Sport

Brons voor Teatse Tichelaar op NK survival

Door Jeroen Pietersma
GENDINGEN ? Het Achterhoekse Gendringen was afgelopen zondag het toneel van het open Nederlands kampioenschap korte survivalrun. Alle drie afstanden hebben binnen de Survival Bond Nederland een ?open? karakter gekregen. Dat betekent dat alle atleten met een wedstrijdlicentie mogen deelnemen ongeacht in welke competitie ze uitkomen. Zo cre?er je meer strijd en wordt ook duidelijk hoe de onderlinge verhoudingen liggen. Op die manier kunnen survival atleten ook eens een afstand meedoen die buiten hun competitie ligt.

Voor Teatse Tichelaar was het zijn zevende wedstrijd uit het landelijke circuit. Teatse had aan het begin van het seizoen twee doelen gesteld: een podiumplek op het NK en de eindzege in het klassement. De eerste heeft hij in de pocket, want in Gendringen finishte hij van de 450 deelnemers als 51e overall, maar als derde bij de H50+ op het NK en als eerste H50+ in het circuit. Een bronzen plak dus. De concurrentie was door de vele deelnemers hoger dan anders. Uit andere categorieën deden er een aantal sterke 50+ mee. 

Gelukkig waren de weersomstandigheden afgelopen zondag prima voor een winterse dag. Geen wind, een doorbrekende zon en temperaturen van rond de zeven graden. Teatse zat in de eerste startgroep van zestig en moest zoals gewoonlijk even zijn ritme vinden. Het parkoers was tien kilometer met 29 hindernissen waaronder een paar leuke combinaties. Bovendien moest er gekayakt worden en ook het boogschieten zat er weer in. Na een drietal kilometers kon Teatse zijn snelheid omhoog brengen en werden er steeds meer deelnemers bijgehaald. Het tempo lag erg hoog ondanks de drassige weilanden en bospaden. Gemiddelde loopsnelheid ongeveer dertien kilometer per uur. Teatse schoot ook bij het boogschieten raak (schiet je mis dan moet je een extra strafrondje lopen wat natuurlijk tijd kost). De eindhindernis op het finishterrein werd nog soepel genomen maar door het hoge tempo van deze wedstrijd kwam Teatse aardig uitgewoond over de finish.
Nadat alle kanshebbers zo’n beetje over de finish waren gekomen bleek dat Teatse inderdaad de derde plek had bemachtigd. Een uitstekende prestatie, vooral omdat hij eigenlijk 60+ is. Die categorie kent de bond echter nog niet. Teatse dwong door zijn optreden opnieuw veel respect af bij zijn mede survivelaars, maar ook opgetrokken wenkbrauwen van degenen die hij achter zich liet. Teatse verstevigde door dit optreden zijn positie in het klassement en de winst in het klassement lijkt hem bijna niet meer te kunnen ontgaan. Volgende wedstrijd is in Kootstertille op 12 maart.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda