Nieuws

Column BeRAAD

In de rubriek BeRAAD komt wekelijks een raadslid aan het woord over actuele zaken in de Harlinger politiek. Elke bijdrage wordt afgesloten met een vraag aan een ander raadslid. Vorige week stelde Wim Kroon de vraag: Hoi Sietse, als het CDA genoeg stemmen krijgt bij de verkiezingen en jullie samen met de VVD en de PvdA een nieuwe coalitie gaan vormen, wie heb jij dan het liefst als wethouder voor het CDA: Hendrik Sijtsma of Harry Boon?

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Beste Wim,

Bedankt dat je alvast mee wilt denken over de beste coalitiekeuze die het CDA in jouw ogen moet maken. We nemen dit mee in onze overwegingen als we in die positie mogen komen. Je vraag, wie in mijn ogen de voorkeur geniet als mogelijk wethouder voor het CDA, is niet zo moeilijk. De fractie is gebaat bij een sterke fractievoorzitter en de fractie en het bestuur bij een gedreven en resultaatgerichte wethouder. In mijn ogen hebben we die in de personen van Hendrik Sijtsma en Harry Boon.

De gemeenteraad maakt zich op voor de laatste raadscommissie en raadsvergadering van deze raadsperiode. Daarna kunnen alle fracties zich helemaal gaan richten op de komende verkiezing waar u als inwoner van onze gemeente op 21 maart (weer) mag gaan stemmen.

Volgens de recente verkiezingen bij onze buren lag het opkomstpercentage tussen de 40 en 45%. Bij de vorige gemeenteraadverkiezing in de gemeente Harlingen was de opkomst 54%. Hoe komt het dat maar zó weinig mensen gaan stemmen?

Volgens onderzoek is een belangrijke reden dat veel kiezers het gevoel hebben te weinig van de lokale politiek af te weten of het vertrouwen kwijt te zijn. Waar komt dat gevoel vandaan? Op welke manier kan de lokale overheid het vertrouwen van burgers winnen? Kan het zijn dat de media kiezers steeds minder goed informeren over de lokale politiek of doen de politieke partijen op lokaal niveau zelf te weinig? Niet-stemmers hebben het idee inderdaad te weinig te weten om een juiste keuze te kunnen maken. Van de mensen die ik spreek die niet gaan stemmen zijn de volgende redenen de meest voorkomend.
- Ik weet niet op wie ik moet stemmen
- Het helpt toch niets
- De gemeenteraad boeit me niet

Het blijkt namelijk dat mensen met meer politieke informatie en kennis ook eerder gaan stemmen. Communicatiewetenschappers hebben bovendien laten zien dat veel van deze politieke kennis wordt opgedaan via de massamedia. Wanneer media veel over relevante lokale politieke informatie berichten, worden kiezers gestimuleerd om te gaan stemmen. Binnenkort valt ook bij u de verkiezingskrant in de bus.

Ik hoop dat u allemaal de moeite neemt om te zoeken naar de partij die het beste bij u past. Met uw stem steunt u wel degelijk de lokale initiatieven in uw eigen directe leefomgeving.

De gemeenteraad gaat over dingen die voor de inwoners belangrijk zijn, zoals verkeer, sportvoorzieningen, zorg, veiligheid, bestemmingsplannen, ruimtelijk ordening en de hoogte van de OZB.
Ik hoop van harte dat de verkiezingsstrijd tussen de partijen zal gaan om politiek inhoudelijke (partij)standpunten en niet zoals al gebeurd is, om onjuiste informatie te verspreiden over een andere lokale partij voor eigen politiek gewin. Onsportief! Als laatste in de rij van alle 17 raadsleden wens ik allen een succesvolle campagne en ik hoop dat u op 21 maart massaal naar de stembus gaat! Verkiezingen vormen de basis van onze democratie!

Sietse Zoodsma

|Doorsturen

Buienradar



Agenda