Sport

Excelsior laat winst glippen tegen Twijzelerheide

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN- Het zestal van damclub Excelsior heeft afgelopen dinsdag in de vijfde ronde van de provinciale competitie tegen DCT uit Twijzelerheide de winst laten glippen. Na een lange, maar gezellige avond stond het scorebord op 6-6. Ook werden er drie onderlinge duels gespeeld en hier weer een uitgebreide samenvatting van de avond. Te beginnen bij de resultaten van het zestal:

W. Leijenaar-P. Wiersma 2-0
Willem Leijenaar zette de thuisploeg op voorsprong nadat een randschijf Wiersma in het late eindspel fataal werd. Een goed getimed offer van Willem zorgde ervoor dat zijn tegenstander terug moest offeren, waarna Willem hem verraste met een combinatie die de eerste zege aan Harlinger zijde inluidde.

K. Vrieswijk-J. Zwaagstra 0-2
De grootste tegenstander van Kor Vrieswijk bleek de klok te zijn. Met nog slechts drie minuten bedenktijd op de klok, moest hij nog tien zetten spelen om de verplichte vijftig zetten te halen. Dit lukte, maar in het vervolg van de partij kon hij geen potten meer breken, waarop Jan Zwaagtra de stand gelijk trok: 2-2.

J. Sloot-B. Brouwer 0-2
Jan Sloot kwam in het eindspel van zijn partij tegen Binne Brouwer een schijf achter en behoorlijk vast te staan. Jan dacht een schijf te terug te kunnen pakken, maar zag te laat dat Brouwer hierdoor naar dam kon combineren, waarna hij sportief de hand schudde en DCT op 2-4 kwam.

D. Bekkema-F. Douma 2-0
Dick Bekkema bracht Excelsior weer op gelijke hoogte, maar maakte het zichzelf onnodig moeilijk. Pas in het vier-om-een eindspel moest Douma uiteindelijk capituleren. Dit terwijl Dick in een veel vroeger stadium de partij al simpeler had kunnen beslissen.

J. Beuker-D. Douwsma 2-0
Het had niet veel gescheeld of Excelsior had maar met vijf man aan kunnen treden, maar na enig beraad besloot de zieke Johan Beuker het toch te proberen en met sportief succes. Hij zette een zware aanval op het bord en dat leverde schijfwinst op. Door dreiging van alle kanten verdwaalde Douwsma en zette Johan Excelsior op een belangrijke 6-4 voorsprong.

K. de Vries-L. V.d. Galien 0-2
Koop de Vries had de winst voor Excelsior binnen kunnen slepen in een boeiende partij tegen Leo v.d. Galien. In een spannend eindspel schoof Koop een schijf op die de nederlaag inluidde. Had hij een schijf geofferd, dan was het in de partij tot een puntendeling gekomen en had de club uit Harlingen de winst in eigen huis gehouden. Nu eindigde de ontmoeting in 6-6.

Excelsior speelt nog twee wedstrijden in de provinciale competitie. De eerstvolgende is op dinsdag 17 februari in Donkerbroek. De laatste op dinsdag 17 maart in Heerenveen.

In de onderlinge competitie werden drie duels gespeeld. Marco Bekema boekte in de B-groep tegen Joop Huizenga z’n allereerste overwinning dit seizoen en Rinze Postma was in een degelijke partij te sterk voor Nico Poelsma. In de A-groep werd de slag van Sexbierum gewonnen door Klaas van Keimpema.

Jan Sloot deed afgelopen zaterdag nog mee aan een sneldamtoernooi in Twijzelerheide. Het speeltempo was 25 minuten per persoon per partij. Jan wist die dag zes punten te verzamelen die goed bleken te zijn voor een verdienstelijke plek in de middenmoot.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda