Nieuws

Miljoenencheque voor extra kilometer vismigratierivier

HARLINGEN – De Waddenvereniging is gistermorgen ‘overvallen’ door een televisiecrew van de Postcode Loterij onder aanvoering van Gaston Starreveld. Het gezelschap kwam aanzetten met een leuke verrassing: een cheque ter waarde van €5.114.000 voor de aanleg van een extra  kilometer vismigratierivier.  

Gaston Starreveld en Wouter van der Heij met de miljoenencheque. (Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Met de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 werd de ecologische balans in het ontstane IJsselmeer verstoord. Veel vissoorten konden vanwege de dijk niet meer van zoet naar zout water zwemmen of andersom. Een consortium van partners waar de Waddenvereniging deel van uitmaakt, werkte de afgelopen jaren aan een oplossing: de vismigratierivier.

Via deze passage kunnen trekvissen de Afsluitdijk passeren. Dit zorgt op termijn voor een verbetering van de visstand in het IJsselmeer en de rivieren. De Waddenvereniging kreeg hiervoor eerder al een bijdrage van de Postcode Loterij.

In het najaar van 2018 wordt met de aanleg gestart. Het oorspronkelijke ontwerp van de vispassage vereiste dat die regelmatig moest worden gesloten om te voorkomen dat te veel zoutwater het IJsselmeer in stroomt. Dit betekent echter ook dat er alsnog een beperking is van de trek van vissen. Door de passage een kilometer te verlengen kan deze  permanent openblijven zonder het risico op verzilting van het IJsselmeer.

Om deze laatste kilometer aan te kunnen leggen had Wouter van der Heij als projectleider vismigratie namens de Waddenvereniging bij de Postcode Loterij een verzoek ingediend voor een financiële bijdrage.

Gistermorgen werd duidelijk dat het verzoek is gehonoreerd: “Dit is een complete verrassing”, was de eerste reactie van Wouter van der Heij gistermorgen. “Dit is goed voor de visstand en eind dit jaar kan de schop de grond in. In 2022 kunnen de mensen er een kijkje nemen, want dan is het project klaar.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda