Nieuws

Open huis Maritieme Academie: veelzijdig pakket opleidingsmogelijkheden

Op woensdag 18 april aanstaande wordt van 15.00 tot 18.00 bij de Maritieme Academie Harlingen op Almenumerweg 1 het jaarlijkse open huis gehouden. De school presenteert deze middag de verschillende maritieme opleidingen op vmbo- en mbo-niveau. Het open huis richt zich vooral op leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs, vmbo-leerlingen uit klas 2 die instromen in klas 3, leerlingen vanaf 15 jaar die willen varen en leren, het zogenaamde leerwerktraject en vmbo- en havoleerlingen die mbo zeevaart of binnenvaart willen volgen. 

De opleidingen van de Maritieme Academie Harlingen zijn op elk niveau een wereld van denken en doen. Tijdens het open huis is dat heel goed merkbaar. In de praktijklokalen zijn demonstraties en in de theorielokalen wordt uitleg over de verschillende vakken gegeven. Een opvallend lokaal is de nieuwe Lego Mindstorm-studio waar robotisering en autonoom varen spelenderwijs worden geleerd.

Ongeveer honderd meter van het hoofdgebouw, aan het Oud Jaagpad, bevindt zich het ultramoderne binnenvaartsimulatorencentrum. Hier wordt levensecht het varen op grote binnenvaartschepen nagebootst. De bezoekers van het open huis kunnen onder begeleiding van instructeurs van de school hier aan meedoen.

Voor ouders en begeleiders is er in het schoolgebouw een Oudercafé ingericht waar zij met de schoolleiding op informele wijze in gesprek kunnen gaan.

 

Huisvesting

De huisvesting – dat is het woongedeelte van de leerlingen – kan ook worden bezichtigd. Leerlingen van de school geven rondleidingen aan de bezoekers en laten onder andere restaurant, recreatieruimtes en woon- en slaapverblijven zien. Vanaf het derde jaar vmbo is wonen op school verplicht. Leerlingen van veraf kunnen er al eerder terecht. Gemiddeld woont een leerling 160 dagen per schooljaar op school. Het is een voorbereiding op de varende toekomst als men voor korte of lange tijd aan boord van een schip is.

 

Zij-instroom en leer-werktraject

Het komt voor dat leerlingen (en hun ouders) niet gelukkig zijn met de eerder gemaakte schoolkeuze en willen switchen naar een school die beter past bij hun talenten en verwachtingen. Het vmbo onderwijs in Nederland is zo ingericht dat dit ook moeiteloos kan. De Maritieme Academie Harlingen is ook ingericht op deze zogenaamde zij-instromers. Daarnaast is er voor gemotiveerde en praktisch ingestelde leerlingen vanaf 15 jaar plaats in het zogenaamde leer-werktraject. Dit bestaat uit de combinatie van varen op een binnenvaartschip en vijf periodes van twee weken les op school.

 

Vrije inloop

Iedereen kan tussen 15.00 en 18.00 uur langskomen op het moment dat hem of haar past en net zo lang of kort blijven als men zelf wil. Ook hoeft men zich niet vooraf aan te melden. Naast de vrije inloop is er ook een meeloop-programma. Dat duurt van 15.00 tot 17.00 uur. In dat programma maken leerlingen in allerlei mini-lessen kennis met de maritieme opleidingen. Het is niet verplicht om er aan mee te doen maar als leerlingen dit wel van plan zijn om te doen, dan is aanmelding vooraf wel handig. Een mailtje aan informatie@maritiemeacademieharlingen.nl onder vermelding van ‘meeloop p

|Doorsturen

Buienradar



Agenda