fc Harlingen verliest eerste wedstrijd

HARLINGEN ? De eerste wedstrijd van de fc Harlingen in deze competitie was de uitwedstrijd tegen Friesland uit Leeuwarden. De Harlinger en ex-Robur speler Cris Douwsma is daar de trainer, ondanks dat hij wat spelers had verloren stond er een redelijk team in het veld.

Harlingen was aardig compleet, alleen werd Stefan Adema met zijn mooie lange trap achterin wel gemist. De wedstrijd begon wat rommelig en beide teams waren wat onrustig, althans dat leek zo. Een eerste kansje van Harlingen was een vrije trap op het hoekje van het strafschopgebied en met een erg stevig windje mee, dat over de breedte van het veld stond. Helaas richtte Kevin Jaarsma te hoog, kansje weg dus. Aan de andere kant voorkwam Ralf van Hurck met een simpele beweging dat Friesland een kans kreeg. Na 13 minuten was er een schot van afstand, maar dit keer had keeper Tetse Helvrich de bal. Harlingen begon wat rustiger te spelen en werd ook wat sterker. Het was jammer dat Matheusz Ijpe een mooi opgezette aanval met een flutvoorzet afrondde. Friesland kreeg meer kansjes, dat kwam vooral door het niet best uitverdedigen van fc Harlingen.

Toch nam Harlingen een voorsprong, die toen wel terecht was. In de 27e minuut kwam er een mooie voorzet, met veel effect van de voet van Kevin Jaarsma. Freek Töpfer en Justin Attema maakten het de defensie lastig, en met een fraaie omhaal wist Justin Attema 0-1 te maken. Het voetbal was niet fraai maar se werkten wel as peerden. In de 38e minuut leek Friesland uit te breken maar gelukkig bleek Sjouke Bootsma sneller en voor kwam een doelpunt. Joris Wubbeling nam een corner in een keer op zijn pantoffel maar die ging net over. Een teken dat die Wubbeling wel degelijk gevaarlijk was. En dat bleek in de blessuretijd toen keeper Helvrich de bal wat onnodig los liet was Wubbeling er als de kippen bij om dat af te straffen 1-1. Dat was een domper want in die 1e helft was Harlingen beter en kreeg ook de meeste kansen, maar helaas, het werd gelijk.

In de 2 helft kwam Jorik Erents erin voor Justin Attema. En die 2e helft begon voor fc Harlingen niet al te best. Friesland kreeg een corner keeper Tetze Helvrich kwam tussen drie van die grote kerels te staan, zag de bal niet, maar Joris Wubbeling wel en die kopte raak 2-1. En dat was al na zo’n 2 minuten in de 2e helft en dan moet je komen om gelijk te maken. Er was wel meteen een schot van Freek Töpfer op het vijandelijke doel, maar die redde de keeper.

Friesland werd in deze fase wat beter en kregen ook 2 mooie kansen waar ze niets met deden. Albert Nieuwenburg kwam er in voor Sven Dijkstra, een verdediger voor een verdediger dus. Het lukte Harlingen niet echt meer om er uit te komen, de pasjes waren belabberd en kwamen bijna nooit aan. De aanvaller Sander Zeilmaker kwam er in voor Ane Schaap een verdediger die toch niet de zwakste verdediger was deze middag. Even voor tijd leek Lee-Roy Purvis nog door te breken, maar hij werd gevloerd, de scheids zag dat anders hij gaf de vrije trap aan Friesland vanwege een swalbe van Lee-Roy. Harlingen drukte nog even en zagen een omhaal van Freek Töpfer voorlangs gaan en een schot van Kevin Jaarsma ging over. Zagen we vrijdag die Ijslanders heel ver ingooien, maar dat was niks vergeleken bij de ingooien van Freek Töpfer, die gooide van de midden voor het doel. Maar ook dat gaf weinig het bleef 2-1 en dat na een redelijke 1e helft maar een foei lelijke 2e helft, en gezien die 2e helft was het misschien wel een terechte overwinning voor Friesland.

Wij hope in vredesnaam dat se ut kommende sundag beter doen thuus teugen Franeker want at we dat verlieze kanne wij wel verhuuze. Het begint om 14.00 uur en er is muziek na, wel gezellig voor die Franekers.