Voetbal

Het heilige vuur terug

Door Jeroen Pietersma
De kans op het kampioenschap is nog aanwezig, maar het kampioenschip is bijna achter de horizon verdwenen. De winst van VEV ?67 tegen ?t Fean en van Zuidhorn tegen De W?lde is een streep door de rekening, maar Zeerobben voldeed in ieder geval aan de verwachting en de noodzaak om de drie punten tegen Broekster Boys in Harlingen te houden. Gemakkelijk ging dat allerminst, maar de overwinning is wel verdiend te noemen gezien het overwicht gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd.

De wil om te winnen was bij de thuisclub groter dan bij de bezoekers. Een verheugende constatering: Zeerobben lijkt in ieder geval op tijd het heilige vuur terug te hebben gevonden. Dus naast winst op de tegenstander ook winst tussen de oren op een psychologisch belangrijk moment. De deur is nog niet dichtgeklapt en dat is van waarde voor het spel in de komende twee uitwedstrijden tegen Nijland en Heerenveense Boys.

Trainer Inne Schotanus heeft voor deze wedstrijd een ernstig woordje gesproken tegen de jongelui van de selectie. De uitwerking hiervan was niet alleen tijdens het begin te merken, Zeerobben startte scherp en fel, maar gedurende de gehele wedstrijd spatte het vuur ervan af. Doelman De Vries heeft de eerste helft weinig te doen gehad. Zijn confrère van de bezoekers, Erik Krol moest regelmatig ingrijpen om een treffer te voorkomen. Soms kreeg hij daarbij de hulp van een verdediger. In de tiende minuut waagde Krol zich ver buiten zijn doelgebied om David van der Pol van het scoren af te houden. In eerste instantie wist hij de inzet van Van der Pol te pareren, maar bij de herkansing plaatste de spits de bal scherp in de doelmond. Andries Dijkstra wist koppend redding te brengen. Het offensief van de Harlingers luwde enigszins, maar Broekster Boys bracht te weinig om ook maar in de buurt van Jacob de Vries te komen. Een aantal keren werd Dylan Drent in de diepte gestuurd. De wind zorgde ervoor, dat zelfs de snelle rechtsbuiten te kort kwam om gevaarlijk te worden. Krol onderscheidde zich met een puike redding op een inzet van Drent. Uit een corner kwam de afvallende bal voor de linker poot van Marcel Visser. Het vizier stond iets te hoog gericht.

Na de pauze eenzelfde spelbeeld. Een sterker Zeerobben liet de Damwoudsters niet in hun spel komen. In de beginfase van de tweede helft waren de groenwitten nadrukkelijk op zoek naar de verdiende voorsprong. Maar Erik Krol weigerde te capituleren. Op inzetten van Allard Sym Sprenger, Higor da Silva en Dylan Drent reageerde uitblinker Krol alert. Dit tot frustratie van alles wat de thuisclub een warm hart toedraagt. Met nog een kwartier te spelen begon de tijd voor beide teams te dringen. Een puntendeling zou voortijdige uitschakeling betekenen. Piet Wessel Dijkstra zag een schuiver van de rand strafschopgebied net naast gaan. Marcel Visser had aan de andere kant de pech, dat zijn schot gekraakt werd. Zowel David als Higor werden gestuit door een muur van verdedigers. Even veerde de aanhang op toen Allard Sym Sprenger van links vrij mocht inschieten. Krol liet de bal onder hem doorgaan, maar wist op de doellijn nog te redden. Linksback Reinier van der Stap probeerde het met een van zijn befaamde parades.

Het beleg van Harlingen zou uiteindelijk toch de verdiende voorsprong op te leveren. Op een vrije trap van Marcel Visser had de defensie van de gasten uit Damwoude niet het juiste antwoord. Met enig fortuin wist Ronald van der Heijden de bal achter de vertwijfeld graaiende Krol te deponeren. Met nog tien minuten te gaan kregen de Boys plotseling de geest en zetten Zeerobben onder druk. Noodgedwongen moest Drent op karakter en halve kracht doorspelen na een botsing met de tegenstander, omdat Schotanus al zijn wissels al had verbruikt. Bij een uitval ingeleid door dezelfde Drent kwam David van der Pol nog oog in oog met de keeper. Hij omspeelde Krol maar werd toen ingehaald door aanvoerder Doornbos. Het laatste wapenfeit van de middag was een hoekschop voor de bezoekers. De Vries samen met Van der Heijden en de uitstekend spelende Chekina Nzoko hielden stand en zorgden dat de drie punten bijgeschreven konden worden.

Nog steeds gloort er een sprankje hoop op rechtstreekse promotie via het kampioenschap. Maar zowel VEV’67 als Zuidhorn geven voorlopig geen krimp. De laatste strohalm is in handen van CVVO uit De Lemmer. Volgende week speelt de moeilijk te bespelen runner-up CVVO (Zeerobben mocht blij zijn met de 2-2 in Harlingen) uit tegen de koploper. Voor Zeerobben is het zaak om tot de voorlaatste wedstrijd het maximale eruit te halen, te beginnen bij volgende zaterdag uit in en tegen Nijland. Om dan in de slotwedstrijd van deze competitie alsnog op gelijke hoogte te kunnen komen met VEV’67 in een thuiswedstrijd tegen de mannen uit het Groninger Leek. Te mooi om waar te zijn? Met de getoonde inzet en het hervonden elan zal het niet aan de selectie en de staf van Zeerobben liggen.

Voor Zeerobben: Jacob de Vries, Thimo Bosma (82 Erwin Bleeker), Chekina Nzoko, Ronald van der Heijden, Reinier van der Stap, Albert Beuker (‘70 Frank ten Hoeve), Dylan Drent, Allard Sym Sprenger, David van der Pol. Marcel Visser, Higor da Silva (’72 Patrick Amels).

Uitslagen van zaterdag 23 april:
Be Quick Dokkum-VVI 3-1
CVVO-Hardegarijp 0-1
Fean '58 't-VEV '67 0-3
Nijland-Zwaagwesteinde 2-0
ONT-Heerenveense Boys 1-0
Wâlde De-Zuidhorn 0-1
Zeerobben-Broekster Boys 1-0

Stand in de tweede klasse I:
1 VEV '67 23 17 4 2 55 68 26
2 Zuidhorn 23 16 3 4 51 48 22
3 Zeerobben 23 15 4 4 49 65 24
4 Broekster Boys 23 15 3 5 48 54 26
5 VVI 23 13 2 8 41 58 53
6 CVVO 23 10 4 9 34 48 45
7 Be Quick Dokkum 23 10 4 9 34 39 36
8 Nijland 23 8 6 9 30 22 26
9 Hardegarijp 23 8 5 10 29 40 39
10 Wâlde De 23 7 4 12 25 37 41
11 Heerenveense Boys 23 5 6 12 21 37 54
12 ONT 23 5 1 17 16 29 60
13 Fean '58 't 23 3 4 16 13 27 61
14 Zwaagwesteinde 23 2 4 17 10 20 79

|Doorsturen

Buienradar



Agenda