Fc Harlingen ruim langs ONB

Fc Harlingen speelde afgelopen zondag een belangrijke thuiswedstrijd tegen hekkensluiter ONB. Van deze ploeg moest gewonnen worden en dat gebeurde ook. Zonder zelf veel in gevaar te zijn geweest wisten de Harlingers vier maal het net te laten bollen.

Ook deze keer moest trainer Duco Mulder weer improviseren. Het centrale duo Adema en Van der Waard ontbraken. Niels Outhuyse speelde voor het eerst van zijn voetballeven als laatste man, met de uitstekend spelende Sjouke Bootsma als voorstopper. Sander Zeilmaker was doorgeschoven naar de rechterspitspositie. Na een kwartier viel Arjan Outhuyse uit met een hamstringblessure. Het was Robert van der Zee die hem verving. Hierdoor werden er weer omzettingen gedaan in het elftal. Doelman was Vincent van der Werf en hij had een rustige middag.

De thuisploeg startte voortvarend. Er was meteen een goede aanval over rechts en het schot van Niels Vlottes werd door de keeper gepakt. Even later leek Sander te scoren maar zijn lage schuiver ging voorlangs. Een combinatie tussen Jeroen van Dellen, die steeds beter begint te spelen in dit team en de degelijk spelende Mateusz Ype eindigde met een schot van de laatstgenoemde dat net over ging. ONB stelde hier weinig tegen over, maar kreeg wel een paar corners achter elkaar. Zoals boven al genoemd viel Arjan na een kwartier geblesseerd uit. Robert van der Zee ging linksachter spelen en aanvoerder Ane Schaap schoof door centraal op het middenveld. Even later kwam doelman Van der Werf wat in de problemen, hij schoot een bal tegen een tegenstander, maar Robert was goed bij de les en schoot de bal corner. Na een solo van Mateusz kreeg Sander opnieuw een mogelijkheid, maar geen doelpunt. In de 27e minuut kroop ONB door het oog van de naald. Een vrije trap op rechts werd door Ane goed voorgezet en Sjouke kopte tegen de binnenkant paal, de bal sprong in de handen van de doelman. Zo’n zelfde vrije trap zou leiden tot een penalty, resoluut gegeven door de prima fluitende scheidsrechter Schram. Sjouke werd door verdediger Tim Stijger tegen de grond gewerkt. Het was Sander die de penalty hard in de linkerhoek binnenschoot en zo kwam de fc Harlingen na 35 minuten op 1-0.
De thuisploeg bleef de betere en dat leidde vlak voor de rust tot een tweede treffer. De bal belandde via Jeroen bij Niels Vlottes die een prima dieptepass gaf op Sander en deze maakte met een mooi schot de 2-0. Zo kwam ook de rust.

In de tweede helft werd het spel er niet beter op. Fc Harlingen begon slordig. Toch was Jorge Pirez dichtbij een treffer. Zijn ingeschoten bal verdween via een verdediger tot corner. Even later gaf Ane een goede voorzet die net door Sjouke gemist werd. Op het middenveld probeerde Nils Podt steeds voetballend een oplossing te vinden en gaf diverse steekballetjes. Daar had meer mee gedaan moeten worden. In de 52e minuut gaf Sjouke een prima dieptepass op Jorge, hij ging alleen op de keeper af en scoorde beheerst de 3-0.
Nils maakte aan de zijlijn een overtreding en dit zou een kleine mogelijkheid worden voor ONB. Yasin Faggouss zou Nils hierna vervangen. Sander en Niels Vlottes kregen hierna wat kleine kansjes. Met nog een kwartier te spelen werd Sander gewisseld en Daniël Matakupan nam zijn plaats in. Laatste man Niels Outhuyse deed het niet onverdienstelijk, zelfs koppend was hij sterk. Toch zou er nog een doelpunt vallen voor fc Harlingen. Rechts op het middenveld, op zo’n 30 meter van het ONB doel mocht Ane een vrije trap nemen en vijf minuten voor het einde verdween zijn schot via Jorge in de linkerbovenhoek en maakte hij de 4-0.
Vlak voor het einde van de wedstrijd brak Jorge door en leek alleen op de keeper af te gaan, maar een verdediger legde hem neer en deze Hakim Sahar Popkema kon met rood vertrekken. Hierna floot de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd en behaalde fc Haringen een mooie overwinning en belangrijke drie punten.
Volgende week is het inhaal/beker en is het eerste team dus vrij. Daarna is er weer een thuiswedstrijd tegen Drachten.