Sport

Beartrail voor liefhebbers van heuvels, stenen en modder

Door Jeroen Pietersma
Het hoogtepunt wat betreft trail running was voor Herman Geritz uit Midlum afgelopen zaterdag de 56 kilometer lange Bear Trail in ?s Gravenvoeren (Belgi?). Na mooie testen op afstand (Run Forest Run) en klimwerk (Duintrail Bergen) moest deze trail met 1396 hoogtemeters voor hem het hoogtepunt van het jaar worden. Onze zuiderburen organiseren veel trails, wat logisch is gezien men in de Voerstreek en de Ardennen prachtige parkoersen uit kan zetten maar veel Nederlanders reizen er naar toe omdat de trailsport erg populair aan het worden is.

Herman wist dat het een zware opgave zou worden gezien de afstand en de hoogtemeters maar ook de ondergrond, heel veel modder en stenen. Om 9.00 zouden 107 deelnemers starten op de langste afstand en een uur later 122 op de 37 en 255 op de 15 kilometer. Het was droog en rustig weer dus ideale omstandigheden om te lopen. De start en finish waren bij de sportvelden van SK Moelingen aan de weg op Berneau. Na slecht enkele tientallen meters over asfalt mocht men gelijk de weg af en diende het eerste modderpad zich aan. Hierna ging het ook al licht omhoog over Het Heuvelke, heel toepasselijk. Vanaf kilometer 6 werd een moeilijk stuk traject gelopen, licht stijgend door een door vele stenen en modderpoelen gevulde greppel waar het moeilijk op de been blijven was. Hierna werd even ongemerkt de Nederlandse grens gepasseerd en via de Steegstraat weer vlot België in.


Herman had iets meer dan een uur nodig gehad voor dit eerste stuk en dat viel hem best wel mee maar dit waren lang niet de zwaarste kilometers geweest. Via de Meulenberg en het langzaam stijgend pad na de Schophemerheide ging het via het 15 kilometerpunt langs het Kattenroth wat precies langs de Nederlandse en Belgische grens loopt. Het 20 kilometerpunt lag bij De Planck, een bekende grensplaats. Herman kwam hier in 2 uur 18 door en het liep nog knap. Via de Rue de Beusdael kwam men bij het 30 kilometer punt en toen begon het echt zwaarder te worden vanwege de slecht te belopen modderpaden waarbij je alle kanten uitglibbert en dat kost veel kracht. Op een boerenpad moest Herman alle moeite doen om overeind te blijven. Bij het 40 kilometerpunt ging het al naar de 5 uur lopen maar ondanks al enigszins afzien zette Herman door. Gelukkig was er nog een prima verzorgingpost en vervolgens verder naar het 50 kilometerpunt met nog een lange afdaling over een smal pad met veel stenen en modder war het goed uitkijken was. Voor Herman was het duidelijk dat hij de finish ging halen maar de laatste 6 kilometer met de passage van een modderbad onder een viaduct door was nog pittig. Uiteindelijk bereikte hij de finish in 6.52.37. Het was een unieke ervaring die hij beslist niet had willen missen!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda