Nieuws

Werelddoelen op rsg Simon Vestdijk

Het jaarlijkse 5A-project op rsg Simon Vestdijk is maandag begonnen. Het thema is ‘Werelddoelen’ en dat gaat over ‘Sustainable Development Goals’ van de Verenigde Naties. Deze doelen stonden ook centraal op het World Economic Forum in Davos.

Deze week komen er allerlei sprekers naar de Harlinger scholengemeenschap, waaronder wetenschappers, voorlichters van het nieuwe University College in Leeuwarden en drie oud-leerlingen; Wietse Slob, Roos Swart en Britt van Akker.

Verder onder andere een medewerker van het Rode Kruis, een energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden, dominee Cees Glashouwer van voedselbank De Helpende Hand en een medewerker van Greenpeace.

 

Er zijn excursies en workshops en alle vijftig leerlingen gaan na deze week aan de slag met een eigen onderzoek gerelateerd aan de SDG’s. Op donderdagavond 15 februari is er een presentatieavond voor alle ouders, verzorgers en collega’s op de rsg.


Docent Ellen Rombout deed gisteren op LinkedIn verslag van de start van het project:

 

De opening werd verricht door wethouder Hein Kuiken van Onderwijs. Hij zat zelf ooit op de rsg maar zei dat er in zijn tijd nog niet zulke mooie projecten als deze waren!

Daarna kwamen Donna Noonan en Indira van der Zande die betrokken zijn bij het opzetten van het nieuwe University College Fryslân in Leeuwarden. Zij legden uit wat studenten kunnen verwachten als zij aan het UCF gaan studeren. Ook zijn bij deze studie de SDG’s leidend.

 

Toen sprak Elian Yahye over zijn werk bij de VN. Hij is student internationale betrekkingen in Leiden en eveneens werkzaam bij de VN als jongerenvertegenwoordiger. Hij had een glashelder verhaal over de 18 SDG’s en er was een levendig gesprek tussen hem en de leerlingen.

 

Maarten Nesse vertelde over Greenpeace en waar deze actiegroep zoal bij betrokken is. Daarna sprak Cees Spronk, begonnen als lepra-arts en vervolgens plastisch chirurg, over zijn werk in Bangladesh en Nigeria. Iedereen was diep onder de indruk van zijn verhaal. Hij opereerde duizenden met open verhemelte.

 

Als afsluiter prof. Caspar van den Berg van het UCF over verzuiling, consensus en dissensus. Een inspirende dag!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda