Voetbal

Fc Harlingen VR 1 knokt uit verslagen positie terug

Door Jeroen Pietersma
Zaterdag moest het eerste damesteam van fc Harlingen de strijd om de tweede plaats op de ranglijst thuis spelen tegen ??n van de naaste concurrenten en wel Berlikum VR2. Voor deze wedstrijd was er door twee van de trouwste supporters van VR1, Henk Kingma en Rintje Hiemstra, een mooie nieuwe wedstrijdbal aangeboden aan aanvoerster Deveny van der Kooi. Dit werd door de dames dan ook met een luid applaus aanvaard.

Bij fc Harlingen ontbraken deze wedstrijd een aantal speelsters, door blessures Astrid en Laura B., Sjoukje was voor studie op Malta en keepster Marissa was een weekendje weg. Maar trainer-coach Catrinus Bouwhuis en zijn assistenten wisten met enige omzettingen dit op te lossen en werd er met de volgende opstelling gestart. Op doel Marleen, de achterhoede werd gevormd door Tracey, Audrey, Sabine en Sascha, op het middenveld stonden Deveny, Ingrid en Fleur geposteerd en Ilse, Ashley en Demi waren de spitsen, Laura H., Jessica en de van VR2 geleende Marjan begonnen op de bank.

Grasmeester Johannes Wijbenga had het hoofdveld gemaaid en gerold zodat er een perfecte grasmat lag, Berend Visser had de lijnen extra wit gekalkt en Age had de cornervlaggen gewassen en gestreken zodat niets een mooie wedstrijd in de weg stond voor de dames van VR1.
Maar dat pakte heel anders uit want vanaf het begin zaten de Berlikumer dames er fel op en liet VR1 zich het kaas van het brood eten en al na drie minuten spelen was er de teleurstelling bij de VR1 dames en hun aanhang toen de opgejaagde Sabine de bal wilde terugspelen op keepster Marleen, maar haar hierbij passeerde doordat de uitkomende Marleen uitgleed en zij zodoende de bal niet kon aannemen en was het 0-1.
De dames van VR1 waren toch wel enigszins aangeslagen door deze vroege tegentreffer, maar in de dertiende minuut ging Ashley goed door op een pass van Tracey, de snelle spits van VR1 liep er een verdedigster uit maar de keepster wist ten kostte van een corner te redden. Twee minuten later mocht VR1 weer een slok uit de gifbeker nemen toen er in het linker verdedigingsblok van de Harlinger dames niet goed werd gereageerd op een ingooi van Berlikum en de bal bij de spits kwam en deze onhoudbaar inschoot, 0-2.
Bij VR1 ontstond hierna een fase waarin het aan wilskracht niet ontbrak, maar niets wilde meer lukken. Passes kwamen niet meer aan, de bal kon niet goed onder controle worden gekregen, alle tweede ballen waren voor de tegenstander, duels werden verloren en dit kwam het zelfvertrouwen allemaal niet ten goede. Kortom het was in deze fase niet al te best en Berlikum was duidelijk de bovenliggende partij en wist zelfs nog tweemaal te scoren. Gelukkig was grensrechter Klaas Bouma wel bij de les want hij constateerde dat er bij beide doelpunten uit buitenspelpositie werd gescoord.
Hierna kreeg VR1 toch wel weer wat kansjes maar de inzetten van Demi, Ashley en Jessica werden onschadelijk gemaakt. Op slag van rust kreeg VR1 opnieuw een domper te verwerken toen Berlikum counterde op een fc Harlingen aanval en Marleen oog in oog met de spits moest capituleren, 0-3.

In de rust werd het elftal weer even wakker geschut en werd er naar het 3-4-3 systeem omgeschakeld. De toch wel ietwat bedremmelde vaste aanhang van VR1, zag het nog wel zitten en met de hoopgevende opmerking van als we snel scoren en daarna meteen weer hebben we nog een kans, praatte de harde kern zichzelf moed in en ging weer achter het team staan. Ook de meiden in het veld kwamen als herboren weer het veld op en direct na de aftrap begonnen ze de Berlikumer dames op te jagen en onder druk te zetten.
Onder aanvoering van de ‘oudjes’ Ingrid, Audrey en Marjan werd er gevochten voor elke meter van het veld en in de 49e minuut was het Demi die de bal op aangeven van Ingrid op de rand van het 16 meter gebied kreeg en verwoestend uithaalde en de stand op 1-3 zette.
Berlikum was er even af en VR1 rook dat er meer inzat en in de 52e minuut onderschepte Ashley de bal en speelde Ilse aan, deze ging op snelheid door en ging het 16 meter gebied in en met een mooie schuiver liet zij de keepster opnieuw kansloos, 2-3.
VR1 voelde dat het verdiende puntje erin zat en ging door en in de 58e minuut kwam de bal via Fleur bij Jessica deze speelde de bal door op Ilse en zij schoot oog in oog met de keeper de bal in de verre hoek binnen, 3-3.
Berlikum dat eerst even van slag was na deze gelijkmaker wilde het natuurlijk niet verder laten komen en ging er wat feller in, waardoor er schitterende duels om de bal ontstonden.
Deze duels waren lekker fel maar zeer sportief en waar de ‘iets oudere’ Ingrid, Audrey en Marjan vol in de strijd gingen konden de jonkies natuurlijk niet achterblijven en ook deze gingen volop de duels aan.
Van echt mooi voetbal was even geen sprake meer maar van de inzet kon door de neutrale toeschouwers, maar ook eigen aanhang, volop worden genoten want de vonken vlogen eraf soms in de duels van jong tegen oud en groot tegen klein, de twee kleinsten bij VR1 Ashley en Tracey kwamen bij de grote middenvelder van Berlikum tot ellebooghoogte maar wisten vaak deze duels toch door hun inzet te winnen.
VR1 stond nu als een onverzettelijk bolwerk te spelen en ging voor elkaar door het vuur en wilde kostte wat het kost de volle winst halen, doordat de middenvelders Ingrid, Deveny, Tracey, Laura, Sabine, Marjan en Jessica vrijwel alle duels wisten te winnen kregen de spitsen Ilse, Ashley en Demi veelvuldig de bal maar Berlikum wist met kunst en vliegwerk stand te houden.
Ook met schoten uit de tweede lijn van de mee opgekomen verdedigsters Fleur, Audrey en Sascha en de middenvelders Laura, Ingrid, Jessica en Deveny werd het doel bestookt met schoten, maar dit leidde helaas nog niet tot een gewenste treffer. Fc Harlingen VR1 bleef drukken en in de 80e minuut was het een Berlikumspeelster die de bal corner werkte voor het echt gevaarlijk werd. Deveny nam deze corner en via de kluts kwam de bal voor de voeten van Sabine en deze speelster die zo ongelukkig was met het eerste tegendoelpunt haalde hard uit en scoorde de bevrijdende 4-3. Nadat in de 86e minuut Berlikum gevaarlijk counterde, redde Marleen zeer bekwaam.
In de slotfase waren er nog wel een paar kleine kansjes maar gescoord werd er niet meer zodat de zeer goed fluitende scheidsrechter Yassin Fagous voor het einde floot na 90 minuten spelen en de dolblije VR1 speelsters elkaar in de armen vlogen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda