Onnodig verlies fc Harlingen

Door de nederlaag tegen Drachten komt er een einde aan een goede reeks van de fc Harlingen. De nederlaag was echt niet nodig, maar als je een aantal honderd procent kansen niet verzilverd en achterin de fout in gaat, dan verlies je zo'n wedstrijd.

In de eerste helft kreeg Drachten één kans en dat was meteen raak, in de blessuretijd van die eerste helft. In de periodestand stond men er ook goed voor, maar dit wordt nu een geheel ander verhaal. Drachten beschikte over een jong elftal met snelle voorwaartsen en was in de duels vaak de meerdere. Al counterend werd fc Harlingen met 2-4 verslagen. Breekpunt bij de 1-2 stand was het missen van een penalty. De door Sander Zeilmaker ingeschoten bal werd door doelman Arthon Pool uit de rechterbenedenhoek getikt.

Fc Harlingen begon goed aan de wedstrijd. Jeroen van Dellen begon met twee mooie voorzetten, maar de Harlinger spitsen gaven niet thuis. Een goed ingeschoten bal werd door de keeper met de voet uit het doel gewerkt. Niels Outhuyse, niet helemaal fit begonnen aan de wedstrijd, schoot over. Een overtreding op Matheusz Ype werd met geel bestraft en dat overkwam Stefan Adema, na een lichte overtreding, ook en Patrick van der Waard kreeg ten onrechte een gele kaart, terwijl zijn tegenstander de overtreding maakte. De wedstrijd kabbelde wat voort zonder kansen voor beide ploegen. Na een half uur schoot Sjouke Bootsma net naast en werden Niels Outhuyse en Jorge Pirez een aantal keren onreglementair afgestopt. Ane Schaap kreeg ook nog een kleine mogelijkheid, maar ook dat werd geen doelpunt. Pas op het eind van de eerste helft gebeurde er wat. In de veertigste minuut speelde Jorge op links Niels Outhuyse aan, deze zocht de achterlijn op, zette voor op Sander die van dichtbij de verdiende 1-0 voorsprong binnen schoot. Iedereen dacht dat dit wel de ruststand zou zijn, maar niets was minder waar. Ver in blessure tijd liet de fc Harlinger achterhoede op rechts de Drachtster spits Yorn Sikkenk vrij doorgaan en bijna vanaf de achterlijn scoorde hij de gelijkmaker, geheel niet nodig als er ingegrepen zou zijn. De ruststand was dus 1-1.

In de tweede helft bleef Niels Ouhuyse achter in de kleedkamer en Robert van der Zee was zijn vervanger. Drachten begon met een vrije trap op een mooie plek, maar de bal werd tegen Jeroen aangeschoten. Goed doorgaan van Sander leidde tot een corner die uitstekend werd genomen door Ane. Robert miste echter de bal. Diezelfde Robert krijgt na een mooi passje van Jorge een honderd procent kans om fc Harlingen op voorsprong te zetten, maar hij schoot jammerlijk net naast. Door een fout achterin bij fc Harlingen kwam de rechterspits alleen voor de uitlopende doelman Vincent van der Werf. Gelukkig belandde de bal op de paal, toch was het een waarschuwing aan het adres van de thuisclub. In de 58e minuut scoorde Drachten dan wel, wederom door een fout achterin en het was middenvelder Kasper Dekens die simpel de 1-2 kon scoren. Fc Harlingen probeerde hierna de bakens te verzetten, het benutten van de kansen was deze middag het probleem. Een schot van Sander werd met moeite door de doelman gekeerd. In de 70e minuut werd de doorgebroken Jorge binnen de zestien aangetikt en kreeg fc Harlingen een penalty. Wist Sander in de wedstrijd tegen ONB nog onberispelijk de bal er in te schieten, deze keer lukte dat niet en bracht de doelman redding. Dit zou wel het breekpunt in deze wedstrijd zijn. In de 75e minuut kwam er een dubbele wissel. Mateusz en Niels Vlottes werden gewisseld en Daniël Matakupan en Yasin Faggouss waren hun vervangers. Fc Harlingen probeerde met man en macht de gelijkmaker te forceren, dat hield wel in dat men achterin risico's nam en dit zou leiden tot de 1-3 in de 84e minuut door Geyik Hamza. Toch gloorde er nog enige hoop, toen Sander in de 88e minuut de 2-3 binnenschoot. In dezelfde minuut werd die hoop de grond in geboord. Een vlijmscherpe counter van Drachten bracht de stand op 2-4, dit doelpunt werd gescoord door Yorn Sikkenk. Zo verloor fc Harlingen geheel onnodig door eigen fouten en door het niet benutten van een aantal reeële kansen.

Volgend weekend is er geen competitie voetbal. Op zondag 23 maart is er dan een thuiswedstrijd tegen het Amelander Geel Wit.