Jeugdnieuws fc Harlingen

HARLINGEN - Het was voor de meeste jeugdteams van de fc Harlingen afgelopen zaterdag alweer de laatste de ronde van de najaarsreeks. En met enige trots kan de fc stellen dat de jeugd van de Harlinger fusieclub het in het eerste half jaar van zijn bestaan uitstekend heeft gedaan of doet. Want met een kampioenschap van E1 en heel veel tweede en derde plaatsen van de andere jeugdteams die in de najaarsreeks actief zijn kan de fc zeggen dat ze het goed doen. En ook de teams die in een hele competitie spelen doen het goed; MC 1 speelt in de subtop mee en A1 en C1 staan bovenaan in hun klassen, terwijl C 1 ook nog meedoet voor de beker.

Voor MP2 was de laatste wedstrijd van de najaarsreeks een thuiswedstrijd tegen Akkrum F5, een team dat bestaat uit enkele MP-spelers en verder veelal wat oudere F-pupillen. En dit konden de allerjongste spelers van de fc Harlingen, hoe goed ze hun best ook deden, niet bolwerken en er werd helaas met 0-6 verloren.
MP1 moest uit naar de kampioen van hun klasse Hardegarijp MP1 en in een spannende wedstrijd werd er goed partij gegeven, maar kon niet worden voorkomen dat er met 3-1 werd verloren.
Ook het F3G-team moest uit naar Hardegarijp. F3G gaat steeds beter en beter spelen en wist heel lang gelijk op te gaan met de tegenstander en de doelpunten vielen alsof Zwarte Piet nog aan het strooien was. Maar helaas bleven de punten in Hardegarijp omdat zij met 7-4 wisten te winnen. Maar F3G kon met opgeheven hoofd naar huis terug.

Voor F2G was er nog een uitwedstrijd, tegen SDS F2. Met voor alle spelers een privéchauffeur werd er met een konvooi van negen auto’s vertrokken naar Oosterend. Na enig gezoek werd de kleedkamer gevonden en hierin hoefden gelukkig maar vijf teams tegelijk zich om te kleden. Op het veld aangekomen stonden de fors uit de kluiten gewassen tegenstanders al te wachten met als aanvoerder de achter achterkleinzoon van Grutte Pier, Berend genaamd. Deze Berend, waarvoor vriend en vijand veel ontzag had, kon en deed het dan ook alleen wel af en scoorde zonder hulp alle acht doelpunten van SDS. En omdat F2 het net ondanks enkele verwoede pogingen niet kon vinden, werd er met 8-0 verloren. Maar er wachtte als beloning voor een mooie eerste seizoenshelft toch patat in de kantine van de fc Harlingen.
F1G speelde nog en thuiswedstrijd tegen Dronrijp/Foarut F4 en hier werd een mooie 6-0 overwinning op behaald en was er een tweede plaats in de eindstand.

De spelers van E5G speelden op de laatste speelronde nog een derby en wel uit tegen Zeerobben E5 en hele leuke en spannende wedstrijd werd er jammer genoeg met 4-3 verloren.
Voor E4G was er de thuiswedstrijd nog tegen Trynwâlden E4. In een leuke wedstrijd waren het de gasten die vlak voor de rust de score opende (0-1). Maar enkele minuten na de rust scoorde Nick de gelijkmaker; 1-1. Hierna kregen beide ploegen kansen maar Trynwâlden was iets beter in het afwerken en scoorde drie maal achter elkaar: 1-4. Maar Boaz bracht de spanning terug door 2-4 te scoren. In de slotfase moest een moe gestreden F4 nog twee treffers toestaan zodat de eindstand 2-6 werd.
E3G moest uit naar MKV 29 E4 en wist hier een mooie 1-5 overwinning te behalen. De mannen van E2 speelden een thuiswedstrijd tegen Leovardia E6 en dit werd een mooie 8-2 overwinning voor de spelers van E2.
Voor kampioen E1 was de laatste wedstrijd van de najaarsreeks een uitwedstrijd tegen FVC E3 en ook in deze wedstrijd ging E1 door met datgene wat ze al vanaf de eerste wedstrijd doen, en dat is winnen. Want ook FVC moest er aan geloven en kreeg een 0-12 nederlaag aan de broek. De doelpunten werden gescoord door Mika (4x), Mees (3x), Thijmen (3x) en Ronin (2x).
De mannen van D3 moesten thuis tegen Stormvogels D1 en wisten hier een knappe 1-1 puntendeling te behalen. In de laatste thuiswedstrijd van de najaarsreeks ging D1 er nog een keer vol tegen aan en Heeg D2 werd hiervan het slachtoffer en zij gingen met een 9-1 nederlaag weer naar huis terug. D1 had in de laatste wedstrijd van de najaarsreeks nog een overzees reisje naar Terschelling en hier werd een verdiende 1-3 overwinning behaald.

C1 moest uit naar ONS C3. C1, dat de thuiswedstrijd tegen ONS ruim had gewonnen, kon zijn draai niet vinden in de eerste helft. En het was pas vlak voor rust dat Jelmer de 0-1 scoorde. Na de rust ging het iets beter en scoorde Jort de 0-2, hierna kreeg C1 nog wel kansen maar het was pas in de 30e minuut dat Jort er 0-3 van maakte. C2 moest uit naar kampioen St. Jacob C1 en hier werd met 4-1 van verloren.
De meisjes van MC1 moesten uit naar FVC MC1. En hier was het een voorbeeld van hoe het eigenlijk niet moet. De wedstrijd stond om 13.00 uur op de planning en dan denk je dat je je fatsoenlijk kunt omkleden en een warming up kunt doen voor de wedstrijd, maar helaas niets van dit alles. Om12.40 uur was er pas een kleedkamer beschikbaar en een warming up op het veld was niet mogelijk omdat er nog een wedstrijd aan de gang was en moest er dus op een tegelpad worden ingelopen en voorzichtig een balletje worden getrapt.
Nadat de wedstrijd was begonnen bleek dat de tegenstander met elf meisjes speelde en dat de scheidsrechter en de grensrechter het team completeerden tot een dertiental. Want de scheidsrechter en de grensrechter van FVC voelden elkaar perfect aan en een blik naar elkaar was voldoende om een kansrijke fc Harlingen teniet te doen door onterecht voor buitenspel te vlaggen of zuivere doelpunten af te keuren. Maar het was toch MC1 dat door een doelpunt van Romy S. de leiding nam (0-1) en dit was dankzij de scheids- en de grensrechter ook de ruststand, want zij voorkwamen door onterecht voor buitenspel te vlaggen en te fluiten, en het afkeuren van zuivere doelpunten, dat fc Harlingen MC1 tot minimaal 0-3 kon uitlopen.
In de rust stond er een bekertje drinken voor MC1 op de gang, want de kleedkamer was overvol en dus was er geen plaats meer. Na de rust was FVC iets sterker en wist dan ook te scoren. MC1 kreeg niet de kans om terug te komen in de wedstrijd, want daar waren de twaalfde en dertiende man voor ingehuurd. Handsballen, verkeerde ingooien en overtredingen werden niet bestraft. En vanzelfsprekend werd dit aan de andere kant natuurlijk wel gedaan. Verliezen hoort erbij en als de tegenstander beter is en dit ook verdient is het ook geen enkel probleem, maar het is zo jammer dat er altijd weer personen op de velden staan die zichzelf als de redder van hun clubteam opstellen en daardoor het plezier van een groot aantal kinderen bederven.
B1 moest een zeereis maken om op Terschelling tegen AVV B1 te spelen en hiervan werd met 4-2 verloren. A1 moest uit naar Tzummarum A1 en hier was een 4-1 overwinning hun deel en maandagavond werd er door de mannen van A1 met 5-2 gewonnen van Sparta 59 A1.

De najaarsreeks er bijna op zit. Alleen nog D2 uit naar Arum en E2 naar Minnertsga voor inhaalwedstrijden. A1 en C1 hebben komend weekend ook nog wedstrijden voor de competitie en voor C1 is er op 20 december nog een bekerwedstrijd. En dan gaat de winterstop in. Maar dat houdt niet in dat de jeugdafdeling van de fc Harlingen ook in winterslaap gaat. De trainingen gaan voorlopig nog gewoon door voor de meeste teams.
En ook worden er diverse bezigheden voor de jeugd georganiseerd, zoals de onderlinge wintercompetitie voor de Mini-pupillen, F-jes, E-pupillen en D-pupillen, welke zaterdag van start gaat met een toernooi voor de MP en F-pupillen in de Waddenhal. Ook doen er diverse teams mee aan de KNVB kersttoernooien. Voor de Minipupillen is de zaal gereserveerd zodat zij de gehele winter lekker binnen kunnen trainen.
En ook op organisatorisch gebied gebeurt er veel achter de schermen. Zo word er hard gewerkt aan het formeren van een meisjes D-pupillen team en meisjes die dit leuk vinden om hierin te komen spelen zijn dan ook van harte welkom. Maar ook jongens en meisjes vanaf 5 jaar die het leuk vinden om al in een echte competitie tegen spelers van hun eigen leeftijd te gaan spelen zijn van harte welkom bij de Mini Pupillen van fc Harlingen. Ook bij de andere leeftijdsgroepen (F, E, D, C, B en A) zijn zowel jongens als meisjes zeer welkom. Verder worden er nog diverse spel- en doe-middagen en -avonden georganiseerd voor de jeugd maar daarover later meer.