Nieuws

Street View in de Gouden Eeuw

Veel animo voor locatietheater Under de Toer

HARLINGEN - Het enthousiasme om mee te doen met het locatietheaterproject ‘Op de terp Almenum’ is groot, zo bleek tijdens de kick-off vorige week donderdag in de Grote Kerk. Ruim 90 Harlingers waren naar de kerk gekomen om zich te laten informeren over het theaterspektakel dat daar op 4, 5 en 6 oktober gespeeld gaat worden, als onderdeel van Under de Toer (LF2018). De voorstelling zal gaan over Harlingen in de Gouden Eeuw.

Enscenerings-kunstenaar Sophie Doeland ‘wandelt’ met haar camera door Harlingen in de Gouden Eeuw. Voor de aanwezigen nu al een verbluffende ervaring, die veel belooft voor het uiteindelijke resultaat.

Hugo ter Avest, directeur van Het Hannemahuis, nam in een boeiende voordracht het publiek mee naar die tijd, geïllustreerd met tekeningen en schilderijen uit de collectie van het Harlinger museum. Jeanine Otten, archiefbeheerder, ging daarna in op Harlingers uit die periode, waarover de laatste jaren dankzij archiefonderzoek veel bekend is geworden. Ze lichtte op boeiende wijze de vondsten toe. “Personages, beelden, geluiden en verhalen voelen heel hedendaags aan. Als onderzoeker kruip je in de huid van onze voorouders”, vertelde Jeanine Otten. “De Gouden Eeuw vormt een spiegel voor onze eigen tijd.”

 

Artistiek leider van het project ‘Op de terp Almenum’ ,Titia Bouwmeester, stelte zich daarna voor. Zij vertelde over haar inspiratie: “In het museum werd ik prompt verliefd op de prachtige, uiterst gedetailleerd getekende 3D vogelvluchtkaart uit 1610 van de Harlinger cartograaf Jacob Lous. Deze kaart kan je niet missen. Hij laat een trotse stad zien, een onneembare vesting aan het Wad, poort naar het Friese achterland, het rijke Amsterdam en de rest van de wereld.”

 

Deze kaart gaat een belangrijke rol spelen in de voorstelling. Toeschouwers zullen er tijdens de voorstellingen in kunnen ronddwalen, als in een soort Street View avant-la-lettre, door het Harlingen van vier eeuwen geleden. Dit wordt mogelijk door middel van spectaculaire projectie en geluidseffecten. Een voorproefje daarvan werd ter plekke uitgevoerd door componist/dirigent Ben Lammers van Bueren en enscenerings-kunstenaar Sophie Doeland. Dat leverde de aanwezigen nu al een verbluffende ervaring op, die veel belooft voor het uiteindelijke resultaat.

 

Er zullen verhalen uit Harlingen van vroeger worden gespeeld. Daarin zullen een twintigtal historische personages figureren die door Jeanine Otten in de stadsarchieven zijn gevonden: van kaartenmaker Jacob Lous met zijn landmeters, de stadsrekenmeester, wezen uit het Weeshuis, vluchtelingen (ja, ook toen al), de stadsdokter tot een logementhouder. Titia Bouwmeester presenteert de rollen. Enkele zullen worden gespeeld door professionele acteurs, maar voor de meeste worden amateurspelers gezocht, inwoners van Harlingen.

 

De aanwezigen konden zich aanmelden als deelnemer in het theaterproject. Allerlei talenten en vaardigheden zijn nodig: acteren, musiceren,  decorbouwen, kostuums naaien, zingen als solist of meedoen in het nog samen te stellen projectkoor. Dit leidde meteen tot veel enthousiaste drukte bij de diverse inschrijftafels. Ook een groep nieuwkomers, afkomstig uit Syrië, heeft zich aangemeld om een muzikale scène op zich te nemen.

 

Voor veel mensen was deze bijeenkomst de eerste kennismaking met het project en er waren dan ook veel vragen. Alle inschrijvers krijgen een uitnodiging om op zondag 11 maart naar gebouw De Hoeksteen te komen, tegenover de Grote Kerk. Het artistieke team onder leiding van Titia Bouwmeester organiseert dan een spel- en koorauditie.

Ook de mensen die zich al eerder opgegeven hebben via info@deterpalmenum.nl ontvangen hier een uitnodiging voor. Heeft u alsnog interesse, kijk dan op de website www.underdetoer.nl/manifestaties/op-de-terp-almenum of schrijf in via bovenstaand e-mailadres.

Titia Bouwmeester en Jeanine Otten presenteren een twintigtal historische personages die gaan figureren in de voorstelling, waaronder kaartenmaker Jacob Lous, wezen uit het Weeshuis, tobbedansers, vluchtelingen, de stadsdokter en een logementhouder.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda