Nieuws

Weinig uitvallers in koude tocht langs Friese steden

HARLINGEN – Het was afgelopen zondag afzien voor de deelnemers aan de Winterfietselfstedentocht. Er waren weinig uitvallers, maar een groot aantal fietsers zag op voorhand al af van de pittige tocht.

Een van de deelnemers haalt zijn stempel. (Foto: Joop van der Heide)

In het traject van Harlingen naar Dokkum via Franeker kregen ze te maken met een noordoostelijke windje kracht 5 en -1 op de thermometer. 656 fietsers haalden in de Lachende Koe op de Voorstraat een stempeltje. Daar was ook een EHBO-post ingericht.

Harlingen ligt op 129 kilometer van de start in Leeuwarden en er moes dan nog 85 kilometer worden afgelegd om de 214 kilometer van deze tocht vol te maken. Het stuk door Zuidwest-Friesland ging voorspoedig want de eerste ligfiets kwam rond kwart voor elf door. Hij was om 7 uur in Leeuwarden opgestapt. De finish van de eerste groep lag na vier uur ’s middags. Het stuk Harlingen, Dokkum, Leeuwarden was beduidend zwaarder en kostte meer energie dan Leeuwarden, Sneek, Bolsward, Harlingen.

De deelnemers waren overduidelijk goed voorbereid want er reden zeker 100 auto’s mee die voor droge schone kleding en catering zorgden. De EHBO in Harlingen leverde een team, maar de vrijwilligers hoefden alleen maar een pleister te plakken op een wondje die het rayonhoofd had opgelopen.

De stempelaars hadden een dubbel systeem. De deelnamekaart op naam werd gescand en het stadswapen van de elf steden aan de rand van de kaart werd met een kniptang doorboord in de stempelpost van die plaats. Via een regelmatige update van het scansysteem kon precies worden aangegeven hoeveel deelnemers er nog in Harlingen en dus ook elders, moesten stempelen.

De post in Harlingen opende om half elf en sloot om kwart voor vijf. Er hadden zich ruim 1100 deelnemers opgegeven, maar 400 fietsers lieten het afweten.

Drie goed ingepakte deelnemers naderen Wijnaldum. (Foto: Johan Beuker)

Op de Voorstraat was de stempelposte ingericht en stond een EHBO-team klaar. (Foto: Joop van der Heide)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda