Nieuws

Joël de Jong wint Hotze Schuiltrofee 2017

HARLINGEN – Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente werd de jaarlijkse Hotze Schuiltrofee door de stichting Sportpromotie Harlingen uitgereikt aan Joël de Jong. De commissie bestaande uit Gerben Boskma, Sjoerd de Jong en Henk Metz was unaniem van mening dat de jeugdige Harlinger dit jaar het meest recht had op deze prijs. Joël de Jong staat op het gebied van atletiek en tennis zijn mannetje en werd acht keer Nederlands kampioen op verschillende loopafstanden.

Door Ubbo Posthuma

Gerben Boskma overhandigt de aanmoedigingsprijs aan Lis Stinstra. (Foto: HC – Henry Drost)

Even voor de uitreiking van de trofee werden twee sporters in het zonnetje gezet. Kaatser Dylan Drent en zwemster Noa Teuben wonnen in 2015 en 2016 de Hotze Schuiltrofee, maar ontvingen nog geen blijvende herinnering toen zij de wisseltrofee inleverden. Deze werd nu aan Noa overhandigd. Voor Dylan was zijn zus gekomen omdat hij met Zeerobben op voetbalkamp in Spanje is. “Dat is ieder jaar het geval”, zei Gerben Boskma. “In Trebol hebben wij hem helaas nog niet gezien.”

Vervolgens liet Boskma weten dat er dit jaar een aanmoedigingsprijs beschikbaar is gesteld. “En wel voor het 8-jarige Harlinger turntalent Lis Stinstra. Zij is niet direct voor een nominatie in aanmerking gekomen, maar haar prestaties vallen landelijk op en dat op al jonge leeftijd. Lis doet aan ritmische gymnastiek. Haar ouders reizen geregeld het hele land door voor haar trainingen en wedstrijden. Ze traint wekelijks vijf keer.”

Voor de verkiezing Hotze Schuiltrofee waren drie sporters genomineerd. De 87-jarige Willem Teuben die al twintig jaar lid is van Jeu de Boulesvereniging Boulegoed. Verder het zaalhockeyteam Dames 1 van de Harlinger Mixed Hockeyclub en de 15-jarige Joël de Jong. Omdat vooraf in de Harlinger Courant de genomineerden al waren gepresenteerd, kon Boskma zijn toespraak kort houden. Hij liet weten nogal verrast en blij te zijn met de artikelen. “Ik ben dan ook even naar de redactie gegaan om een compliment te maken met de krant zoals die nu is geworden en de stukjes.”

De Hotze Schuiltrofee wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door de Stichting Oude Seun. De familie Schuil heeft toestemming gegeven om daarvoor de naam te gebruiken van een van de beste kaatsers van de vorige eeuw. “Daar zijn we de familie Schuil heel dankbaar voor.”

Boskma merkte op dat de stichting getracht heeft een verbinding te maken met de verschillende sportende generaties. “De stichting houdt zich bezig met de basisschooljeugd. De nieuwe sportnota die in 2017 is aangenomen door de gemeenteraad, wil dit najaar iedereen, van jong tot oud, aan het sporten krijgen. Daarbij wordt ook de Stichting Sportpromotion betrokken. Willem Teuben is een exponent van dat beleid. Mijn wens is dat ik op die leeftijd nog net zo sportief en gezond mag zijn als hij. Iedereen moet als oudere langer thuis wonen, dus een goede conditie behouden is dan van levensbelang”, aldus de voorzitter.

Uiteindelijk kon hij namens de Stichting Sportpromotion de spanning doorbreken en bekendmaken dat Joël de Jong Sportman 2017 was geworden en de Hotze Schuiltrofee voor een jaar in zijn bezit krijgt. Samen met wethouder Harry Boon reikte Boskma de prijs uit aan Joël de Jong.

Grote vreugde bij Joël, maar ook bij moeder Renje de Jong en andere familieleden. Eerste reactie van Joël: “Ik ben ontzettend blij en had dit ook niet verwacht.” Zoals we vorige week al in de HC hebben gemeld, wil Joël over twee jaar graag meedoen aan de Paralympische Spelen: een doel dat hij al van jongs af koestert en daar ook keihard voor traint.

Burgemeester Sluiter reikte dit jaar de Boei van Harlingen uit aan het projectbureau N31. “De afgelopen jaren heeft het project De nieuwe N31 veel gevraagd van de Harlingers en anderen. Vanuit het projectbureau N31 is altijd veel aandacht geweest voor het blijven betrekken van de inwoners bij het project. En dit werkte zeer goed. Het project kon op heel veel draagvlak rekenen en dat zorgde regelmatig voor veel positieve berichtgeving in de media.”

Anneke Visser kreeg de gemeentedraagspeld voor haar tomeloze inzet voor de Harlinger gemeenschap, waaronder aar vrijwilligerswerk voor Oud Harlingen. “Anneke Visser is al jaren een drijvende kracht bij de vereniging Oud Harlingen”, aldus de verklaring van de gemeente. “Deze vereniging zet zich in op het behoud van het monumentale karakter van de stad en is hierdoor van zeer grote waarde voor Harlingen.” (Foto: HC - Henry Drost)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Een dolblije Joël en moeder Renje de Jong (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda