Sport

Dubbele overwinning Hok van Velzen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Zaterdag 8 juli 2017 was een dag van lang wachten voor de Harlinger postduivenliefhebbers. De duiven van de Afdeling Friesland werden om 7.30 uur gelost in het Franse Gien, op ongeveer 639 kilometer van Harlingen. Een duivin van Henk en Willem van Velzen kwam om 17.05 uur als eerste thuis van alle duiven van PV De Postduif ?n alle duiven van heel Harlingen. Henk en Willem liggen daardoor nog steeds op koers voor het Fondkampioenschap 2017 en het Generale Kampioenschap 2017 van PV De Postduif.

De leden van PV De Postduif te Harlingen konden afgelopen weekend deelnemen aan twee activiteiten: een trainingsvlucht vanuit Heino bij Zwolle en de één na laatste fondvlucht vanuit het Franse kasteelstadje Gien aan de Loire. De trainingsvlucht werd pas gelost om 13.45 uur en verliep alleszins redelijk. Op deze vlucht mochten ook oude, meer ervaren, duiven worden meegegeven maar de training was voornamelijk bestemd om jonge duiven te laten wennen aan het vervoer naar de lossingsplaats. De duiven voor het langere werk werden om 7.30 uur gelost op zo'n 639 kilometer van Harlingen met een noordoostelijke wind die later zou gaan draaien naar noordwest.

Hierdoor kon op voorhand worden voorspeld dat de Harlinger postduivenliefhebbers in groter verband geen hoge ogen zouden gaan gooien. De eerste melding van Harlingen kwam van het hok van Henk en Willem van Velzen aan de Botterweg: om 17.05 uur raakte hun duivin de ‘565’ de antenne en pakte daarmee de eerste prijs in de vereniging en in het Samenspel Harlingen waarin leden van PV De Postduif en van PV Ons Genoegen meedoen. In dezelfde minuut kregen Henk en Willem de tweede duif van hun hok, van de vereniging en van het Samenspel Harlingen: ook dit was een ervaren duivin met een kennelijk onstuitbare drang om zo snel mogelijk op het thuishok terug te keren. Door de prestatie van deze twee duivinnen werd Gien 2017 de vlucht van Hok van Velzen. Gebroeders Heeres & Zoon uit Kimswerd draaiden stiekem ook geen slechte vlucht, met 50% prijs en uitsluitend top 10 klasseringen! Koos en Ellis Cornel bliezen hun partijtje meer dan verdienstelijk mee met twee top tien klasseringen en 60% prijs. In de top tien van de uitslag van Samenspel Harlingen konden erkende fondspecialisten Sjoerd Zwart & Zn. en Gerrit de Koe van OGH verdienstelijk meekomen met respectievelijk een zesde en een tiende plaats.

Tussenstand Fondkampioenschap 2017
Met nog één vlucht te gaan staan Henk en Willem van Velzen zowel onaangewezen als aangewezen ruim aan kop in de tussenstand van het Fondkampioenschap 2017 van PV De Postduif. Onaangewezen worden zij gevolgd door Gebroeders Heeres & Zoon en Auke Halma. Aangewezen bestaat de subtop uit Jelle Outhuyse en Gebroeders Heeres & Zoon.

PV De Postduif, volledige uitslag vlucht Gien, zaterdag 8 juli 2017
Henk en Willem van Velzen (4/10) 1, 2, 6, 11
Jan, Willem en Frederik Heeres & Zn. (5/10) 3, 5, 8, 9, 10
Hok Cornel van Andel (3/5) 4, 7, 13
Feike en Eelco Feikema (1/5) 12
Auke Halma (1/10) 14

|Doorsturen

Buienradar



Agenda