Nieuws

Speech burgemeester Roel Sluiter leidt tot ophef

HARLINGEN – Burgemeester Roel Sluiter bestempelde PVV en Forum voor Democratie in zijn nieuwjaarstoespraak als ‘onfatsoenlijke’ partijen. Dat leidde – vooral op Twitter – tot opschudding, en enkele ontevreden raadsleden. Tijdens de verkiezingen van 2017 hebben ruim 1500 mensen in de gemeente Harlingen op PVV en FvD gestemd, zei Jan Jellema (Harlinger Belang) woensdag in de raadszaal. “Kwalificeert de burgemeester deze mensen ook als onfatsoenlijk?”

“Nee, niet categorisch”, zei burgemeester Roel Sluiter. “Want ik ken al die mensen natuurlijk niet afzonderlijk. Bovendien is er een onderscheid tussen politici en burgers.” Kiezers zijn mensen die niet over één kam geschoren kunnen worden, zei Sluiter. “Politici, die zich namens hun partij uiten, zijn ideologen en die kunnen aangesproken worden op hun gedachtengoed.”

Uit de speech van Sluiter, afgelopen maandag tijdens de nieuwjaarsreceptie in Stadsschouwburg Trebol: “De termijn waarin nieuwe partijen zich konden melden voor de verkiezingsstrijd, is inmiddels verstreken en ik ben blij dat we alleen maar te maken hebben met fatsoenlijke partijen in Harlingen, als u begrijpt wat ik bedoel.
Ik sta natuurlijk als burgemeester volstrekt boven de partijen. Zo hoort dat en zo is het ook.
Alle partijen zijn mij even lief, en zo wil ik het graag houden.
En gelukkig kan dat, zonder dat ik mijzelf geweld aan hoef te doen.” Tegen Omrop Fryslân zie Sluiter dat hij doelde op Forum voor Democratie en de PVV.

Tweede Kamerlid Martin Bosma van de PVV op Twitter: “Ongekozen regent van overbodig links splinterpartijtje vindt tweede partij van Nederland niet fatsoenlijk. Vraag: wanneer kunnen wij onze burgemeesters zélf kiezen?”

“Die burgemeester was vroeger lid van de CPN, de partij die achter Stalin en Pol Pot aanliep”, tweette @Marcus_Libertas. “ Vond hij blijkbaar wel kunnen, deze non-democraat.”

Verder op Twitter vooral gescheld. Op het stadhuis bleef het rustig. “Geen telefoontjes of brieven”, meldt de gemeentewoordvoerder. “Eén mail van iemand uit Hallum die zijn ongenoegen heeft geuit.”

De burgemeester hoort boven de partijen te staan. Hoe zit het daar mee, vroeg Jan Jellema. Volgens Sluiter staat hij “volstrekt boven de partijen” en kost hem dat nu geen enkele moeite. “Met die andere partijen zou het mij meer moeite kosten om boven de partijen te staan”, zei Sluiter. “Niettemin zou ik van mijzelf eisen ook boven die partijen te staan, alleen met meer moeite.”

Volgens Sluiter betekent één en ander niet dat hij zijn mening niet mag geven of zijn gevoelens niet mag uiten. “Dat zou mij als burgemeester tot een bleke en inhoudsloze figuur maken.”

Jan Jellema concludeerde dat de speech niet handig was. “Misschien is het niet altijd de laatste eis, of het handig is”, zei Sluiter. “Misschien kan het soms ook duidelijk zijn.” Hij stelde zichzelf de vraag of hij er spijt van heeft. “Ik vind het niet zoiets waar ik enorm spijt van heb.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda