Harlingen verliest van sterker Oerterp

OERTERP - Het vlaggenschip van fc Harlingen reisde zondag af naar Ureterp voor het duel tegen de plaatselijke voetbalvereniging. Een op papier aantrekkelijk duel, omdat Oerterp meestrijdt om het kampioenschap en Harlingen de punten nodig heeft om zich te handhaven. De belangen waren voor beide partijen op voorhand dus groot.

Na de zeperd tegen Bolsward vorige week tapte Harlingen uit een ander vaatje en begon goed aan het duel. Dit resulteerde al na vijf minuten in een grote kans voor Ane Schaap, maar hij zag zijn inzet tegen de paal belandden. In de daaropvolgende uitbraak van Oerterp kreeg de thuisploeg een wat makkelijk gegeven vrije trap voor een lichte overtreding. De bal belandde via de keeper in een kluts en Oerterp kon van dichtbij de 1-0 binnen tikken. Tien minuten later stond de thuisploeg al op 2-0 en zou je denken dat Harlingen niks in te brengen had, maar niets bleek minder waar.

Halverwege de eerste helft was er een prima opgezette aanval van Harlingen, maar deze werd onreglementair afgestopt en dat leverde de gasten een vrije trap op. Deze leverde niet het gewenste rendement op. Even later was er een goede één-twee met Niels Vlottes die de bal prima voorgaf op Sander Zeilmaker, maar hij had het vizier nog niet scherp gesteld en schoot maar net over. Na een klein half uur kwam Oerterp op 3-0 toen de bal met de borst kon worden binnengelopen. Harlingen gaf zich nog niet gewonnen en kreeg tien minuten voor de rust een vrije trap op een mooie plek. Arjan Outhuyse ging achter de bal staan en had de pech dat hij de paal raakte. Zo waren de gasten toch een paar keer dicht bij een doelpunt.
Vlak na rust kwam Oerterp eenvoudig op 4-0, maar niet veel later reageerde doelman Tetze Helvrich zeer alert op een inzet van dichtbij en de Harlinger goalie zat er vaker goed bij. Een kwartier voor tijd mocht Sjouke Bootsma een vrije trap nemen namens Harlingen, maar deze ging net over. Harlingen scoorde nog wel. Toen zo’n tien minuten voor het einde een hoekschop goed voor het doel werd gegeven kopte Yasin Faggouss fraai in de rechterbovenhoek en bracht de eindstand op 4-1. Ondanks de nederlaag was het spel een stuk beter dan vorige week. Zoals na afloop door één der Harlingers werd opgemerkt: we hebben de eerste helft verloren, maar de tweede helft gelijk gespeeld.
Volgende week staat er voor fc Harlingen wederom een uitwedstrijd op het programma. Tegenstander is dan Friesland uit Leeuwarden. Als Harlingen dan dezelfde inzet toont als afgelopen zondag is het best mogelijk dat de punten mee naar de havenstad gaan.