Sport

Laatste vrije formatie kv ?De Eendracht?

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Aan alles komt een einde, zegt men wel eens. Zo ook het veldseizoen bij de dames. Zij komen na deze wedstrijd nog een keer in actie bij L.K.C. Sonnenborgh te Leeuwarden en dan zit het er op. Zij waren op zondag 13 september te gast bij K.V. ?De Eendracht?. Zij organiseerden de laatste vrije formatie wedstrijd van het seizoen. Deze dag stond eveneens in het teken van het afscheid van Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra. Zij kaatsten vandaag hun laatste wedstrijd en hangen daarna de kaatshandschoen aan de wilgen.

Onder leiding van de heer J. Sieperda betraden in totaal acht vrije formaties de arena. Door diverse oorzaken waren niet alle parturen in de originele samenstelling aanwezig in Harlingen. Het waren prachtige weersomstandigheden met zo nu en dan een lekker zonnetje afgewisseld met wat wolken velden.

Het partuur van Anna-Brecht Bruinsma, Maaike Osinga en Margriet Bakker betrad om klokslag twaalf als eerste de arena, om de strijd aan te gaan met Sietske Okkema, Sandra Hofstra en Marrit Zeinstra. Zij verving deze dag Jelien Pompstra. De vliegende start is er voor partuur Sietske; zij laten er geen gras overgroeien en slagen er in om gelijk een gaatje te slaan via de 0-1 naar de 0-2. Door omzettingen aan de opslag, Anna-Brecht en Margriet ruilen even, proberen zij het tij te doen keren, maar niets lijkt deze dag mee te zitten, want het verschil blijft oplopen via de 0-3 naar de 0-4.
De strijd lijkt daarna definitief te zijn gestreden als Sietske met Sandra en Marrit als eerste het 5de eerst weet op te hangen. Anna-Brecht en haar maten geven de strijd echter nog niet op en weten alsnog een bordje uit het vuur te slepen, voordat Sietske haar partuur naar de 2de omloop loodst, als zij met haar opslag de kaats weet te behouden op de 1-5 4-6.

In de tweede confrontatie van de dag staat Lisette Wagenaar voor de laatste keer in de vrije formatie samen met Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra in de arena en komen zij in actie tegen Nicole Hempenius, Nynke Sybrandy en Aukje van Kuiken. Zij was deze dag de stand-in van Wiljo Sybrandy. De formatie van Lisette gaat het best uit de startblokken en weet als eerste een bordje aan de telegraaf te hangen. Nicole en haar maten proberen gelijk de aansluiting te herstellen, maar zien de achterstand oplopen via de 2-0 naar de 3-0. Lisette, Leonie en Fenna hebben de touwtjes stevig in handen en blijven de eersten aan elkaar rijgen via de 4-0 naar de 5-0. De strijd is dan gestreden, want de formatie van Lisette geeft de strijd niet meer uit handen en weet de winst veilig te stellen op de 5-0 6-4 als Leonie de boven weet te vinden.

Elly Hofman, Anke Winkel en Geke de Boer moesten in Harlingen ook gelijk vol aan de bak, want zij stonden op de eerste lijst tegenover Froulju’s P.C. winnaressen Ilse Tuinenga, Sjoukje Visser en Manon Scheepstra. Ook in deze partij bleek deze dag het krachtsverschil te groot te zijn, want Ilse neemt gelijk met haar partuur het heft in handen en weet gelijk de bordjes aan elkaar te rijgen, van de 0-1 naar de 0-2. Eindelijk lijkt partuur Elly grip op de wedstrijd te krijgen als zij na een 0-3 achterstand eindelijk een bordje aan hun totaal kunnen toevoegen. Zij slagen er echter niet in om de wedstrijd volledig te kantelen en het partuur van Ilse laat de grip op de wedstrijd niet uit handen glippen en weet de afstand tussen de formaties uit te bouwen van 1-4 naar de 1-5. In het laatste te verkaatsen eerst verschijnt nog wel een 6-6 aan de telegraaf en is het Ilse die de 2de omloop weet veilig te stellen, als zij Anke tot een kwaadslag weet te dwingen op de 1-5 6-6.

In de laatste confrontatie op de eerste lijst staat Anne Monfils (vervangster Wilma Sjaarda) met Imke van der Leest en Renske Terwisscha van Scheltinga tegenover Marije Hiemstra, Martine Tiemersma en Sjanet Wijnia. Het begin van deze wedstrijd is voor Anne en haar maten. Zij weten gelijk het openingseerst naar zich toe te trekken. Ondanks diverse pogingen om het tij te doen keren weet het partuur van Marije niet aan te sluiten en ziet het verschil oplopen via de 2-0 naar de 3-0. Eindelijk lijkt de strijd alsnog los te barsten, als het verschil terug loopt naar de 3-1. Het initiatief lijkt in een keer in handen te zijn van Marije, Martine en Sjanet, want zij knabbelen eerst voor eerst van de achterstand en keren terug tot de 3-2. De balans keert echter niet terug in deze partij want het is Anna met Imke en Renske die vervolgens de draad weer oppakken en de voorsprong weer weten uit te bouwen naar de 4-2 en zelfs de 5-2. De strijd lijkt dan te zijn gestreden maar Marije, Martine en Sjanet weigeren de handdoek te werpen. Ze halen alles uit de kast en blijven voor elke 2 punten aan de telegraaf strijden. Zij weten daardoor de achterstand kleiner en kleiner te maken via de 5-3 naar de 5-4. In het laatste verkaatste eerst geven beide parturen nog een keer alles en dit dient op de 6-6 te worden beslist door goed werk van Imke zij keert de bal voor de kaatst op de 5-4, 6-6 en daarmee stelt zij de winst veilig.

Op de tweede lijst bij K.V. ‘De Eendracht’ bleven er na de eerste schifting vier formaties over, die met elkaar gingen strijden om de twee felbegeerde finaletickets. De verliezende parturen mochten het nog een keer proberen in de strijd om de derde prijs of niets. Een mooie strijd was er tussen Sietske Okkema, Sandra Hofstra en Marrit Zeinstra en de formatie van Lisette Wagenaar, Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra. Beide parturen waren zeer goed uit de start blokken gegaan, maar het is Lisette die de strijd openbreekt met een prachtige zitbal op de 6-6 en daarmee komen zij op voorsprong. Sietske en haar maten gaven de strijd niet op en bleven knokken voor wat ze waard waren, want in totaal werd er vier keer een eerst op de 6-6 beslist. Het perk van Sandra en Marrit probeert het wel, maar Lisette heeft alle registers open getrokken in deze strijd en weet met nog 2 zitballen op de 6-6 de voorsprong uit te bouwen naar de 0-3.

Sietske en haar maten bleven knokken voor de punten, maar moesten vervolgens nog een keer een eerst uit handen laten glippen door een zitbal van Lisette op de 0-3 4-6. Het verschil loopt zelfs op naar de 0-5 en dan gloort er toch nog een beetje hoop aan de horizon want als Lisette ditmaal het vizier niet op scherp heeft staan en de bal buiten het perk plaatst loopt het verschil terug naar de 1-5. Sietske, Sandra en Marrit blijven het proberen, maar moeten hun pogingen staken op de 1-5 2-6 als de opslag bal van Sietske te kort blijkt te zijn, daarmee plaatst Lisette met Leonie en Fenna zich als eerste voor de finale in Harlingen.

Wie er tegenover de formatie van Lisette in de finale kwam te staan was de vraag die dan resteerde. Wordt het Ilse Tuinenga samen met Sjoukje Visser en Manon Scheepstra of wordt het de formatie van Anne Monfils, Imke van der Leest en Renske Terwisscha van Scheltinga? Het begin van deze wedstrijd is voor Ilse, Sjoukje en Manon zij slagen er in om na het openingseerst ook het tweede op rij verkaatste eerst naar zich toe te trekken. Langzaam maar zeker komt de wedstrijd op toeren want in een zwaar bevochten eerst is het Imke die hun eerste eerst weet te verzilveren met en zitbal op de 2-0 6-6. De balans keert echter volledig terug als ditmaal Ilse het vizier niet op scherp heeft staan en de bal buiten de perklijnen plaatst op de 2-1 2-6. Anne en haar maten slagen er echter niet in om de wedstrijd naar hun hand te zetten en zien het 3de eerst als eerste naar partuur Ilse gaan door een buitenslag van Imke op de 2-2 6-6. Met een prachtige bovenslag van Sjoukje op de 3-2 6-4 bouwt zij de voorsprong verder uit. Anne, Imke en Renske geven de strijd niet op en weten nog een derde eerst uit het vuur te slepen voordat Manon de winst veilig weet te stellen op de 5-3 6-2 als zij de bal voor de kaats weet te keren.

Voordat de laatste finale tijdens een vrije formatie wedstrijd bij de dames van dit seizoen van start gaat staat Sietske Okkema samen met Sandra Hofstra en Marrit Zeinstra tegenover Anne Monfils, Imke van der Leest en Renske Terwisscha van Scheltinga in de strijd om de 3de prijs of niets. Het eerst komt aan de zijde van partuur Sietske te hangen als de opslag bal van Anne te kort blijkt te zijn op de 6-2. De formatie van Sietske weet gelijk de voorsprong uit te bouwen als het perk van Sandra en Marrit de kaats weet te passeren op de 1-0 6-4. De strijd lijkt dan als nog los te breken als de spanning terug keert door een buitenslag van Sietske op de 2-0 2-6. Anne slaagt er niet in om samen met Imke en Renske de aansluiting te herstellen en zien de achterstand oplopen als Marrit de boven weet te vinden op de 2-1 6-2 en daarmee de voorsprong weet uit te bouwen. Wat Anne, Imke en Renske ook uit de hoge hoed toveren het is het partuur van Sietske die de afstand verder weet te vergroten door goed werk van Sietske als zij in het tussenspel op de goede plek staat en de bal voor de kaats weet te keren op 3-1 6-4. Het partuur van Anne weigert de handdoek te gooien en knokt zich naar de volgende 6-6 maar als Sandra er dan in slaagt om de bal tot voor de kaats weet te retourneren komen zij op een 5-1. De strijd is nog niet gestreden als Sietske het vizier niet scherp heeft staan op de 5-1 4-6 en de bal buiten het perk plaatst. In het laatste te verkaatsen eerst verschijnt dan nog een 6-6 maar als de bal van Imke buiten de perklijnen beland op de 5-2 6-6 gaat de 3de prijs naar partuur Sietske.

Wie de krans van deze laatste vrije formatie van het seizoen bij K.V. “De Eendracht” mee mag nemen moet gaan blijken uit de finale waarin de nummers 1 en 2 van de ranking tegenover elkaar staan. Lisette Wagenaar met de afscheid nemende Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra en het partuur van Ilse Tuinenga, Sjoukje Visser en Manon Scheepstra winnaressen van de Froulju’s P.C. dit jaar. Voor partuur Lisette was er nog de kans op de 30ste vrije formatie overwinning in deze samenstelling. In een zwaar bevochten eerst weet Leonie op de 6-6 de boven te vinden en daarmee weten zij de leiding te nemen. Via een snel verkaatst eerst en een buitenslag van Manon op de 1-0 6-0 loopt het verschil op naar de 2 eersten. Beide formaties zijn zeer aan elkaar gewaagt en dat resulteert in de 2de 6-6 van deze finale en als de opslag bal van Lisette buiten het perk beland keert de spanning terug.

Beide formaties halen alles uit de kast tijdens deze laatste vrije formatie en dat resulteert in 6-6 nummer 3. Als voor de 2de keer op rij Lisette er niet in slaagt om de bal binnen de perklijnen te plaatsen keert het evenwicht terug in deze finale op de 2-2. Ilse, Sjoukje en Manon lijken daarna te profiteren als zij de leiding over weten te nemen als Ilse met haar opslag weet te voorkomen dat Leonie de kaats weet te passeren op de 2-2 0-6. Lisette, Leonie en Fenna proberen een passend antwoord te vinden maar er lijkt geen oplossing te zijn deze dag want het verschil loopt verder op door een buiten slag van Lisette op de 2-3 0-6. Lisette en haar maten blijven het proberen maar kunnen niet voorkomen dat Manon met het passeren van de kaats op de 2-4 4-6 hun formatie op de 5 eersten zet. De strijd is dan gestreden en het is Manon die de winst van deze laatste vrije formatie van het seizoen veilig weet te stellen met een bovenslag op de 2-5 2-6. En daarmee komt ook een einde aan een tijdperk van Leonie van der Graaf en Fenna Zeinstra. Zij beëindigen hun carrière met een 2de prijs tijdens deze vrije formatie wedstrijd.

Uitslag van Harlingen
1e prijs:
Ilse Tuinenga, Berlikum
Sjoukje Visser, Damwald
Manon Scheepstra, Franeker

2e prijs:
Lisette Wagenaar, St. Annaparochie
Leonie van der Graaf, Berlikum
Fenna Zeinstra, Sneek

3e prijs:
Sietske Okkema, Easterein
Sandra Hofstra, Wjelsrijp
Marrit Zeinstra, Peins

|Doorsturen

Buienradar



Agenda