Sport

Biljarters kunnen weer raak stoten

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Vrijdagmiddag heerste er een feestelijke stemming in Noorderbreedte De Spiker. De reden: de offici?le opening van het opnieuw geplaatste biljart. Met name bewoner Kees Leijen (Oppe Pot) liep wat zenuwachtig heen en weer. Hij had de touwtjes in handen wat betreft deze opening en er mocht natuurlijk niets mis gaan. Door Ubbo Posthuma

Kees is een perfectionist en laat niets aan het toeval over. Dat was vroeger niet minder, toen hij het kaboutervoetbal bij de vv Harlingen leidde. Kinderen vanaf 6 jaar leerde hij de eerste beginselen van het voetballen. Er wordt zelfs gefluisterd dat hij Drewis Smedinga jr. onder zijn hoedde heeft gehad, die later bij het eerste van de vv Harlingen en Harkemase Boys furore maakte. Op de toenmalige gemeentelijke camping Zeehoeve hield Kees de jeugd bezig met tal van activiteiten. Ja, Kees was een druk baasje en deed alles met heel veel plezier.

Sinds het jammerlijke overlijden van zijn vrouw, woont Kees nu tot volle tevredenheid in De Spiker waar hij actief meedoet aan de dingen die georganiseerd worden, waaronder het wekelijkse biljarten. Hierdoor is Kees bij de bewoners erg geliefd, vooral bij de dames. Want zijn charme heeft de geboren IJmuidenaar nooit verloren.
Na de verbouwing van de recreatiezaal was er geen plaats meer voor het biljart. Omdat vele activiteiten tegenwoordig steeds vaker op de afdelingen plaatsvinden, werd uiteindelijk besloten het biljart op de eerste verdieping te plaatsen. Een goede greep. Het was eerst even wennen, maar weldra hadden de biljarters hun gang naar de nieuwe plek gevonden en nu wordt het spelletje weer naar hartenlust gespeeld. Ook mensen vanuit wijk De Spiker zijn van harte welkom en komen dan ook bijzonder graag.

Vrijdagmiddag werd er een klein feestje gevierd op de eerste etage van locatie de Zuiderhaven. Kees had het biljart met vlaggetjes versierd en heel veel bewoners uitgenodigd deze officiële opening mee te maken. Pietsje van der Wal, activiteitenbegeleidster, had de eer om het lint door te knippen, wat zij dan ook onder toeziend oog van locatie-manager Anneke Adema met veel ceremonieel uitvoerde. Na deze handeling sprak Pietsje van een bijzondere gebeurtenis en was ze blij dat het biljart nu weer een definitieve bestemming heeft. Ook Adema liet zich in dergelijke bewoordingen uit en sprak haar dank uit aan de vrijwilligers die dit mogelijk hadden gemaakt.

Vervolgens nam Kees weer het woord en liet weten voor enkele mensen een presentje te hebben. Allereerst Pietsje van der Wal, die meestal voor (gratis) koffie zorgt tijdens het biljarten. Frans Leunge wist de meeste punten bijeen te vergaren en verloor maar één keer. Ook hij kreeg een presentje. Jan Outhuijse was tweede geworden. “Al was ik tiende geworden”, zei Jan. “Maar het feit dat ik één keer in mijn leven van Frans Leunge heb gewonnen, telt voor mij alleen maar.” Verder werd ook Bertus Leunge in de huldiging betrokken. Met zijn 77-jarige leeftijd is hij het oudste lid van de biljartclub. Maar hij speelt nog als een jonge hond. Dan Tineke Willekes. Hoewel zij niet biljart, is ze altijd trouw aanwezig om de ‘kunsten’ van de heren gade te slaan. Wel is Tineke nu zo ver gevorderd, dat zij het zelfs aandurft om de biljarters aan te geven hoe zij een bal moeten raken. Als laatste mocht Germ Zantema een presentje ontvangen. Dit vanwege zijn niet nalatende ijver om de standen bij te houden.

Alvorens een toast zou worden gegeven op een nog jarenlang biljartleven, nam Leny Outhuijse nog even kort het woord. Zij bedankte Kees Leijen voor alle moeite. Ook hij kreeg een welverdiend presentje. En omdat Kees één dag tevoren zijn 74ste verjaardag had gevierd, werd het ‘Lang zal hij leven’ door iedereen aangeheven. Een vrolijke happening die de uitstekende sfeer in De Spiker weergeeft.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda