Nieuws

Brits fonds doet herfinanciering voor schepen JR Shipping

HARLINGEN - Een ‘Credit Investment Fund’ in Londen doet de herfinanciering van een scheepsfonds voor elf containerfeeder-schepen uit de vloot van de Harlinger rederijgroep JR Schipping. Onder regie van de rederij heeft de Engelse financier de lening-vordering van ruim € 126 miljoen overgenomen van de Duitse HSH Nordbank.

Het scheepsfonds, JR Fleet Fund CV, is het resultaat van een eerdere, geslaagde herstructureringsoperatie die in 2012 in nauwe samenwerking tussen HSH Nordbank, de rederij en investeerders werd gerealiseerd. Door de elf schepen waar de Duitse bank van meet af aan als financier bij betrokken was in één fonds met nieuwe financieringsvoorwaarden onder te brengen, nam het perspectief om de schepen veilig door de crisis te loodsen toe. Om de oplossing te verduurzamen, was markherstel nodig. Dat bleef uit. In 2016 kende de markt voor containerfeeder-schepen zelfs een vierde dip. Sinds kort is de markt iets aan de beterende hand, maar de JR Fleet Fund CV profiteerde daar nog niet genoeg van.

De behoefte aan een herfinanciering voor de JR Fleet Fund CV manifesteerde zich al eind 2015. Sindsdien hebben de rederij en HSH Nordbank diverse scenario’s uitgewerkt. In september 2017 gaf de bank aan welwillend te staan tegenover voorstellen die zouden leiden tot een werkbare formule om haar betrokkenheid bij de elf schepen af te ronden. JR Shipping heeft toen het initiatief naar zich toegetrokken door contact te leggen met een Credit Investment Fund in Londen.

Achter gesloten deuren en met de rederij in een bemiddelende rol, is vervolgens gewerkt aan de overname van de leningvorderingen. “Hiermee is een herfinanciering gerealiseerd, die geldt als een unicum in de scheepvaartindustrie”, aldus JR Shipping. “Het bereikte resultaat biedt alle partijen voordeel. HSH Nordbank kon haar dossier naar tevredenheid afsluiten; het investeringsfonds realiseerde een rendabele acquisitie; de rederij houdt de controle over elf belangrijke schepen in haar vloot; voor de deelnemers in JR Fleet Fund CV gloort weer enig perspectief.”

|Doorsturen

Buienradar



Agenda