Casco Montage VVH heren 1 grijpt eerste plek in tweede divisie A

Afgelopen zaterdag stond de eerste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma voor de mannen van trainer Richard Kumbangsila. Door het wegvallen van Hedzer Wiersma, was Rients Leijenaar als libero toegevoegd aan de ploeg. Tegenstander van de dag was voormalig eredivisionist Rivo Rijssen.

In set één en twee begon VVH met Johannes Bult, Reinier Kwast, Meindert Paul Kwast, Stefan de Jong, Koen Sikkema en Marnik Agema binnen de lijnen. Rients begon als libero en op de bank zaten Rik Sijtsma, Sjoerd Tekstra en Ewout Schat. Eigenlijk verliep alles volgens het voorgenomen strijdplan aan Harlinger zijde. De blokkering en verdediging stonden zoals afgesproken en de Harlinger servedruk zorgde ervoor dat Rivo het erg lastig had om tot scoren te komen. Aan de andere kant van het net lieten de buitenkanten met Marnik, Koen en Reinier weinig kansen onbenut en scoorden er zo lustig op los. Dit met name dankzij de goede serve- en rallypasses van Rients, Meindert Paul en Koen. Gedurende de tweede set betrad Rik meermaals het veld voor de serve en kwam Ewout het veld in voor Johannes. Het spelbeeld veranderde hier amper door: VVH bepaalde wat er gebeurde en won zo eenvoudig de sets. Eindstand set één: 25-19 en eindstand set twee: 25-13.

In set drie bleef Ewout staan en kwam Sjoerd binnen de lijnen voor Stefan. Het was nu hier en daar iets minder zorgvuldig wat de Harlinger ploeg liet zien. Of het nu kwam door de te simpele winst van de tweede set of door de wisselingen binnen de lijnen: het duurde even voordat de Skûtsjeboys weer in hun ritme kwamen. Na 10-13 en 15-17 achter te hebben gestaan, begon VVH aan de hand van wederom Rik zijn serve weer terug te komen in de set. Het einde van de set was het VVH die als eerste een setpoint verkreeg, maar wist deze niet te verzilveren. De opslag ging vervolgens een paar keer over en weer, maar Rivo kreeg geen kans op een setpoint. Op de serve van Ewout was VVH vervolgens wél succesvol, waardoor de set naar Harlingen ging.

Hiermee was de wedstrijdwinst een feit, maar de vierde set wilden de Harlingers uiteraard ook pakken. Dit bleek echter niet uit de manier waarop VVH aan de set begon. De servedruk was minder, waardoor Rivo makkelijker tot aanvallen kwam. Met name via hun beste buitenaanvaller nummer 2 kwamen ze veelvuldig tot scoren. Harlingen zelf had de nodige moeite om de servepass bij Ewout te krijgen, waardoor ook de aanvallers het lastiger hadden om te scoren. Meindert Paul moest vervolgens gewisseld worden door fysieke klachten en op 15-19 kwam Johannes binnen op de plek van Ewout in een poging de set alsnog binnen te slepen. Het werd knokken geblazen voor de Harlingers, maar het vertrouwen was er dat de set alsnog gepakt kon worden. Op snelle set-ups waren de buitenkanten van VVH weer erg daadkrachtig en via een aanval van Koen kwam de 24-24 op het bord. De Harlingers waren weer helemaal terug. Rik kwam in voor de serve voor Sjoerd en deed het onwaarschijnlijke: met twee geweldige services die beide direct scoorden, pakte VVH ook de winst in de laatste set (26-24).

Door de 4-0 staat VVH er na twee wedstrijdweekenden het beste voor van alle teams in de klasse en heeft het de eerste plek te pakken. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen de studenten van Donitas uit Groningen op het programma. Dit team staat op dit moment met slechts één punt op de één na laatste plek, dus er zouden mogelijkheden moeten zijn om de goede lijn door de trekken.