Nieuws

Uitwisselingsweek Simon Vestdijk met Duits gymnasium

Leerlingen van 3 atheneum van rsg Simon Vestdijk hebben onlangs een uitwisselingsweek gehad met Gymnasium Arnoldinum in Steinfurt. Max Tiemersma van 3A2 maakte het volgende verslag van de week in Duitsland.

Door Max Tiemersma

Leerlingen van 3 atheneum van rsg Simon Vestdijk in de Duitse school

Ik vond de uitwisseling erg geslaagd. Op maandag gingen we met de bus van Waddentours naar Steinfurt. In de bus was het al gauw erg gezellig. Toen we op de school in Steinfurt aankwamen, stonden de leerlingen ons al op te wachten. Nadat we onze bagage uit de bus gehaald hadden, gingen we naar de aula en kregen we een lunch (pizza, belegde broodjes, etc.) en presentaties over het programma in Steinfurt, Horstmar en Schöppingen.

Daarna volgde een wandeling door de school en door de stad. Toen we om half vier weer op school aankwamen, gingen we nog een kort kennismakingsspel doen, waarna we allemaal naar de gastgezinnen gingen. Ik had een leuk gastgezin. De eerste avond was een beetje lastig, maar daarna ging het wel weer goed.

Op dinsdag hadden we eerst twee uren les; ik had natuurkunde en scheikunde. Daarna gingen de leerlingen uit Horstmar met de bus naar Steinfurt om daar te werken aan een project over ‘Regionale Denkmäler’ (monumenten uit de regio). Ons groepje had het Schloss Burgsteinfurt en de Hohe Schule (beide in Steinfurt). Na een lunch liepen we naar het station en gingen we met de trein naar Münster.

In Münster hebben we het ‘Haus des Westfälischen Friedens’ bezocht. Daarna zijn we naar de kerstmarkt gegaan, wat erg gezellig was. Op woensdag gingen we naar het stadion van Borussia Dortmund (Signal-Iduna Park, Westfalenstadion) waar we een rondleiding kregen langs onder andere de spelerstunnel, de kleedkamers en de tribunes. Dit was een erg bijzondere belevenis. Die middag reden we door naar Essen om naar Zeche Zollverein (een voormalige kolenmijn) te gaan. Helaas regende het en konden we het terrein niet bekijken, maar kregen we een rondleiding in het Ruhrmuseum. Die avond hadden we vrij en ben ik met mijn uitwisselingsstudent naar de uitwisselingsstudent van Chris Kooijman gegaan.

Op donderdag hadden we weer twee lesuren (wiskunde en Latijn) en daarna gingen we ons project afmaken en presenteren. Die middag vrij, met als opdracht wat te eten te maken voor de feestavond. Ik had met mijn uitwisselingsstudent pizzabroodjes gemaakt. ’s Avonds hadden we een feestavond met een buffet. Toen het om 21.45 uur afgelopen was, gingen we naar huis. De volgende ochtend reden we om half negen weer terug naar Harlingen.

Al met al vond ik het een leuke week, met veel nieuwe ervaringen en indrukken en vriendschappen. Het leukst vond ik de kerstmarkt en de rondleiding in het stadion. Ik kijk nu al uit naar de tweede week in juni.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda