Sport

Herman Geritz loopt prima ultra trail in Gasselte

Door Jeroen Pietersma
GASSELTE - Na de loodzware Sint Pieters Bear Trail van twee weken geleden stond Herman Geritz uit Midlum afgelopen zondag aan de start voor zijn tweede ultra trail bij de Run Forest Run Trail in het Drentse Gasselte. Er zou een parcours gelopen moeten worden van 50 kilometer en dat door de mooie Drentse natuur. Deze eerste editie van Run Forest Run zou een groot succes worden mede door het prachtige najaarsweer maar ook door een prima organisatie die alles keurig in orde had van routeaangifte, verzorging onderweg en een prachtige start- en finishlocatie bij ?t Nije Hemelriek, een bosmeer midden in de bossen.

Bijna 600 deelnemers waren er aan de start verschenen voor 12.5, 25 of 50 kilometer en ook was er een estafette wat nieuw was voor het trail lopen. Herman had zich qua bevoorrading ditmaal goed voorbereid, dus rugzak met waterreservoir mee zodat te weinig vochtopname en kans op kramp geminimaliseerd moest worden.

Om 9.40 kon de groep met Herman starten en na een halve ronde om het meer waarbij men vanuit de lucht gefilmd werd door een drone (later te zien op internet) liep men via een trap de bossen in. Herman liep de eerste 10 kilometer binnen het uur dus precies wat hij in het hoofd had. Hierna weer enkele kilometers door een dicht bos en bij kilometer 13 was er de eerste verzorgingspost die ruim bevoorraad was. Het gebied rond Het Lunsveen was ook fraai om door te lopen met rond kilometer 15 een grote zandvlakte. De 20 kilometer werd binnen de twee uur gelopen waarna men afgescheiden werd van de 25 kilometerlopers. Rond kilometer 27 ter hoogte van Hoornse Buiten kwam men in een gebied met Drentse runderen en moest men af en toe over een hekje klimmen om verder te kunnen.

Bij kilometer 30 liep Herman nog steeds mooi op schema en liep alles soepel. Rond kilometer 36 moest er zowaar een beetje geklommen worden met zicht op het Sekmeer en op kilometer 37.5 was er weer een verzorgingspost waarna een stukje zandstrand de lopers omhoog bracht op weg naar het 40 kilometerpunt. Herman had nog steeds goede benen en liep nog steeds op schema. Het Gietenerveld bracht mooie paadjes door de heide en weer de nodige kilometers door het bos en daar was het 42 kilometerpunt!

Dit passeren geeft natuurlijk een kick maar dan nog acht kilometer te gaan. Een andere loper werkte nog even als haas voor Herman, die verbaasd was toen die na drie kilometer versnellen ineens afhaakte. Het 45 kilometerpunt bij de Rendierjagerweg werd gepasseerd en het ging nog steeds goed. Net als bij veel trails had de organisatie nog een leuke verrassing in petto, een hobbelpad op en neer, gevolgd door een keerpunt vals plat omhoog en hier ging Herman toch een beetje stuk. Maar de finish was toch dichtbij en de nodige adrenaline zorgde voor een kleine eindspurt langs de waterkant van ’t Nije Hemelriek naar de eindstreep. Herman finishte in 4.55.13 en kan hier alleen maar tevreden mee zijn want zijn eerste ultra trail was een dik half uur langzamer.

Geen kramp gehad ditmaal en conditioneel bijna perfect gelopen maar een laatste gelletje rond kilometer 40 had wellicht nog iets meer energie gegeven. Dit is dan weer een les voor de volgende ultra trail, eind oktober, 57 kilometer bij de Bear Trail in Voeren, België. Hiervoor loopt Herman nog de eveneens pittige Duinen Trail bij Schoorl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda