Fc Harlingen VR1 laat dure punten liggen in doelpuntenfestijn

Voor de dames van het VR1 team van fc Harlingen stond na een maand van competitieloos voetbal zaterdag eindelijk weer een wedstrijd om het eggie op het programma. De tegenstander was deze keer het op de laatste plaats van de ranglijst bivakkerende Frisia VR2. Met een bijna voltallige selectie, alleen Astrid en Laura B. beiden geblesseerd en Ilse wegens werk ontbraken, werd er naar sportpark De Magere Weide de thuisbasis van LAC Frisia 1888 afgereisd.

Door enkele omzettingen in het elftal werd er begonnen in de volgende opstelling: op doel Marissa, achter: Tracey, Sabine, Sascha en Sjoukje, middenvelders: Jessica, Ingrid, Deveny en Laura H en de voorhoede werd gevormd door Ashley en Demi. Op de bank begonnen deze keer Audrey, Marleen en Fleur, maar door het systeem van doorlopend mogen wisselen kwamen deze dames al weer snel binnen de lijnen.

Er was vooraf door trainer Catrinus Bouwhuis en zijn staf bij de dames op gehamerd om de tegenstander niet te onderschatten, want de onderste ploegen zijn vaak de gevaarlijkste tegenstanders. Zo ook Frisia VR2, of misschien beter genoemd de Frisia VR2/VR1 combinatie, want voor deze wedstrijd werden er maar liefst vijf speelsters ingezet die normaal in het eerste damesteam van de Leeuwarders zitten, dat in de 3e klasse uitkomt en dus A categorie spelen, waarbij dan ook de vraag rijst of deze dames wel speelgerechtigd zijn voor Frisia VR2. Dit waren zeker ook niet de minste speelsters aan Frisia kant, dat erop was gebrand om de punten thuis te houden. Maar helaas was deze waarschuwing niet bij iedereen van VR1 doorgedrongen want er werd te vaak veel te nonchalant gespeeld en ook ontbrak de scherpte en concentratie bij sommige speelsters. Dan weet je dat je een zeer lastige middag krijgt tegen dit soort tegenstanders die zich dan ook nog danig hebben versterkt voor deze wedstrijd.
Direct na de aftrap was het Frisia dat al enkele speldenprikjes gaf en kleine kansjes kreeg, maar deze werden door de fc Harlingen dames onschadelijk gemaakt. In de zesde minuut was het uit een counter op een Frisia aanval Laura die de bal op Ashley speelde, welke op volle snelheid vanaf eigen helft op de Frisia keepster afging en deze met een stiftbal passeerde, maar de bal ging rakelings over de goal.
Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak toen een Frisia speelster, welke normaal in Frisia VR1 speelt, een pass van fc Harlingen onderschepte en alleen op Marissa afging en deze in de verre hoek passeerde, 1-0.
Ondanks deze domper herpakte VR1 zich goed en in de twaalfde minuut onderschepte Tracey een pass van Frisia en speelde Jessica aan, deze gaf de bal mee aan Ashley die het zestienmetergebied van Frisia binnen sneed, uithaalde en de 1-1 op het scorebord zette.
Maar binnen de minuut was het Frisia dat opnieuw scoorde toen zij vanaf de aftrap door konden gaan richting goal en de bal in het doel verdween. Dit doelpunt was zeer onnodig want met een beetje meer reactie aan VR1 kant had dit voorkomen kunnen worden en was er niet onnodig tegen een 2-1 achterstand aangekeken. VR1 leek hierdoor wel een beetje van slag, het spel werd slordiger en het was dan ook Frisia dat de beste en meeste kansen kreeg in deze fase, waarbij aan Harlinger zijde af en toe met kunst en vliegwerk tegendoelpunten werden voorkomen.
Langzaam maar zeker kwam VR1 weer wat beter in het spel en kreeg toen ook weer wat meer vat op de wedstrijd en in de 35e minuut was het Deveny die uit een vrije trap vanaf de rand van het zestienmetergebied leek te scoren, maar de bal ging via de keeper maar net corner. Marleen belastte zich met deze corner en bracht de bal bij de tweede paal strak voor de goal en via de schouder van een Frisia speelster verdween de bal in het doel, 2-2.
In de 37e minuut was het Fleur die goed doorging op een verre trap van Sabine en na een verdedigster te hebben uitgespeeld ging zij het zestienmetergebied in en liet de Frisia keepster met een schot in de verre hoek kansloos, 2-3.
Frisia was hierna even de draad kwijt en VR ging goed door en kreeg enkele kansen onder andere via Ashley, Fleur en Demi maar de bal wilde er maar niet in. Op slag van rust kreeg VR1 in de 44e minuut nog een corner welke door Demi werd genomen en hieruit belandde de bal bij Ingrid die van een metertje of achttien de bal ineens op de pantoffel nam en de bal hard en hoog in de kruising joeg, 2-4. En dat dit zo vlak voor de rust een mooie opsteker was daar waren de weer trouw meegereisde VR1 supporters het wel over eens, zodat zij gerust aan de koffie konden gaan.
Maar de supporters hadden nog maar nauwelijks hun gang naar het veld weer gemaakt om de tweede helft te gaan aanschouwen, toen binnen de minuut Frisia profiteerde van persoonlijke fouten aan VR1 kant en het 3-4 werd.
En het werd nog erger voor de VR1 dames, want in de 49e minuut counterde Frisia op een Harlinger aanval en ging hun beste (lees Frisia VR1 speelster) alleen op de niet uitkomende Marissa afging en zo de hoek voor het uitkiezen had en 4-4 scoorde.
De VR1 dames waren al gauw weer over deze teleurstelling heen gekomen en wisten ook doordat er ook aan Harlinger kant wat agressiever werd gespeeld weer beter in de wedstrijd te komen. Nadat Demi na goed aangeven van Sjoukje de keeper al eens had getest en even later was het ook de mee opgekomen Audrey die de keepster kansloos liet met een schot, maar deze keer werd zij door de lat gered.
In de 53e minuut ging Fleur goed door op een pass van Deveny en na een verdedigster te hebben uitgespeeld zette zij zichzelf vrij voor de keepster en liet deze kansloos 4-5 en stond VR1 weer op voorsprong.
De Harlinger dames leken de wedstrijd weer in de handen te hebben gekregen, de verdediging met Sascha, Sabine, Audrey en Sjoukje gaf vrijwel niets meer weg en de middenvelders Tracey, Laura, Marleen en Jessica kleunden onder aanvoering van de routiniers Deveny en Ingrid lekker in.
De spitsen Ashley, Demi en Fleur bleven loeren op hun kansjes en werden een paar keer goed gevaarlijk maar de keepster hield met kunst en vliegwerk stand. VR1 domineerde in deze fase van de wedstrijd, al moest er wel op de counters van Frisia worden gelet en uit één zo’n counter was er in de 77e minuut een negatieve hoofdrol voor scheidsrechter Postma toen deze een Frisia speelster in duidelijk buitenspel liet doorgaan en daarmee geheel onterecht het vlagsignaal van grensrechter Evan van Sertima negeerde, de Frisia speelster ging hierdoor alleen op keepster Marissa af en scoorde de 5-5, welk doelpunt natuurlijk nooit goedgekeurd had mogen geworden.
De Harlinger dames probeerden het hierna nog wel en kregen in de slotfase ook nog wel enkele kansen, welke overigens ook niet geheel toevallig door de scheidsrechter, wanneer het echt gevaarlijk werd regelmatig voor vermeend buitenspel werden afgefloten.
En dus eindigde deze wedstrijd, waar na het laatste fluitsignaal aan VR1 kant enkele dames van kramp en teleurstelling op het veld neervielen en de meeste andere speelsters teleurgesteld hun supporters en de kleedkamer opzochten. Toch wel enigszins in een deceptie voor de staf en speelsters van fc Harlingen VR1, want ook al deden er bij Frisia veel VR1 speelsters mee en had de scheidsrechter misschien niet zijn beste dag, persoonlijke fouten en een vorm van onderschatting van de tegenstander waren ook voor een groot deel schuldig aan dit toch wel enigszins onnodige puntenverlies.
Maar volgende week zaterdag is er de kans op revanche want dan komt Frisia VR2 op bezoek bij de dames van VR1, aanvang 14.00 uur op sportpark Vierkantsdijk.