Sym Sprenger, Abdul Boundati, Higor da Silva, Marijn Helfferich