Nieuws

‘Under de Toer’ en ‘Op de terp Almenum’

HARLINGEN - Leeuwarden/Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 (LF2018) is geopend. Een van de hoofdprojecten daarbinnen is Under de Toer: in 32 kerken in Friesland vinden (muziek)theatervoorstellingen plaats, die elk een bijzonder verhaal uitbeelden dat met die kerk in verband staat. De verhalen worden door de plaatselijke gemeenschap in samenwerking met professionele theatermakers tot leven gebracht. Under de Toer komt ook naar Harlingen. In de Grote Kerk van Harlingen wordt op 4, 5 en 6 oktober Op de terp Almenum gespeeld, een  muziektheaterproductie over de glorietijd van Harlingen. Deze maand is er een kick-off.

Tijdens de Gouden Eeuw bracht in opdracht van het stadsbestuur in 1610 de Harlinger cartograaf en bouwmeester Jacob Lous de toenmalige stad in beeld met een minutieus getekende vogelvluchtkaart. Jacob Lous ligt in de Grote Kerk begraven. Zijn prachtige kaart hangt prominent zichtbaar in museum Het Hannemahuis.

Anno 2018 stappen bewoners van Harlingen in zijn in 1610 getekende stad, als in een soort Google Street View avant-la-lettre. Multimediaal muziektheater met zang (koor en solo), muziek, projecties,  geluidseffecten en bulderend orgel brengt de historische stad tot leven. De beelden, geluiden en verhalen voelen opmerkelijk hedendaags aan. De Gouden Eeuw vormt een spiegel voor onze eigen tijd.

 

Voor de realisatie van dit spectaculaire project is de Stichting Op de terp Almenum in het leven geroepen. Er is al veel voorwerk verricht. Subsidies zijn in aanvraag en deels al toegezegd. De organisatie krijgt medewerking van gerenommeerde professionele theatermakers. Met diverse verenigingen en koren is contact gelegd, waaronder Vereniging Oud Harlingen, Kindertheater LEF, Cantorij van de Grote Kerk, Orpheon, de Willem Barentszwerf en Het Harlinger Volkstoneel.

 

Deelnemers gezocht

‘Op de terp Almenum’ wordt een voorstelling van, voor en door Harlingers. De organisatie zoekt een zo divers mogelijke groep van minstens 100 vrijwilligers met talent op gebied van muziek, toneel, zang, dans, beeldende vakken, decors, kostuums, enzovoort. Een belangrijke rol zal zijn weggelegd voor een nog te vormen speciaal projectkoor van ongeveer dertig mannen en dertig vrouwen. ‘Op de terp Almenum’ zoekt daarom goede zangers die van het blad kunnen lezen. De koorleden kunnen daarnaast eenvoudige theatrale rollen vervullen of als figurant fungeren.

 

Kick-off

De kick-off is donderdag 22 februari vanaf 19.30 uur in de Grote Kerk. Hier wordt dan uitvoerig informatie gegeven en kun je intekenen als acteur, muzikant, decorbouwer, productie- of regieassistent. Wil je je eerst even oriënteren? Ook dat kan, er zitten mensen klaar om je vragen te beantwoorden.

Vanaf 19.30 uur is er inloop met koffie/thee. Na een welkomstwoordje en na 20.00 uur vertellen Jeanine Otten ( beheerder gemeente archief ) en Hugo ter Avest (directeur van het Hannemahuis) het verhaal van de Gouden Eeuw van Harlingen. Om 20.30 uur vertelt theatermaker en artistiek leider Titia Bouwmeester het plan toe en introduceert ze haar team. Rond 20.45 uur kun je met leden van het artistieke team in gesprek. Je kunt vragen stellen en/of je opgeven.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda