Nieuws

Toch een gewelf onder voormalige boekhandel

HARLINGEN – Er zit toch een gewelf onder het pand op Voorstraat 26 - het voormalige pand van boekhandel Wever, dat de gemeente Harlingen laat verbouwen tot fotozaak voor fotograaf Wim Smits. Het werk gaat langer duren en meer kosten.

Wim Smits en Karin Scholtheis nemen een kijkje in het toekomstige winkelpand.

Fotograaf Wim Smits zit nu nog tussen Hannemahuis en bibliotheek. Zijn huidige pand wordt, met een nieuwe boekhandel, de schakel tussen museum en bieb. De gemeenteraad maakte eind vorig jaar ruim anderhalf miljoen euro vrij voor dit cultureel centrum, dat nog voor de Tall Ships races de deuren  moet openen.

De gemeente betaalt de verhuizing van Wim Smits, en de aanpassingen aan Voorstraat 26. Wim Smits wil een vlakke vloer, en de verhoging in het achterste deel van het pand moet daarom geslecht worden.

Eén en ander was tegen het zere been van Peter Wever, van de boekhandel die in 2015 failliet ging. Hij wilde jaren geleden af van de verhoging, maar een ambtenaar van de gemeente meldde hem dat er een monumentaal gewelf onder zat, dat onaangeroerd moest blijven.

 Toen er vragen kwamen in de gemeenteraad, zei wethouder Hein Kuiken (PvdA) dat er in archieven niets te vinden was over een gewelf. En ook ter plekke vond hij geen gewelf, maar: “Eén grote betonnen bak.”

Onlangs kwam er tijdens de verbouwing toch een gewelf tevoorschijn. “De kelder dateert waarschijnlijk uit de 17e eeuw en is deels bewaard gebleven”, meldt gemeentewoordvoerder Trientsje van der Meer. “Bij een eerdere verbouwing is een deel van de kelder verwijderd.”

Tjepke van der Pol (D66) vroeg afgelopen woensdag in de raadszaal om opheldering: hoe kan het gewelf dat er niet was, er nu toch zijn? Wethouder Kuiken zei dat het duidelijk was geworden door te breken en te slopen, en dat enkele mensen die eerder vertelden dat er wel degelijk een gewelf zat, gelijk hadden.

Het gewelf wordt nu, volgens het boekje, onder archeologische begeleiding blootgelegd en gedocumenteerd. Dit neemt meer tijd in beslag dan gepland en gaat eveneens meer geld kosten. De verhuizing van Wim Smits lukt mogelijk niet deze maar pas volgende maand, zei Kuiken. Marga Liefting (CU) vroeg of het verstandig is door te zetten, en of het verstandiger is op zoek te gaan naar een ander pand voor Smits.

De hogere kosten zijn volgens een inschatting van wethouder Kuiken geen aanleiding om naar een ander pand op zoek te gaan. “Of het leidt tot een onacceptabele vertraging, kan ik op dit moment niet zeggen”, zei Kuiken. “We doen alles om dat te voorkomen.” Mogelijk kunnen de aannemers bij de diverse projecten één en ander opvangen, door eerst in de bieb te beginnen. De bouw van het cultureel centrum is overigens gegund aan Bouwbedrijf Kolthof in Stiens.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda