Nieuws

Woningen Kluerd/Ropens tegen de vlakte

HARLINGEN – Onlangs is begonnen met de sloop van de jaren 60-woningen aan de Kluerd en Ropens in de Oosterparkwijk. Ook woningen van hetzelfde aan de Grettingalaan en Troelstrastraat vallen onder de slopershamer.

Door Ubbo Posthuma

De sloop van de woningen aan de Kluerd is in volle gang (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Het hele project wordt in opdracht van De Bouwvereniging Harlingen in drie fases uitgevoerd door aannemer Friso uit Sneek. Volgens projectmanager Jan Boelens van De Bouwvereniging wordt na de sloop in februari begonnen met de bouw van de eerste fase. 

Er verrijzen twee typen woningen. Kleine gezinswoningen met verdieping, waar later een traplift in kan worden aangebracht. Het andere type is zonder verdieping met slaapkamer en badkamer op de begane grond. Het worden sociale huurwoningen. Door de plaatsing van zonnepanelen, goede isolatie en een warmtepomp, zijn er bij normaal gebruik geen energiekosten te verwachten. 

Iets minder dan de helft van de bewoners keert terug. Zij verblijven tijdelijk in wisselwoningen aan de Grettingalaan. “Het leuke is dat de meeste bewoners graag weer terug willen naar hun eigen plekje”, zegt Boelens. “Aan dat verzoek proberen we natuurlijk te voldoen.” Er is geregeld contact tussen bewoners, bouwvereniging en aannemer. Bewoners konden ook hun ideeën op tafel leggen. 

De eerste woningen worden deze zomer opgeleverd. De tweede fase begin 2019 en de derde fase in de zomer van 2019. Ook voor de bewoners van de Troelstrastraat zijn op de Grettingalaan wisselwoningen beschikbaar. Als laatste zullen de woningen aan de Grettingalaan worden gesloopt. Architectenbureau Alynia uit Harlingen heeft de nieuwe woningen ontworpen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda