Nieuws

Gratis voorschoolse opvang in trek

HARLINGEN - Bijna alle 3-jarigen en een groot deel van de 2-jarigen in de gemeente Harlingen maken gebruik van de voorschoolse opvang. Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente.

“In de gemeente Harlingen hebben meer jonge kinderen extra ondersteuning nodig dan in de rest van de provincie”, stelt wethouder Hein Kuiken. “Dat er zoveel kinderen gebruikmaken van de voorschool is dan ook een groot succes. We hopen over enkele jaren op de basisschool te zien dat deze extra ondersteuning effect heeft.”

De gemeente Harlingen biedt alle kinderen zeven uren gratis voorschoolse educatie  aan. Daarmee krijgen kinderen extra uitdagingen op het gebied van taalontwikkeling, motorische ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling. Kinderen die meer ondersteuning nodig hebben krijgen een dagdeel extra (in totaal 10,5 uur per week). Hierdoor starten alle kinderen met gelijke kansen aan de basisschool.

De gemeente Harlingen heeft in het najaar van 2017 een onderzoek uitgevoerd om te achterhalen hoeveel kinderen gebruikmaken van de voorschoolse opvang. Van de 291 kinderen zaten er 108 tweejarigen (72%) en 136 driejarigen (97%) op de voorscholen van de integrale kindcentra. Dit onderzoek wordt elk jaar herhaald.

De gemeente Harlingen heeft samen met de schoolbesturen vanaf 2014 alle basisscholen omgevormd tot integrale kindcentra. Daarin zit naast het basisonderwijs ook de voorschoolse educatie, de kinderopvang en buitenschoolse opvang. Een integraal kindcentrum is een plek waar kinderen van 0-13 jaar onderwijs krijgen, maar ook kunnen spelen en ontspannen.  Wethouder Kuiken: “Ook deze werkwijze heeft een positief effect gehad op het aantal kinderen dat naar de voorschool gaat. Elk kindcentrum biedt een totaalpakket op het gebied van onderwijs, opvang, ontwikkeling en zorg. Dit geeft de kinderen rust en plezier in hun dagprogramma.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda