Gevoelige nederlaag fc Harlingen

NIEUWEHORNE - Een danig gehandicapt fc Harlingen moest zondag het opnemen tegen het hooggeplaatste Udiros. En dat heeft fc Harlingen geweten. Er ontbraken drie basisspelers, trainer Jaap de Jong is opgenomen in het ziekenhuis en grensrechter Johan Osi Dijksman had een hamstringblessure.

Klaas Bouma nam de honneurs voor de trainer waar en Albert Töpfer was de assistent-scheidsrechter. Natuurlijk was er ook een andere opstelling. De achterste linie werd gevormd door doelman Tetze Helvrich, Matheusz Ype, Sven Dijkstra, Albert Nieuwenburg en Frank Claasz Coockson. Op het middenveld speelden Jorik Erents, Ralf van Hurck en Ane Schaap en voor Lee- Roy Purvis, Justin Attema en Kevin Jaarsma.

Onder leiding van scheidsrechter Esselbrugge uit Meppel werd om twee uur afgetrapt op het kunstgras van Udiros in het nevelige Nieuwehorne. De thuisclub startte meteen fel en de verdediging van fc Harlingen moest meteen aan de bak en dat zou de gehele wedstrijd zo blijven.
Het was door de vele wijzigingen onrustig achterin bij de Harlingers. In de 5e minuut werd een middenvelder aangespeeld, deze speelde de bal in één keer door en van dichtbij kon Daryl de Vries de 1-0 op het scorebord zetten. Ralf probeerde gevaar te stichten met een vrije trap, maar de keeper redde op de inzet van Kevin. Na twintig minuten kroop fc Harlingen door het oog van de naald toen Kevin van de Belt hard op de paal scheet. Even later werd het toch 2-0 door de opgerukte centrale verdediger Sander Jongsma.

De Udiros-spelers waren beter en feller in de duels en wisten waar het om ging. De spelers van fc Harlingen zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Toch leek fc Harlingen na 25 minuten terug in de wedstrijd te komen. Een lange bal van Lee-Roy Purvis belandde op links bij de vrijstaande Kevin Jaarsma en uit een moeilijke hoek schoot hij de bal over doelman Oosterbos en maakte fraai de aansluitingstreffer; 2-1. Udiros bleef steeds gevaarlijk over de rechterkant en door het centrum en dat leidde even later tot de 3-1, dit maal gescoord door middenvelden Kees Haanstra. Nog een paar keer werd het billenknijpen voor de Harlingers, maar bij die stand ging de rust in.

In de tweede helft kwam Freek Töpfer in de ploeg als vervanger voor Sven Dijkstra. Ane Schaap ging weer laatste man spelen en Freek werd rechtshalf en Jorik meer achter de spitsen. Vanaf de aftrap leek fc Harlingen te scoren toen Justin alleen op de doelman afging. Helaas werd het geen 3-2 want de keeper redde.
De tweede helft zou daarna voor heel fc Harlingen dramatisch verlopen. Vanaf de 60ste minuut scoorde de thuisploeg er lustig op los. Vooral hun goaltjesdief Marten Kuperus kwam op stoom. Hij scoorde drie keer en Werner Valk ook nog een keer en zo brachten ze binnen een kwartier de stand op 7-1 .Er werd door de fc Harlingen weinig tegenover gesteld en de kopjes gingen steeds meer naar beneden. De ploeg maakte een geslagen indruk. Doelman Helvrich redde nog een paar keer uitstekend. Arjan Outhuyse kwam ook nog in het veld en begon sterk, schoot op de lat, maar ook hij kon niets veranderen aan de stand.
Het zou nog erger worden voor fc Harlingen. Langs de kant werd gevreesd door de aanwezige trouwe supporters dat het wel eens een uitslag zou worden met dubbele cijfers. Dat werd het niet, maar de eindstand geeft wel stof tot nadenken. Helaas was het achtste doelpunt een eigen doelpunt door de ingevallen Jarno Bouwhuis. Marten Kuperus zette vlak voor tijd de eindstand 9-1 op het scorebord. De manier waarop fc Harlingen nu speelt voorspelt weinig goeds voor de volgende wedstrijden. De neuzen zullen toch dezelfde kant op moeten en misschien kan een spiegel daarbij helpen.