Nieuws

Bijendag GroenLinks: zonder bijen een lege winkelkar

HARLINGEN - Imker Bram de Smidt uit Harlingen vertelt aanstaande zaterdag over bijen en waarom die zo belangrijk zijn voor onze natuur en samenleving. Hij doet dat op uitnodiging van GroenLinks Harlingen, in het GroenLinkse actiepand Kleine Brede Plaats 7 (voorheen de muziekwinkel van Hompy). Inloop vanaf 13.00 uur. Natuurwinkel de Roode Ploeg verkoopt er bloemenzaden en honing. Kinderen worden van harte uitgenodigd voor het maken van zaadbommetjes.

Bijen leveren een heel grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van fruit. Ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij. Minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd liggen in de winkel dankzij de bij. De mens maakt van deze ecosysteemdiensten dankbaar gebruik. Daarom is er een rijke habitat nodig met stuifmeel- en nectarbronnen voor de hommels, solitaire bijen en honingbijen.

Honingbijen zijn een indicator voor ons leefmilieu. Ze vertellen niet alles, maar hebben wel een signaalfunctie. Het is dus geen goed nieuws dat enkele jaren geleden meer dan 34% van alle bijenvolken in Europa de lente niet haalde. Het afsterven van bijenvolken heeft verscheidene oorzaken: 1) De Varroa-mijt, een parasiet, 2) kwalitatieve en kwantitatieve afname van een geschikt leefmilieu en 3) gebruik van pesticiden door de mens. GroenLinks: “Veel redenen om vooral zaterdag 3 maart naar de Kleine Bredeplaats 7 te komen om te horen en te zien wat u kunt doen om een goede omgeving te creëren voor de bij. De toegang is gratis en de koffie c.q. thee erg lekker. Voel u Welkom!”

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda