Nieuws

Angst personeel Doeksen voor werkgelegenheid

Door Jeroen Pietersma
TERSCHELLING/VLIELAND ? De centrale ondernemingsraad (COR) van Rederij Doeksen roept de gemeenteraden van Terschelling en Vlieland op om in te grijpen in de veerbootoorlog. Nu de definitieve toewijzing van de concessie aan Doeksen nog jarenlang op zich kan laten wachten, zal oneerlijke concurrentie door EVT onherroepelijk leiden tot banenverlies, vreest het personeel van Doeksen.

De COR vindt dat de bal nu bij de volksvertegenwoordigers op de beide eilanden ligt. Vanavond wordt op het gemeentehuis van Terschelling tijdens de vergadering van de raadcommissie een petitie aan de raad aangeboden waarin wordt gevraagd om in te grijpen. De gemeenten zijn contractpartner in het Openbaar Dienstencontract, dat in 2006, respectievelijk 2007 door Vlieland, Terschelling, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en Doeksen werd getekend.
Daarin stond de belofte dat de overheid zich zou inspannen binnen twee jaar concessiewetgeving tot stand te brengen. In de tussentijd mochten derden onder voorwaarden ook een veerdienst onderhouden.
Aanvankelijk voer EVT met de passagiersboot ‘Stortemelk’, zowel tijdens de zomer als de stille wintermaanden om aan te tonen dat ze niet uit was op cherrypicking. Maar dat principe is met de komst van de ‘Spathoek’ volledig overboord gezet. Die ging de afgelopen winter voor maanden tegen de kant.

Bij de totstandkoming van het ODC had met name Terschelling destijds nogal wat noten op haar zang, door in een zogenoemde side-letter aanvullende eisen aan de rederij te stellen, zoals het stimuleren van de werkgelegenheid op het eiland. Doeksen heeft deze belofte ruimschoots ingelost, benadrukt de ondernemingsraad. Nu, zes jaar later, is de concessie, die in 2011 onderhands via officiële weg werd gegund aan Doeksen, echter nog steeds niet definitief.
“Wij hebben nu te maken met een concurrent die vaart wanneer hij wil, geen enkele verplichting heeft en zomers tegen dumpprijzen de omzet van TSM met 25 procent of meer kan afromen”, stelt de COR in de petitie.
“Na de recente uitspraak van de Commissie voor Beroep voor het Bedrijfsleven dreigt deze oneerlijke situatie nog jaren aan te houden. Het bizarre van deze situatie is bovendien dat de concurrent financiële averij oploopt en Doeksen in haar zog meesleurt. Doeksen heeft afgelopen jaar ruim twee miljoen euro verlies geleden. En 2013 zal met een nog groter verlies van ruim drie miljoen euro worden afgesloten, waarmee de continuïteit van onze werkgever acuut in gevaar is!”
Het personeel vreest voor haar baan omdat de directie onlangs al een reorganisatie met verregaande bezuinigingen heeft aangekondigd. “Niet alleen het in jaren opgebouwde goede serviceniveau van ons bedrijf verschraalt, maar ook de dienstregeling én onze banen komen in gevaar. Het in stand houden van deze oneerlijke concurrentie zorgt er nu voor dat een gezond bedrijf en de grootste werkgever op Terschelling, financieel ten onder dreigt te gaan en wij onze banen dreigen te verliezen. Dit mag niet gebeuren!”
Tot nu toe heeft het college van burgemeester en wethouders van Terschelling amper stelling genomen in het conflict, omdat ze continu in allerhande juridische procedures met EVT was verwikkeld. Met name de dreiging rond de miljoenenclaim maakte het college monddood. Die claim is inmiddels door de rechter van tafel geveegd.
Onder Terschellingers heerst ondertussen de vrees dat bij aanhoudende concurrentie een aantal onrendabele afvaarten gedurende de komende wintermaanden uit de dienstregeling zal worden geschrapt. Dat zou met name voor forensen en scholieren verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda